Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

13. Сутність та структура фін. Науки

Фін наука – це спеціалізована галузь наукових знань, наукова діяльність спрямована на вивчення фінансів у теорет. та практ. аспектах, а також окремих організацій та форм організації функціонування їхніх окремих інститутів.

Структура фінансової науки

  1. Історико-теоретичні науки

  • історія фінансів

  • історія казначейства

  • теорія фінансів

  1. Науки управлінського циклу

  • фін. планування

  • фін. прогнозування

  • фін. менеджмент

  • управління фінансами

  1. Прикладні науки

  • бюджетна система

  • податкова система

  • казначейська система

  • фін. підприємств

  • фін. ринок

  • фін. населення

  • міжнародні фін.

На фін. науку покладено вирішення таких завдань:

  1. формування теоретичних концепцій і моделі фінансів

  2. обслуговувати практичні потреби регулювання сусп. відносин

  3. сприяти вдосконаленню фін. законодавства та фін. практики

  4. обґрунтовувати відповідні фін. явища

Суб’єктами фін. науки є вчені, наукові працівники, науково-педагогічні працівники, наук. установи, наук. організації, вищі навчальні заклади ІІІ – ІV рівня акредитації, громадські організації у сфері фін. наукової діяльності.

Об’єкт дослідження – це процес або явище фін. теорії і практики, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Об’єктами можуть бути:

  1. фонди грошових коштів

  2. фін. ресурси держави, суб’єктів господарювання, населення, адмін.-терит. формувань.

  3. грош. доходи, нагромадження, витрати

  4. види податків, обов’язкових зборів та платежів податкового характеру

  5. види неподаткових надходжень до бюджетів

  6. види фін. платежів та їх показники

Предметом фін. науки є відтворення об’єктивної фін. дійсності, тих суттєвих зв’язків і відносин, які підлягають безпосередньому вивченню у процесі фін. наукового дослідження і є визначальними та конкретними для відповідного дослідження.

Предмет дослідження:

  1. сутність фінансів

  2. специфічні для фін. науки принципи, закони і закономірності

  3. особливі форми прояву та механізми дії цих принципів, законів і закономірностей

  4. фін. стратегія

  5. фін. тактика

  6. фін. практика

Функції фін. науки дають можливість простежити шляхи розвитку системи знань про фінанси, їх вплив на систему сусп. зв’язків, наукове і практичне значення результатів фін. наукових досліджень, завдання, які стоять перед фін. наукою.

  • загальнонаукові (мають спільну основу з іншими складовими ек. науки)

  • спеціальні(фін. орієнтуюча, інструментальна, критично-експертна

14. Розвиток фінансової науки у 15-19 ст

Фінансова наука як соціальне явище досить молода. Вона виникла у середині XV століття, тобто тоді, коли досягли повного розвитку товарно-грошові відносини й уможливилося створення фондів грошових засобів насамперед для задоволення різноманітних потреб держави. Не можна не звернути увагу на те, що великі вчені античного світу — Аристотель, Платон, Ксенофонт, Цицерон, досліджуючи в своїх працях засади державного устрою, тією чи іншою мірою торкалися фінансів.

Розквіт фінансової науки почався наприкінці XV століття, коли в світі відбулися значні зміни в державному устрої, пов'язані з появою великих абсолютних монархій, та коли з'явились постійні великі армії, і завдання правлячих структур розширились. Виникла потреба в значних коштах. Це було зумовлено необхідністю пошуку нових джерел доходів. Якраз цього часу помічено досить тісний зв'язок фінансової науки з фінансовою практикою.

Найзначніші наукові дослідження кінця XVI століття належать представникові Франції Ж. Бодену. Опублікування його праці "Фінансові нерви держави" (1577 р.) пов'язують із початком фінансової науки, а тому здобутки Бодена у справі розвитку фінансової науки порівнюють зі здобутками А. Сміта у сфері розвитку політичної економії.

Цього часу з'являються досить ґрунтовні роботи з фінансів італійських учених Ф. Петрарки, Бернадо, Дж. Баторо, Н. Макіавелі та інших. Цьому сприяв розвиток італійських міських республік та розвиток наукової думки під впливом раннього Ренесансу. Проте ця література більшою мірою мала практичний характер.

У XVII столітті значний внесок у розвиток фінансової науки зробили англійські вчені Т. Мен, Дж. Локк, Т. Гоббс. Основні їхні праці присвячені проблемам оподаткування. Більшість цих учених була прихильниками ідеї непрямого оподаткування, пропагувала спрощення існуючої і побудову нової системи податків на раціональних засадах.

У другій половині XVII століття була оприлюднена відома праця Вільяма Петті "Трактат про податки і збори". Спершу здається, що ця робота присвячена виключно питанням фінансів, але насправді вона глобальніша. її зміст дав змогу закласти основи політичної економії, а автору — звання першого професійного економіста. В. Петті вперше дає наукові трактування про багатство держави, значення грошей в економіці та методи їх використання, про ціну речей, яка визначається кількістю часу, затраченого на їх виробництво. Досить вагомий внесок у розвиток фінансової науки в XVII—XVIII століттях зробили німецькі вчені-фінансисти: Л. фон Секондорф, Ф. Юсті, І. Зоннефельд. Вони належали до представників німецької школи камералістики, значну увагу приділяли системі управління фінансами, взаємозв'язку фінансів із народним господарством та залежності рівня добробуту населення від платоспроможності щодо податків.

В 1746 році Ф. Юсті видає свою основну працю "Система фінансового господарства", в якій вперше системно були викладені основні положення фінансової науки. Наприкінці XVIII століття спостерігається повне пожвавлення розвитку фінансової науки. Цьому сприяли нові наукові відкриття в галузях філософії, політичної економії, права, державного управління. Відбувалися докорінні перетворення в економіці та політиці. Цього часу широкого визнання досягають ідеї Монтеск'є, Ж. Руссо, Д. Дідро, Д. Канта. Державне управління зазнає змін під впливом ідей Великої французької революції та прогресу техніки.

Цього часу на найбільшу увагу заслуговують теоретичні постулати в галузі фінансової науки французьких вчених-фізіократів Ф. Кене, А. Тюрго, О. Мірабо. Ідеї фізіократів про справедливе оподаткування, про джерела доходів, про розмір участі кожного громадянина у витратах держави мали прихильників і послідовників у багатьох європейських країнах протягом значного проміжку часу.

Під час становлення політичної економії як науки фінансова наука в працях найвидатніших її представників не виділяється в окрему науку. Так, А. Сміт навіть не застосовує терміна "фінанси", проте включає, на відміну від усіх своїх попередників, до джерел багатства нації три джерела — землю, працю й капітал. Такий підхід дав змогу створити для фінансової науки міцне економічне підґрунтя, оскільки капітал, будучи джерелом багатства, створює фінансові умови функціонування економіки, забезпечуючи її фінансовими ресурсами.

Заслугою А. Сміта є також обґрунтування поділу державних витрат на загальнодержавні та місцеві, а також розробка принципів оподаткування,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]