Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори фініш.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
522.75 Кб
Скачать

39. Зміст та призначення державних доходів

Державні доходи – грошові відносини, які складаються між державою та юридичними та фізичними особами у процесі вилучення частини вартості сукупного продукту та форми фондів фінансових ресурсів.

Державні доходи, як економічна категорія – сукупність різних видів грошових надходжень до фондів держави, що використовуються нею для виконання своїх завдань та функцій .

Формою прояву категорії доходи бюджету служать різні види платежів підприємств, організацій і населення в бюджет, а їх матеріальним втіленням — грошові кошти, які мобілізуються в бюджет. Характеризуючи економічну сутність категорії доходи бюджету, необхідно звернути увагу на те, що бюджетні доходи, з одного боку, є результатом розподілу вартості суспільного продукту між різними учасниками відтворювального процесу, а з іншого — об’єктом подальшого розподілу сконцентрованої в руках держави вартості.

Основне джерело державних доходів – ВВП, частину якого держава і використовує. При цьому держава використовує лише ту частину ВВП, яка переходить у її власність у формі різноманітних платежів. Саме ця частина і складає державні доходи, якими розпоряджається органами державної влади. Якщо для покриття фінансових потреб його недостатньо, держава залучає національне багатство (сукупність матеріальних благ, створених працею попередніх і нинішніх поколінь і залучених в процес відтворення природних ресурсів, яким розпоряджається суспільство на певний момент часу), а саме: доходи від приватизації державного майна, від продажу золотовалютного запасу та інших національних цінностей. Поповнення ресурсів бюджетного фонду може здійснюватись також на основі внутрішніх і зовнішніх позик і за рахунок емісії паперових грошей. Таким чином, доходами бюджету є ті грошові кошти, що надходять у розпорядження держави на безвідплатній і безповоротній основі згідно з чинним бюджетним і податковим законодавством. Співвідношення спо­собів формування бюджетного фонду — на основі справляння бюджетних доходів, залучення позик і грошової емісії — різниться по країнах і в часі, залежить від конкретної економічної ситуації, від стану самої фінансової системи та ін.Склад бюджетних доходів, їх структура органічно пов’язані з обсягами суспільного продукту і національного доходу і визначаються фінансовою політикою держави.

Державні доходи мають різні джерела формування, які поділяються на:

  1. Внутрішні – ВВП і частина національного багатства.

  2. Зовнішні :

    1. Надходження за рахунок міжнародного кредиту та міжнародних інвестицій;

    2. Надходження за рахунок оподаткування експортно-імпортних операцій;

    3. Надходження за рахунок валютного регулювання

    4. За рахунок цінового механізму

Об’єкти у відносинах щодо формування держ доходів: вартість суспільного продукту і частково національного багатства.

Суб’єкти: держава, юридичні та фізичні особи

Вартісне втілення відносин у формі держ доходів є фонди грошових коштів, якими державіа розпоряджається.

Держ доходи обчислення до ВВП відображають не лише відносини перерозподілу, але і місце держави у процесі відтворення.

Держ доходи відображають рух грошових коштів від різних верств суспільства до держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]