Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпорки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

21. Логістичні центри.

Системи розподілу товарів:

*вертикальні маркетингові сис-ми

*горизонтальні маркетингові сис-ми

*сис-ми багатоканального розподілу.

Розподільчий центр – ланка логістичного ланцюгу, що забезпечує просування готової прод-ї в напрямку від вир-ка до споживача. При виборі варіанта розміщення розподільчого центру важливу роль відіграє розташування вир-ва та доступ до нього транспортної мережі.

___________________________________________________

22.Сутність та основні завдання закупівельної логістики

Закупівельна логістика - це управління матеріальними потоками в процесі забезпечення підприємства матеріальними ресурсами

Значимим елементом мікрологістичної системи є підсистема закупівель, що організує вхід матеріального потоку в логістичну систему. Управління матеріальними потоками на даному етапі має відому специфіку, що пояснює необхідність виділення закупівельної логістики в окремий розділ досліджуваної дисципліни.

Будь-яке підприємство, як виробниче, так і торговельне, у якому обробляються матеріальні потоки, має у своєму складі службу, що здійснює закупівлю, доставку й тимчасове зберігання предметів праці (служба постачання): сировини, напівфабрикатів, виробів народного споживання. Діяльність цієї служби може бути розглянута на трьох рівнях, тому що служба постачання одночасно є:

: елементом, що забезпечує зв'язку й реалізацію цілей макрологістичної системи, у яку входить підприємство;

: елементом мікрологістичної системи, тобто одним з підрозділів підприємства, що забезпечує реалізацію цілей цього підприємства;

: самостійною системою, що має елементи, структуру й самостійні цілі.

Розглянемо завдання й роботи, що ставляться до закупівельної логістики.

1. Визначення потреби в матеріальних ресурсах У процесі визначення потреби в матеріальних ресурсах необхідно ідентифікувати внутріфірмових споживачів матеріальних ресурсів. Потім виконується розрахунок потреби в матеріальних ресурсах. При цьому встановлюються вимоги до ваги, розміру й іншим параметрам поставок, а також до сервісу поставок. Далі розробляються плани-графіки й специфікації на кожну позицію номенклатури й (або) номенклатурні групи.

Для споживаних матеріальних ресурсів може вирішуватися завдання "зробити або купити".

2. Дослідження ринку закупівель

Дослідження ринку закупівель починають із аналізу поводження ринку постачальників. При цьому необхідно ідентифікувати всіх можливих постачальників по безпосередній-162

ным ринкам, ринкам замінників і нових ринків. Далі треба попередня оцінка всіх можливих джерел закуповуваних матеріальних ресурсів, а також аналіз ризиків, пов'язаних з виходом на конкретний ринок.

3. Вибір постачальників

Включає пошук інформації про постачальників, створення банку даних про постачальників, пошук оптимального постачальника, оцінку результатів роботи з обраними постачальниками

4. Здійснення закупівель

Реалізація даної функції починається із проведення переговорів, які повинні завершитися оформленням договірних відносин, тобто висновком контракту. Договірні відносини формують господарські зв'язки, раціоналізація яких також є завданням логістики.

Здійснення закупівель містить у собі вибір методу закупівель, розробку умов поставки й оплати, а також організацію транспортування матеріальних ресурсів. При цьому складаються графіки поставки, здійснюється експедирування, можливо, організуються митні процедури. Завершуються закупівлі організацією прийомного контролю.

5. Контроль поставок

Однієї зі значимих завдань контролю поставок є контроль якості поставки, тобто облік кількості рекламацій і шлюбу. Контроль поставок містить у собі також відстеження строків поставки (кількість ранніх поставок або запізнень), відстеження строків оформлення замовлення, строків транспортування, а також контроль стану запасів матеріальних ресурсів.

6. Підготовка бюджету закупівель

Істотною частиною закупівельної діяльності є економічні розрахунки, тому що необхідно точно знати, у що обходяться ті або інші роботи й рішення. Про цьому визначають наступні види витрат:

7. Координація й системний взаємозв'язок закупівель із виробництвом, збутом, складуванням і транспортуванням, а також з постачальниками.

Закупівельна логістика – це задоволення потреб торговельного під-ва в необхідних товарах із максимально можливою економічною ефективністю.

Завдання ЗЛ:

а) аналіз визначення потреби та розрахунок кількості замовлених товарів;

б) вивчення методів закупівлі;

в) погодженість ціни та укладання договору;

г) встановлення спостереження за кіл-тю, якістю товарів та термінами поставок;

д) організація розміщення товарів на складі.

___________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]