Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
751.1 Кб
Скачать

Балінтовскі групи

Спочатку балінтовскі групи були орієнтовані в основному на лікарів загально соматичної практики (пізніше - для лікарів-психіатрів, психотерапевтів) і ставили перед собою дослідницькі та навчальні (тренінгові) завдання, роблячи упор на відносини "лікар - хворий". Згодом на перший план виступила навчальна мета і підвищення кваліфікації. Сам Балінт проводив семінари зі студентами-медиками та асистентами лікарів для того, щоб зорієнтувати їх на "пацієнт-центровану" медицину, протиставляючи їй "хвороба-центровану".

Метод Балінта виявився корисним не тільки для підвищення кваліфікації лікарів, а й для навчання та розвитку представників інших професій, заснованих на взаємодії з людиною. В даний час існують варіанти балінтовских груп для психологів, вчителів, соціальних працівників, сімейних консультантів, юристів тощо. Робота ведеться як індивідуально, так і в групах.

Центральний об'єкт дослідження в класичній балінтовскій групі - відносини "спеціаліст-клієнт".

Балінтовскі група - ефективна форма підготовки та професійного зростання психологів. При цій формі роботи мова йде не про зміну особистості психолога, а про необхідну трансформацію його професійного "Я". У такій групі психолог може прояснити власні почуття, стереотипи професійної поведінки, виявити ті прогалини, які заважають йому в розумінні і вирішенні складних ситуацій з клієнтами.

Можна виділити наступні особливості роботи балінтовских груп:

• акцент на практичному використанні результатів обговорення;

• у центрі уваги знаходяться не емоційні потреби учасників, а проблеми їх відносин з клієнтами;

• в основі роботи групи лежить прийом сензитивного слухання, що сприяє більш глибокому сприйняттю власної особистості фахівцем;

• акцент у роботі робиться на живому, пов'язаному з практикою взаємному навчанні.

Завдання, які стоять перед учасниками і вирішуються в ході роботи балінтовскої групи

1. Підвищення компетентності в професійному міжособистісному спілкуванні.

2. Усвідомлення особистісних "сліпих плям", які блокують професійні відносини з клієнтом.

3. Розширення уявлень про корекційний процес.

4. Психопрофілактика учасників групи, заснована на можливості опрацювання "невдалих" випадків у ситуації колегіальної підтримки.

Предметом аналізу в групі є випадки з практики її членів. Це можуть бути "важкі" або "невдалі" епізоди з минулого, які продовжують турбувати фахівця, викликають у нього дискомфортні спогади, що залишаються для нього "незрозумілими"; поточні випадки, що викликають у фахівця тривогу; так звані фантастичні робочі ситуації, навіть гіпотетична можливість яких хвилює фахівця.

Етапи роботи балінтовскі групи

1. Відтворення конкретного випадку.

2. Постановка питань.

3. Обговорення можливих варіантів вирішення ситуації.

4. Етап зворотного зв'язку.

Завданням балінтовскі групи є не створення якогось кінцевого продукту, абсолютно істинного бачення запропонованої ситуації, а розширення свідомості учасників групи і стимуляція самопізнання.

Товариство аа

Датою народження Товариства АА (анонімних алкоголіків) вважають 10 червня 1935 р. Гербом Товариства АА є коло і вписаний в нього трикутник, де коло означає всесвітнє значення Товариства АА, а сторони трикутника символізують одужання, єдність і допомогу.

Основна суттєва інформація про Товариство АА міститься в так званій "Преамбулі АА": "Анонімні алкоголіки є суспільством чоловіків і жінок, які діляться один з одним своїм досвідом, силою і надією з метою вирішити загальну проблему і допомагати іншим видужати. Єдиною умовою членства є бажання кинути пити. У спільноті АА немає членських внесків та квитків. Воно саме забезпечує себе шляхом добровільних внесків. Товариство АА не пов'язане ні з якою сектою, віросповіданням з партією або організацією; воно не вступає в жодні полеміки, не займає ніякої точки зору в будь-яких не було суперечках. Нашою найпершою метою є збереження тверезості і допомога іншим алкоголікам в її досягненні ".

Основне завдання Товариства АА - допомогти нужденним в подоланні алкогольної залежності. Основу програми товариства складає програма "12 щаблів".

Це могутній засіб в боротьбі з алкогольною залежністю. Перші щаблі допомагають усвідомити свою залежність від алкоголю і визнати втрату самоконтролю, наступні - спонукають до самоаналізу. У результаті патологічні захисні механізми поступаються місцем зрілим формам реагування.

Товариство "Анонімні алкоголіки" пропонує багатодієві практичні поради. Наприклад, на ранній стадії одужання рекомендується уникати істотних життєвих змін і нових інтимних зв'язків.

План звільнення від залежності

1. Не пити.

2. Відвідувати збори товариства.

3. Знайти собі куратора.

Особливо підкреслюється роль негативних емоцій у зривах. Потрібно уникати почуття голоду, злості, самотності і втоми, так як ці стани спонукають до вживання алкоголю.

Людина, що виконує програму "12 ступенів", поступово позбувається відчуття провини і, допомагаючи товаришам по нещастю, вчиться альтруїзму.