Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

61.Необхідність, зміст і роль соціальних позабюджетних фондів

Соціальні позабюджетні фонди є формою перерозподілу ВВП у грошовому вираженні з метою формування централізованих фондів грошових коштів та їх використання на основі програм.

Відносини щодо формування та використання коштів позабюджетних фондів характеризуються наступними ознаками:цільове призначення коштів фондів, правове регулювання і використання фондів, перебування коштів у розпорядженні спеціальних органів держ виконавчої влади, перерозподіл коштів в середині кожного напряму соціальної політики, динамічність та мобільність, наявність резервних фондів у складі фондів.

Соц позабюдж фонди мають власні бюджети, складовими яких є доходи та видатки.

За формою бюджети соціальних цільових фондів є фінансовими планами держ вик влади, які мають особливий склад та структуру доходів і видатків, характеризуються певним порядком складання, затвердженням та виконанням.

Джерела формування доходів бюджетів соц. Фондів: обов’язкові внески та збори, що сплачуються юр та фіз. Особами, цільові надходження з державного бюджету, доходи від розміщення тимчасово вільних коштів, кредити, позики, добровільні внески та пожертвування.

Соц позабюдж фонди є некомерційними установами, що не мають право здійснювати діяльність, крім тієї, для якої вони створені.

Управління соц. позабюдж фондами здійснюють органи соц. Страхування, що мають юридичну самостійність та до яких відносяться правління та виконавчі дирекції фондів.

До системи соц. Позабюджетних фондів в Укр відносяться: пенсійні фонди, фонд соц. Страхування по безробіттю, фонд соц. Страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, фонд соц. Страхування у зв’язку з нещасними випадками та профілактикою захворювання на виробництві.

62Цільові фонди місцевого самоврядування

Цільові фонди місц. самоврядування – це фонди грошових коштів, що акумулюються на окремих рахунках та використовуються за цільовим призначенням для фінансування окремих програм та заходів, які здійснює иісц. самоврядування.

Мобілізація, розподіл та використання коштів цільових фондів м.с. здійснюється за принципами: взаємозв’язку та взаємозалежності(відображення впливу фін. політики держави і місц. орг.. влади на елементи системи регіональних фін. ресурсів); повноти(врахування усіх можливих фін. ресурсів); комплексності(відображення зв’язку між елементами цільових місц. фондів з соц.-ек розвитком регіону); обліку і контролю за дотриманням фін. дисципліни; самостійності в управлінні фін ресурсами фондів місц. самоврядування згідно з чинним законодавством.

Фін ресурси формуються за рах. таких джерел: обов’язкові відрахування та внески, кошти держ. та місц. бюджетів,дохои від штрафних санкцій, доходи від приватизації підприємств держ. форми власності,доходи від місц. позик, спонсорська допомога.

Мобілізовані кошти витрачаються:за напрямами, які визначаються завданнями функціонування того чи іншого фонду та можуть бути передані на : будівництво об’єктів соц..-побут призначення; благоустрій населених пунктів; будівництво та ремонт автошляхів.

Система цільових фондів місц. самоврядування: резервні фонди; валютні фонди; приватизаційні фонди; фонд охорони навк. середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]