Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

17. Оптимізація доставки товарів.

Економія сукупних витрат – здійснюється шляхом включення оптимальних норм товароруу в оперативні плани поставок та перевезень.

Фактори, що впливають на планування разових поставок:*вантажопідйомність, *можливість перевезення контейнерами, *перспективи розвитку міжміських автоперевезень, *використання декількох автомобілів, *використання декількох видів транспорту.

Планування разових поставок повиннее враховувати:різні ситуації перевезення вантажів, інтереси транспорту, інтереси вантажовідправників та вантажоотримувачів, витрати на всіх стадіях переміщення продукції.

Мета формування оптимальних партій поставок - визначення нормативів рівномірної поставки та перевезення з мінімальними сукупними витратами в процесі товаропросування.

Економічне стимулювання – найважливіший елемент економічного забезпечення логістичного товарорухом.

Особливості економічного стимулювання: *покращення взаємодії комерційних служб з транспортом, *комплексне використання методів (обумовлене різним складом суб’єктів).

Методи економічного стимулювання:

*нормування транспортних витрат,

*взаємодія транспортних служб з комерційними організаціями,

*підвищення якості транспортного обслуговування.

15. Системи доставки товарів.

Системи доставки товарів.

За кіл-тю видів транспорту, що беруть участь у постачанні тов-в транспортні с-ми поділяються на:

1) Юні(моно)модальні – одно видова система, незважаючи на доступність та поширення, відбуваються за участю автомоб. транспорту, який забезпечує доставку тов-в “від дверей до дверей”, ускладнюється за рахунок експлуатації автомашин та автопоїздів різної вантажопідйомності на етапах підбору вантажів, особливо в умовах термінальної с-ми. Це потребує застосування таких сучасних транспортних технологій, як система тягових плечей, міні-термінальні.

2) Інтер(мульти)модальні – є більш складною, особливо у міжн. сполученні, здійснюються декількома видами транспорту, за єдиним перевізним документом із переданням вантажу у пунктах перевантаження з одного виду транспорту на інший без участі вантажовласника.

Кожний перевізник несе відп-сть за вантаж з моменту прийняття його від відправника або іншого перевізника до моменту передачі його суміжному виду транспорту або видачі вантажоотримувачу. Суть цієї логістичної інтермодальної транс. системи полягає в єдності всіх ланок логістичного транспортно-технологічного ланцюга, що забезпечує поставку вантажів в усі кінці земної кулі з використанням наскрізного тарифу за єдиним перевізним документом під керівництвом єдиного оператора.

Ознаки інтермодальної транспортної с-ми:

- 2 або більше видів транспорту, - збільшена вантажна од.,

- наявність оператора, - єдина відповідальність за вантаж та виконання договору перевезення, єдиний транспортний документ, - єдина наскрізна ставка фрахту, - послідовно-централізована схема дії транспортного ланцюга.

Ознаки змішаних роздільних перевезень:

- два або більше види транспорту,

- відсутність експедитора,

- знижена відповідальність за вантаж,

- декілька транспортних документів,

- відсутність єдиної тарифної ставки фрахту,

- послідовна схема взаємодії учасників.

Основні принципи функціонування інтермодальної системи:

*єдиний комерцйно-правовий режим *комплекс рішень фінансово-економічних аспектів функціонування систем

*використання с-м електронного обміну даними, які забезпечують спостереження за пересуванням вантажу, передачу інформації та зв'язок. *єдність усіх ланок транс-го ланцюга в організаційно-технічному аспекті, єдина форма взаємодії та координації всіх ланок транс-го ланцюга, що забезпечує цю єдність *кооперація всіх учасників тран. системи * комплексний розвиток транс. інфраструктури різних видів транспорту.

Принцип впровадження нових форм взаємодії всіх ланок тран-го ланцюга особливо важливий для функціонування інтермодальної тран. сис-ми, оскільки ефективність такої сис-ми суттєво залежить від її організації. Гарантом та організатором взаємодії всіх ланок тран-го ланцюга в сис-мі є оператор міжнародної поставки вантажів. Наявність оператора визначає деякі відмінні ознаки, що належать до комерційно-правового аспекту функціонування інтермодальної тран. системи:

*єдиний транспортний документ тран-го взірця,*доставка «від дверей до дверей» або в інших межах, передбачених єдиним трансп. документом, *єдина відпов. за виконання договору та збереженість вантажу, *єдина наскрізна ставка фрахту.

Термінал. При створенні мережі мультимодальних перевезень найбільше значення має створення терміналів нових типів з новими функціями. Відповідно до типів ринків відмінність у мультимодальних перевезеннях виявляється в рамках водних та наземних с-м. Залежно від типу перевезень визначається тип терміналу, його організаційна структура, функції та місце в трансп. мережі.

Функції терміналу:

1) послуги з перевантаженням, 2) обсл-ня вантажних місць (оренда, лізинг, складування), 3) обсл-ня авто-транспорних засобів (стоянка, тех-не обслуговування), 4) обсл-ня мережі (почат. і кін. операції, митний контроль, с-ма контролю за рухом), 5) послуги пов’язані з вантажем (завантаження, розвантаження, складування).

Основні хар-ки терміналів залежать від таких факторів:

*лібералізація ринку та вихід за межі націон-них кордонів, *зростаючий вплив вантажовідправників у сфері мультимодальних перевезень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]