Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

38.Поняття бюджетного процесу та його стадії

Бюджетний регламент – документ, у якому встановлюється порядок, строк складання, розгляду та затвердження бюджету, а також організація його виконання. Затверджується ВР укріїни.

Бюдж регламент визначає:

  1. чітке розмежування функцій між органами державної влади та держ управління

  2. форми документів, що використовують у бюдж процесі

  3. особливий порядок виконання бюджету у разі його несвоєчасного затвердження

  4. відповідальність органів влади за порушення бюдж регламенту

Бюджетний процес – регламентована нормами права діяльність, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням і виконанням бюджетів, контролем за їх виконання, розглядів звітів про виконання бюджетів, що складає бюджетну систему.

Ознаки: 1. діяльність, визначена законом; 3. діяльність щодо складання, розгляду, затвердження бюджетів, їх виконання і контролю за їх виконанням, розгляду звітів про їх виконання; 4. учасниками бюджетного процесу є органи державної влади та їх посадові особи; 5. фізичні та юридичні особи не можуть бути учасниками бюджетного процесу, але можуть бути одержувачами бюджетних коштів; 6. строковість – чітко визначені строки, в межах яких повинні вчинятися дії щодо складання, розгляду, затвердження бюджетів, їх виконання і контролю за їх виконанням, розгляду звітів про їх виконання; 7. стадійність – поділ бюджетного процесу на певні стадії; 8. періодичність; 9. динаміка – одна стадія динамічно змінюється іншою; 10. відповідальність учасників бюджетного процесу в разі вчинення бюджетного правопорушення; 11. державно-владний характер – учасники бюджетного процесу повинні вчиняти всі дії, передбачені бюджетним кодексом України; вони не мають права вибору, а мають лише обов’язок вчиняти всі дії, передбачені бюджетним кодексом України; Бюджетний процес кладається з двох частин:

  • бюджетне планування

  • виконання бюджету

  1. Бюджетне планування охоплює складання проекту бюджету, його розгляд і затвердження.

Завдання бюджетного планування:

  • достовірне визначення обсягу та джерел формування доходів бюджету;

  • оптимальний розподіл видатків за окремими групами й галузями;

  • збалансування бюджету.

У процесі бюджетного планування використовуються такі методи:

  1. загальний метод: - балансовий

  2. до окремих статей: - нормативний

  • прямого рахунку

  • аналітичний.

Сутність балансового методу полягає у тому, що бюджет як фінансовий план є балансом доходів івидатків. Отже, бюджет не може бути незбаланслваним. Використання балансового методу забезпечує реальність не тільки бюджетного планування, а й збалансованості формування та розміщення фінансових ресурсів у суспільстві.

Нормативний метод є основою бюджетного планування і полягає у визначенні окремих статей доходів і видатків за встановленими нормативами. Нормативи можуть матирізні рівні узагальнення – до мікро- і макроекономічних показників, у розрахунку на одного жителя, одну бюджетну установу, а також до конкретних статей видатків чи доходів.

Метод прямого рахунку передбачає деталізований розрахунок за кожним платником доходів та отримувачем бюджетних коштів. Саме він забезпечує повну прозорість бюджетного процесу і найбільшу обгрунтованість проекту бюджету.

Аналітичний метод грунтується на визначенні тенденцій розвитку окремих показників бюджету і чинників, які впливають на ці показники.

2. Виконання бюджету полягає у мобілізації збалансованих доходів і фінансуванні передбачених видатків. Виконання бюджету здійснюється на підставі розпису доходів і видатків. Цей документ складається після затвердження бюджету відповідно до підрозділів бюджетної класифікації, яка містить повну деталізацію видів доходів і напрямів видатків.

Стадії бюдж процесу:

1.складання проектів бюджетів

2.розгляд та затвердження закону про державний бюджет, а також рішень про місцеві бюджети

3.виконання бюджетів, в тому числі у разі необхідності внесення змін до закону про держ бюджет та рішень про місцеві бюджети

4.підготовка звітів про виконання бюджетів, їх розгляд, прийняття рішень щодо них

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються  1. фінансовий контроль,  2. аудит,  3. оцінка ефективності використання бюджетних коштів. в межах І стадії здійснюються наступні етапи:

  1. аналіз показників виконання бюджету за попередній рік

  2. розрахунки показників за кожним видом доходів та видатків

  3. збалансування доходів та видатків бюджету

ІІ стадія: На пленарному засіданні ВРУ: 1. Міністр фінансів України представляє проект закону про Державний бюджет України. 2. Голова Комітету ВРУ з питань бюджету доповідає про відповідність проекту закону: · вимогам БК України, 

ВР приймає проект закону про ДБ

ІІІ Стадія:

КМУ забезпечує виконання ДБУ,

Міністерство фінансів України: · здійснює загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України,  · координує діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету. ІV стадія:

Ведення бухгалтерського обліку виконання Державного бюджету, Зведення, складання та надання звітності про виконання Державного бюджету України здійснюються Державним казначейством України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]