Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
751.1 Кб
Скачать

2. Для кого призначені закриті спецшколи, яка їх мета?

Спецшколи і СПТУ - виховні установи закритого типу для неповнолітніх, які вчинили суспільно-небезпечні діяння. За вихованцями встановлено цілодобове спостереження, вони не можуть вийти з установи без дозволу адміністрації, територія охороняється, їх речі, одержувана кореспонденція, бандеролі, посилки передивляються. У спецшколах містяться правопорушники від 11 до 14 років, в СПТУ - від 14 до 18 років. Значна частина дітей і підлітків потрапляють в спецшколи та СПТУ за рішенням адміністративних органів - комісій у справах неповнолітніх при місцевих органах виконавчої влади, а не суду. При розгляді питання про покарання підліток позбавлений права на захист, на адвоката, не обов'язкові звичайні для судового слідства процедури, у нього немає права апеляції. Термін покарання у спецустановах довільний, він може продовжуватися за поданням адміністрації установи до трьох років. Велика частина підлітків спецшкіл і СПТУ відбуває покарання далеко від дому, що ускладнює контакти із сім'єю, рідними.

3. Вибрати правильну відповідь:

75. До якого типу людей, які цілеспрямовано прагнуть поклас­ти край своєму існуванню, належить людина, яка здійснює спро­бу самогубства, оскільки вважає, що процес помирання уже розпочався і що вона просто прискорює свою смерть:

а) шукач смерті;

*б) ініціатор смерті;

в) заперечувач смерті;

г) гравець зі смертю?

Варіант № 22

1. Особливості бібліотерапії та танцювальної терапії як методу психокорекції

2. Охарактеризуйте закриті спеціальні навчальні заклади для непо­внолітніх із відхиленнями у поведінці.

3. Вибрати правильну відповідь:

74. До якого типу людей, які цілеспрямовано прагнуть поклас­ти край своєму існуванню, належить людина, яка відчуває по­двійні почуття щодо можливості власної смерті навіть у момент здійснення спроби самогубства:

а) шукач смерті;

б) ініціатор смерті;

в) заперечувач смерті;

г) гравець зі смертю?

Варіант № 23.

1. Психокорекція в когнітивній теорії А.Бека.

Когнітивний підхід до емоційних розладів змінює погляд людини на саму себе і свої проблеми. Клієнта навчають можливості побачити в собі індивіда, схильного народжувати помилкові ідеї, але і здатного відмовитися від помилкових ідей або їх виправити. Тільки визначивши або виправивши помилки мислення, клієнт може створити для себе життя з більш високим рівнем самоздійснення.

Головна ідея когнітивної психокорекції А. Бека полягає в тому, що вирішальним фактором для виживання організму є переробка інформації. В результаті народжуються програми поведінки. Людина виживає, отримуючи інформацію з навколишнього середовища, синтезуючи її та плануючи дії на основі цього синтезу, тобто виробляючи самостійно програму поведінки. Програма може бути нормальною (адекватною) або неадекватною. У разі когнітивного зсуву в переробці інформації починає формуватися аномальна програма. І в результаті на відносно незначні стимули клієнт починає реагувати як на сильну загрозу, відповідаючи емоційно і поведінково неадекватно. Нормальна програма правильно сприйнятих і проінтерпретовані даних замінюється «тривожної програмою», «депресивної програмою», «панічного програмою» і т.д. Коли це трапляється, людина починає відчувати симптоми тривоги, депресії або паніки.

А. Бек вважає, що у кожної людини в когнітивному функціонуванні є своє слабке місце - «когнітивна вразливість». Саме вона приводить людину до психологічного стресу. Особистість (по А. Беку) формується схемами або когнітивними структурами, які представляють собою базальні переконання.

Схеми є стійкими когнітивними структурами, які стають активними при дії специфічних стимулів, стресів чи обставин. Схеми можуть бути як адаптивними, так і дисфункціональними. Наприклад, в «когнітивну тріаду депресії» входять:

- негативне уявлення про себе («Я непристосований, нікчемний, всіма зацькований невдаха»);

- негативний погляд на світ (клієнт переконаний, що світ пред'являє надмірні вимоги до нього і споруджує непереборні бар'єри на шляху до досягнення цілей і що в світі немає ні задоволення, ні задоволення);

- нігілістичний погляд на майбутнє (клієнт переконаний, що пережиті їм труднощі нездоланні. З відчуття повної безнадії народжуються суїцидні думки)

Таким чином, емоційні порушення і поведінкові розлади розглядаються як опосередковані когнітивними структурами й актуальними когнітивними процесами (в яких як проміжних змінних виступає думка - каганець). Психологічні порушення, попередні етапу нейрофізіологічних розладів, пов'язані з аберацією мислення. (Під аберацією мислення А. Бек розумів порушення на когнітивній стадії переробки інформації, які спотворюють бачення об'єкта або ситуації.)

Когнітивні спотворення - це систематичні помилки в судженнях під впливом емоцій. До них відносяться:

1. Персоналізація - схильність інтерпретувати подію в аспекті особистих значень.

2. Дихотомічне мислення. Невротизований клієнт схильний мислити крайнощами в ситуаціях, що зачіпають його чутливі місця. Людина сприймає світ тільки в контрастних барвах.

3. Вибіркове абстрагування (витяг). Це концептуалізація ситуацій на основі деталі, витягнутої з контексту, при ігноруванні іншої інформації.

4. Довільні умовиводи - бездоказові або навіть суперечать очевидним фактам умовиводи

5. Сверхгенералізація - невиправдане узагальнення на основі одиничного випадку.

6. Перебільшення (катастрофізація) - перебільшення наслідків будь-яких подій.

Етапи когнітивної корекційної роботи :

1. Зведення проблем - ідентифікація проблем, що мають в основі одні й ті ж причини і їхнє угруповання.

2. Усвідомлення і вербалізація неадаптивних когніцій, що спотворюють сприйняття реальності. Неадаптивна когніція - це будь-яка думка, що викликає неадекватні або хворобливі емоції і утрудняють рішення якої-небудь проблеми.

3. Віддалення - процес об'єктивного розгляду думок, при якому клієнт розглядає свої неадаптівні когніції як відокремлені від реальності психологічні явища. Після того як клієнт навчився ідентифікувати свої неадаптівні когніції, йому необхідно навчитися розглядати їх об'єктивно, тобто віддалитися від них. У процесі віддалення клієнтові стає більш ясним шлях перекручування сприйняття події.

4. Зміна правил регуляції правил поведінки. Класифікація поведінкових правил:

1. Правила, які формулюють ціннісні установки, що викликають певні стимули, які суб'єктивно сприймаються по-різному, породжують у клієнтів позитивні або негативні емоції (наприклад: «Немиті овочі канцерогенні»).

2. Правила, пов'язані з впливом стимулу (наприклад: «Після розлучення все буде по-іншому»).

3. Поведінкові оцінки (наприклад: «Так як я заїкаюся, ніхто мене не слухає»).

4. Правила, пов'язані з емоційно-афективним досвідом особистості (наприклад: «При одному спогаді про іспит у мене з'являється тремтіння в спині», «У мене немає більше надії»).

5. Правила, пов'язані з впливом реакції (наприклад: «Я буду більш пунктуальним, щоб не викликати гніву шефа»).

6. Правила, пов'язані з повинністю і виникають у процесі соціалізації особистості (наприклад: «Людина повинна отримати вищу освіту, щоб бути щасливим»).