Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать
  1. Виникнення та розвиток фінансових відносин у Київській Русі

Основними надходженнями скарбниці за часів Київської Русі були:

Данина від населення підлеглих земель,Збори від торгівлі,Митні збори,Митні збори при вїзді в місто через місто, греблю,Збори від судових вироків,Податки з населення.

Була розвинута система контролю податків до якої входили княжні агенти (тіуни)- кожний агент мав свій напрямок контролю: Метальники, Городники, Месники.

Грошові одиниці. На території Київської Русі грошовими одиницями були: гривня, куна, погота, резана, вивериця

Виатки:Утримання збору,Утримання армії,

Будівництво княжих палаців, укріплень, мостів, доріг, гребень, церков,Будівництво торгівельного флоту,Витрати на військове спорядження та на війни.Державна верховна влада належала князю, який видавав закони, здійснював виконавчу владу і чинив суд, призначав усіх урядовців, розпоряджався державним скарбом, керував військом, вів закордонну політику.

Державна казна великокнязівського двору:

Об’єкти сплати: з кожної душі подушного стану (подушне), із землі, з диму, з рала (плуга).

Форми сплати данини:Прямі податки (грішми, натурою (худоба, мед, хутро,шкіри, віск, збіжжя), відробітки).Непрямі податки (мито (з торгу, з солярень, мостове, судове(вири), від утримання корчми, від лиття срібла), штрафи)

Елементи грошової системи Київської Русі: гривня, куна, ногата, резана, виверица(векша).

Перші руські монети були викарбувані наприкінці Х – на початку ХІ ст., у часи правління князів Володимира, Ярослава Мудрого, Святослава.

  1. Формування фінансової системи України в період князівства Литовського та козацько-гетьманської доби

Утворення Української Гетьманської держави.

Основні ознаки: запровадження власного територіального поділу, створення та діяльність органів публічної влади, введення власної податкової системи.

Головою і правителем України був гетьман, який очолював уряд і державну адміністрацію. Повноваження гетьмана (як глави і правителя України): скликав раду, мав повну адміністративну владу, керував зовнішньою політикою, брав участь у створенні законів, суддівстві, видавав загальнооб’язкові акти – універсали. Система органів публічної влади: генеральний обозний, генеральні судді, генеральний підскарбій, генеральний писар, осавули, хорунжий, бунчужний. Економічне становище за часів Гетьманщини. Економічні та торговельні зв’язки Гетьманщини із Заходом, Кримом, Московщиною, Персією, Кавказом, Чорноморсько – дунайськими країнами. Вивозили: худобу, віск, мед,шкіри, сало, поташ, скло, спиртні напої, збіжжя, сіль, вовну. Ввозили: папір, залізну руду, прянощі, оливу, хутра, тканини, вироби з металу. Податки:

Загальнодержавні податки,Податки окремого пана в межах певного князівства,Податки осадчого,

Податок на діяльність, що здійснювалась населенням.

Козацька доба (ХV – XVI ст.). Джерела наповнення скарбниці Запорізької Січі:Військова здобич, Мито, Господарська десятина та медове,Військовий оклад,Податок з шинків,

Подимне, Орендна плата,Кошові регалії і домени,

Видатки:На утримання послів, гетьмана,

Платня вищій військовій старшині та адміністрації,

Благодійні внески на церкви та школи,

Державне будівництво,Розбудова флоту,Закупівля та вироблення зброї.

Державний скарб у середині ХVІІ ст.. не був відмежований від приватного скарбу гетьмана. Зі скасуванням гетьманства (1764 р.) фінансову систему України об’єднано з фінансовою системою імперії Романових.

  1. Формування фінансової системи України за часів дерик торії

  2. Формування фін системи України у 17-19 ст

  3. Формування фін системи України у складі СРСР

  4. Формування фінансової системи незалежної України

12.Формування фінансової системи незалежної України

Орг-правові засади створення створення грошової системи Укр. були закладені в законі «Про банки». Цим законом нац.. банку давалось мозольне право здійснювати емісію грошей на території Укр. та орг.. їх обіг, забезпечувати стабільність грошей, проводити єдину грош-кред. політику. З 1992р. були запроваджені купоно-карбованці багаторазового користування як доповнення до рублевої грош. маси. Щоб послабити можливі наслідки паралельного обігу дввох валют президент указом «про реформу грош. системи» запровадив купоно0карбованець у сферу безготівкового обороту і вилучив з нього рублеві гроші.25 серпня 1996р президент підписав указ «Про грош реформу в Укр», згідно з яким з 2 по 16 вересня 1996р. з обороту був вилучений укр. карбованець і введена постійна грош одиниця – гривня.

Подальше вдосконалення механізмів та інструментів грош системи. Формується банк. система. На кред-фін. ринку починають працювати іноземні банки. з’являється 5 нових комерційних банків. Було проведено фін. реорганізацію банків. Більш дієвим став контроль за їхньою діяльністю і виконання умов функціонування з боку НБУ.

Перші кроки до створення сучасної податкової служби були зроблені в 90-х роках. Були створені податк. інспекції, які підпорядковувалися мін.фін.Укр. Була служба – податк. міліція, яка з самого початку підтвердила необхідність її подальшого розвитку. Податкові органи забезпечують надходження і майже 80% усіх доходів держ. та місц. бюджетів. Найважливішим джерелом доходів є податок на прибуток підприємств, додану вартість… Почали засновуватись страхові компанії. 1996 р закон про стахування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]