Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

31.Податкова політика держави

Податкова політика — це діяльність держави у сфері встановлення, правового регламентування та організації справляння податків і податкових платежів у централізовані фонди грошових ресурсів держави. Формуючи свою податкову політику держава шляхом збільшення або скорочення маси податкових надходжень, зміни форм оподаткування та податкових ставок, тарифів, звільнення від оподаткування окремих галузей виробництва, територій, груп населення може сприяти зростанню чи спаду господарської активності, створенню необхідної кон’юнктури на ринку, умов для розвитку пріоритетних галузей економіки, формування збалансованої соціальної політики.

Податкова політика повинна забезпечити вирішення двоєдиного завдання. З одного боку — це встановлення оптимальних податків, які не стримуватимуть розвиток підприємництва, а з іншого — забезпечити надходження до бюджету коштів, достатніх для задоволення державних потреб.

Виділяють осн. Форми податкової політики, що проводяться тими чи іншими країнами:1. політика ек. Розвитку- держава в макс. Можливих розмірах податкових навантажень враховує не тількі фіскальні інтереси, а більше уваги приділяє ек. Інтересам платників податків, що здійснюються за рах. Зменшення податк. Навантаження. 2. Політика макс. Податків – при її проведенні держава застосовує достатньо високі податкові ставки, скорочує податкові пільги, запроваджує нові податки з метою макс. Збільшення суми податкових надходжень.3. Політика виважених податків – полягає у встановленні такого рівня оподаткування, який максимально забезпечив фіскальні інтереси держави і одночасно підтримав би ек. Інтереси податкоплатників.

Формами податкової політики у сфері формування макроек. Та соц. Рівноваги, ек зростання та зайнятості є : автоматична податк політика (не дискреційна) – це така політика, яка, встановлюючи певну систему податків, забезпечує її можливості виконувати стабілізаційні функції автоматично.

Дискреційна, яка становить сукупність оперативних регулюючих заходів щодо осн інструментів податк політики. При цьому, в залежності від фази циклу, щодо циклічного розвитку ек. Країни, дискреційна політика поділяється на стимулюючу та стримуючу.

32.Склад та завдання податкової служби держави

Податкова служба - це сукупність державних органів, які організують і контролюють надходження податків, податкових і окремих видів неподаткових платежів.

До системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах .Таким чином, податкова служба України має три рівні: Державну податкову адміністрацію України - вища ланка;державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі - середня ланка;державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об`єднані державні податкові інспекції - базова ланка.

Головними завданнями державної податкової служби України є:

здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі);внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

Податкова міліція складається із спеціальних підрозділів по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі відповідних органів ДПС, і здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції.

Завданнями податкової міліції є:запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розшук платників, які ухиляються від сплати податківзапобігання корупції;забезпечення безпеки діяльності працівників органів ДПС.

У складі податкової міліції діє спеціальний структурний підрозділ, який проводить роботу по боротьбі з незаконним обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Податкову міліцію очолює начальник податкової міліції - Перший заступник Голови ДПАУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]