Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
751.1 Кб
Скачать

5. Зміна ставлення до правил саморегуляції.

6. Перевірка істинності правил, заміна їх новими, більш гнучкими. Основна мета - виправлення неадекватних когніцій, усвідомлення правил неадекватною обробки інформації і заміна їх правильними. Завдання психолога. Навчити клієнта усвідомлювати зв'язок між когнітивними схемами, афектами й поведінкою. Навчити замінювати дисфункціональні думки більш реалістичними інтерпретаціями. Ідентифікувати і змінювати переконання, які привертають до спотворення досвіду.

Позиція психолога. Тому між клієнтом і психологом повинні складатися партнерські відносини. Інтерпретації або припущення клієнта розглядаються психологом як гіпотези, що потребують перевірки і підтвердження.

Вимоги та очікування від клієнта.

Від клієнта очікується прийняття базисного положення когнітивної теорії про залежність емоцій від мислення. Встановлення відносин партнерства з психологом вимагає від клієнта високої активності, відповідальності, відсутності «психологічного утриманства». Для успішності корекційних впливів необхідно перед початком заходів привести подібні позиції до центру.

Техніки

1. «Сократовский діалог». Бесіда є головним терапевтичним інструментом в когнітивної психокорекції. Психолог ретельно складає питання для забезпечення нового навчання. Мета постановки цих питань зводиться до наступного:

- прояснити або визначити проблеми клієнта;

- Допомогти клієнту ідентифікувати думки, образи, припущення;

- вивчити значення подій для клієнта;

- оцінити наслідки підтримки неадаптивних думок і поведінки.

На підставі відповідей на збудовані питання клієнт приходить до певних логічним висновкам. Питання ставляться таким чином, щоб підвести його до неминучого висновку і щоб при цьому клієнт не вдавався до психологічним захисту. Тобто, щоб клієнт міг подивитись на свої припущення з іншої точки зору таким чином, щоб психологічні захисту не заважали усвідомлення цього іншого положення.

2. «Заповнення порожнечі». Метод використовується, коли рівень випробовуваних емоцій носить помірний характер і когінцій, що супроводжують їх, нечіткі, недостатньо оформлені. Для виявлення неусвідомлюваних думок пацієнта клієнту пропонують заповнити наступну послідовність: А → В → С.

А → - якусь подію.

С→ - емоційна реакція клієнта на подію.

В → - думки клієнта, що зв'язують ці дві події.

Клієнта навчають спостерігати за послідовністю зовнішніх подій (А) і реакцій на них (С). Клієнту необхідно заповнити порожнечу у своїй свідомості (В), яке є сполучною ланкою між A і С. В - це думки або образи, що виникали в цей проміжок і роблять зрозумілим зв'язок між Л і С.

Після того як зв'язок між подією і емоційною реакцією розкритий клієнтом, психолог може на підставі отриманих даних висунути гіпотезу і представити її для обговорення (підтвердження) клієнту. Клієнт має право погодитися або не погодитися з психологом і знайти більш точні формулювання своїх переконань. Як тільки переконання ідентифіковано, воно відкрите для модифікації. Модифікація переконання здійснюється наступними способами:

- психолог Може-i запитати у клієнта, чи є переконання розумним;

- може попросити клієнта привести доводи «за» і «проти» збереження цього переконання;

- психолог може попросити клієнта надати докази, факти, що суперечать цьому переконання (тобто спростувати його).

3. Декатастрофізація (техніка «що ... якщо»). Техніка призначена для дослідження дійсних фактичних подій і наслідків, які в уявленні клієнта наносять йому психологічний збиток і викликають почуття тривоги. Ця техніка допомагає клієнтам впоратися з наслідком події, сполученого з острахом. У бесіді з психологом розглядається ситуація, яка лякає клієнта і сприймається ним як катастрофічна. Психолог ставить клієнту питання: «А що буде, якщо ця ситуація настане?» Клієнт перераховує можливі наслідки цієї ситуації. Психолог повторює запитання: «А що буде, якщо ... ? »При розгляді всіх наслідків ситуації клієнт приходить до висновку про те, що ситуація не настільки значуща, як представлялася йому на самому початку бесіди.

4. Когнітивна реатрібуція. Методика є послідовність дій з метою зміни патологізуючих клієнта автоматизованих (навичок), «ланцюжка думок», спрямована на перевірку правильності переконань клієнта. Психолог і клієнт розглядають альтернативні причини подій. Техніка реатрібуції передбачає перевірку реальності і дослідження всіх фактів, які вплинули на виникнення ситуації. Вона включає такі прийоми:

1. Перевірку наповненості когніцій клієнта реальним змістом. Здійснюється перехід до більш змістовному і багатосторонньому поданням про об'єкт патологізіруючого клієнта ланцюжка суджень (своєму «Я», у сфері діяльності, взаєминах з іншою людиною і т.п.).

2. Виявлення неспроможності уявлень клієнта про причини патологізіруючого його ланцюжка суджень. Об'єктом впливу на цій стадії є здорові судження, якими клієнт звично обгрунтовує своє почуття провини, тривогу, неповноцінність, прояви агресивності.

3. Закріплення нових атрибуцій (в дискусії, рольової гри, в повсякденному житті). У корекційної практиці методика застосовується при депресивних неврозах, реактивних депресіях, фобіях, істеричних реакціях, залежностях (наркотики, алкоголь). Протипоказано застосування при психотичних порушеннях.

5. Переформулювання. Техніка, призначена для мобілізації людини, яка вважає, що проблема не контролюється ним. Клієнту пропонується сформулювати проблему по-новому, з тим, щоб вона отримала конкретне і специфічне звучання. Наприклад, людині, яка вважає: «Ніхто не звертає на мене увагу», - пропонується переформулювати проблему: «Мені потрібно емоційне тепло. Я його не отримую. Тому мені потрібно простягнути руку іншим людям, щоб про мене подбали ».

6. Децентралізація. Метод звільнення клієнта від властивості бачити в собі точку зосередження всіх подій. Для перевірки перекручених переконань клієнта йому пропонується провести поведінкові експерименти.

7. Перевірка гіпотези. Клієнт, що знаходиться в емоційно нестійкому стані, має свою гіпотезу, що пояснює таке його стан. Психолог просить навести конкретні факти, що пояснюють дану гіпотезу. При цьому не можна користуватися узагальнюючими ярликами, неясними термінами і невизначеними поняттями.