Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Задача 1

Точка беззбитковості – це такий обсяг ТО при якому сума одержаного КД без ПДВ дозволяє покрити всі ВО, як постійні, так і змінні.

Тб/з = ВОпост / Ркд без пдв – Рзм ВО * 100 %

Точка ліквідації - це такий обсяг ТО при якому сума одержаного КД без ПДВ дозволяє покрити лише постійні ВО.

Тлікв = ВОпост / Ркд без пдв * 100 %

Точка мін рен-ті - це такий обсяг ТО при якому сума одержаного КД без ПДВ дозволяє покрити не лише всі ВО, а й отримати мін необхідну суму прибутку.

Тмін рен-ті = ВОпост + Пмін / Ркд без пдв – Рзм ВО * 100 %

Пмін = ВК * МРР / 100 – Спп

Межа безпеки – показує на скільки грн може бути зменшений фактичний чи плановий ТО до тієї межі, після якої п-во почне нести збитки.

МБ = ТОфакт – ТОб/з

Запас фінансової міцності – показує, то саме, що і МБ, тільки у %.

ЗФМ = ТОфакт – ТОб/з / Тофакт * 100

Задача 2

Кел-ті = Тпр результату / Тпр фактору = Тпр ТО „А” / Тпр ТО заг Показує, що при зміні загального ТО на 1%, ТО по групі „А” зміниться на ... %

Тпр ТО заг пл = ТО заг пл / ТО заг звіт * 100 – 100

Тпр ТО „А” пл = Кел-ті * Тпр ТО заг пл

ТО пл „А” = ТО звіт * Тпр ТО „А” пл (100+.../100)

Плановий обсяг ТО використовується для розрахунку планового обсягу інших показників діяльності торг. п-ва, тому так важливо забезпечити обєктивність отриманих результатів, для чого потрібно застосовувати декілька методів планування. В даному випадку обсяг ТО по групі „А” на плановий період було розраховано на основі коефіцієнта елас-ті. Також можна визначити плановий обсяг ТО на основі середніх темпів росту (метод екстраполяції) та на основі оцінки та прогнозування питомої ваги товарної групи в заг.обсязі ТО. Перевагою даних методів планування є простота розрахунків, а також необхідність залучення незначного обсягу інф-ї. Серед недоліків даних методів, слід відмітити: для методу екстраполяції – перенесення тенденції, яка може змінитися у прогнозному періоді під дією значної кількості факторів, які впливають на ТО і які не були враховані при плануванні. Для 2 методу – планування здійснюється враховуючи питому вагу окремої товарної групи в заг ТО без врахування ПВ інших тов.груп, а також наявного асортименту товарів. Недоліком використаного нами методу планування є те, що він може бути використаний тільки в тому випадку, якщо п-во не планує значних змін в асортименті товарів.

Задача 3

Рівномірність ТО:

1. Середньоквадратичне відхилення показує на скільки грн в середньому фактичний обсяг ТО відрізняється від планових обсягів.

Сігма = корінь з суми ТО факт – ТО пл / n

2. Коеф-т варіації = сігма / сер.ТО пл * 100. Показує на скільки % в середньому факт.обяги ТО відрізняються від планових обсягів (чим менше, тим краще).

3. К-т рівноміності = 100 – К-т варіації (чим більше, тим краще)

Розрахунок необхідного обсягу ТО:

Тмін рен-ті = ВОпост + Пмін / Ркд без пдв – Рзм ВО * 100 %

Розрахунок можливого обсягу ТО:

ТО сп = ТО звіт / Індекс цін

Тр ТО = ТО сп / ТО попер

Тр ТО пл = Тр ТО + % на який збільш.

ТО можл = ТО звіт * Тр ТО пл

Обгрунтування планового розміру ТО повязане з визначенням його можливої та необхідної величини. Як бачимо, плановий обсяг ТО, при якому за рахунок суми торгових надбавок п-во покриє всі ВО та одержить мін суму прибутку становить ..., що перевищує можливий обсяг ТО на ... Така ситуація для п-ва є негативною, тому пропонуються наступні заходи, які дозволять подолати той дефіцит, який було розраховано вище: 1. Збільшення можливого обсягу ТО – підвищити ціни на ті товари, попит на які є стабільнішим; проведення заходів, щодо стимулювання продажу товарів; розширити асортиментний перелік товарів, включивши до нього товари, що користуються підвищеним попитом у населення; використання прогресивних методів продажу товарів. 2. Зменшення необхідного обсягу ТО – пошук шляхів економії витрат на торг. п-ві.