Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Задача 9

1. ТО в розрахунку на 1-го працівника за і відпрацьований день (ПП) = ТО / К-ть відпрацьованих людиноднів (тис.грн./ людино-день)

2. Втрачений ТО у зв’язку з лікарняними та неявками з дозволу адміністрації = (лікарняні та неявки) * ПП

3. Можливий обсяг ТО за умови відсутності неявок з дозволу адміністрації а також по хворобі = ТО факт. + ТО втрач.

4. Втрачений ТО у зв’язку з причинами, передбаченими законодавством:

4.1. Втрата ТО у зв’язку з відпустками = відпустки * ПП

4.2. Втрата ТО у зв’язку з вихідними та святковими = вихідні та святкові * ПП

ПП = ТО / Ч с/о

З метою запобігання неявкам з причин хвороби слід здійснювати вчасне щеплення працівників, створювати умови для належного відпочинку впродовж роб. дня (кімнати відпочинку), належні умови праці, організація якісного харчування, надання пільгових путівок для відпочинку. Для запобігання неявкам з дозволу адміністрації слід посилити дисципліну в труд. колективі.

Заходи підвищення ПП: поглиблення спеціалізації, змен-ня широти асортименту, що призведе до змен-ня часу на обслуговування 1-го покупця; вдосконалення сис-ми упр-ня на п-ві; забез-ня ритмічності постачання та реалізації товарів; підвищення рівня механізації та автоматизації праці та заміна обладнання більш потужним та прогресивним, що призведе до скорочення часу викон-ня відповідної операції, покращення умов праці; удосконалення сис-м оплати та стимулювання праці, застосування сис-м участі в прибутках; зрос-ня обсягів ТО.

Задача 10

ПВ кін = ПВ поч + надх-ня – вибуття

Показники руху ОФ:

1. К-т введення = Надійшло / ПВ кін. Показує частку вартості введення ОФ в їх кінцевій вартості

2. К-т оновлення = Надішли нові ОФ / ПВ кін. Хар-є частку вартості нових введених ОФ за період в кінцевій вартості.

3. К-т виведення = Виведені / ПВ поч. Показує частку виведених з експлуатації ОФ за період в їх початковій вартості.

4. К-т ліквідації = Ліквідовані / ПВ поч.

Показники стану ОФ:

1. К-т придатності = ЗВ к / ПВ к. Хар-є частку залишкової вартості в первісній вартості, дозволяє оцінити ступінь придатності ОФ для подальшого викор-ня. Оцінює ступінь ще невідшкодованих витрат, пов’язаних з форм-ням ОФ.

2. К-т зносу = 1 - К-т придатності або Знос кін. / ПВ кін. Хар-є частку зносу в первісній вартості ОФ.

Знос кін. = Пвкін. – Звкін.

Методи нарахування амортизації:

1. Прямолінійний

1.1. Вар-ть, що амор-ся (В ам.) = Вар-ть ОФ – Знос

1.2. Річна сума амор-ї (РСА)= Вар-ть, що амор-ся / к-ть років

або

Річна норма А = 100 / к-ть років

Річна сума А (РСА) = вар-ть, що амор-ся * річна норма А / 100 %

2. Кумулятивний метод

РСА = В ам. * Кумулятивний коеф-т

Кум. коеф-т 1 (якщо к-ть років - 8) = 8 / (1+2+3+4+5+6+7+8) = 8/36

Кум. коеф-т 2 = 7/36 і т.д.

РСА 1 = В ам. * 8/36

РСА 2 = В ам. * 7/36 і т.д.

3. Податковий

Квартальні суми А – 10 %.

1 кв. = В ам. * 0,1

2 кв. = ( В ам. – кварт. сума за 1 кв.) *0,1 і т.д.

Задача 11,12

Склад поточних витрат у відповідності до бух. обліку:

1. С/в реалізованих товарів – витрати на закупівлю товарів, на транспортування від постачальників, вантажно-розвантажувальні роботи

2. Операційні витрати: 2.1. Адмін. витрати. 2.2. Витрати на збут (з/п торг. і допоміжного персоналу на рекламу, на маркет. дослідження витрати на доставку до покупця). 2.3. Інші операц. витрати (нестачі та втрати від псування цінностей, списання сумнівних та безнадійних боргів, втрати від курсових різниць в процесі опеараційної д-ті, сплачені пені, штрафи, неустойки).

3. Фін.-інвест. витрати 3.1. Фін витрати (%-ки за корист-ня банківськими кредитами, %ки по випущених облігаціях, %-ки, сплачені по фін. лізингу). 3.2. Втрати від участі в капіталі (інвестиційні) – виникають у зв’язку із змен-ням розміру власного капіталу дочірнього п-ва, спільного п-ва, асоціації, співзасновником яких виступає дане п-во. 3.3. Інші витрати (витрати на ліквідацію необ. А, втрати від курсових різниць в процесі фін-інвест. д-ті, с/в реалізованих фін. інвестицій, с/в реалізованих необ. А). Є ще витрати надзвичайної д-ті.

Пропозиції по оптимізації витрат: 1. Вдосконалення сис-ми упр-ня: скорочення ланковості упр-ня п-ва; автоматизація управ-х процесів. 2. Забез-ня зрос-ня ТО, вдосконалення його складу та стр-ри: вдос-ня маркет. д-ті; збільшення питомої ваги з низьким рівнем витратомісткості. 3. Збільшення еф-ті викор-ня ОФ: збіл-ня питомої ваги торг.площі, коеф-ту експозиційної площі; збіл-ня пит.ваги активної частини ОФ, ліквідація чи забезпечення альтернативності викор-ня частини ОФ, що не викор-ся. 4. Оптимізація складу і структури ОА: прискорення оборотності і рац. викор-ня мат. ОА; оптимізація джерел фінання ОА; вдосконалення політики залучення позикових ресурсів фін. ресурсів; обгрунтоване нормування потреби в товарах, матеріалах, МШП. 5. Збіл-ня ПП: оптимізація чис-ті працівників окремих категорій і професій; підвищення кваліфікації працівників; побудова ефективних сис-м мат. стимулювання праці на п-ві; раціоналізація режиму роботи п-ва; механізація трудомістких процесів. 6. Вдоскон-ня торг.-технол. процесу: скорочення ланковості товаропросування івідстані перевезень; впровадження прогресивної технології транспортування товарів; впровадження прогресивних форм продажу товарів і обслуговування покупців.