Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Задача 7

Показники руху:

1. К-т прийому = К-ть приймання / Ч с/о

2. К-т звільнення = К-ть звіл / Ч с/о

3. К-т заг.обігу роб.сили = (К-ть пр. + К-ть зв.) / Ч с/о

4. К-т замінності перс-лу = К-ть пр. / К-ть зв.

5. К-т плинності кадрів = К-ть звіл-ня за поруш.дисц. / Ч с/о

6. К-т стаб-ті кадрів = 1 – К-т плинності

Показники ефективності використання:

1. ПП = ТО / Ч с/о

2. Трудоміс-ть праці = 1 / ПП = Ч с/о / ТО

3. Рент-ть труд.ресурсів = Пр-к / Ч с/о

К-ть торг-оперативного персоналу методом техніко-ек. розрахунків:

1. Фонд роб. часу (ФРЧ) магазину у тиждень = к-ть роб. днів у тиждень * к-ть роб. годин за добу

2. К-ть умовних роб. місць (КУРМ) = ТS / S 1-го роб. місця

3. Ч-ть явочна – це к-ть працівників, які потрібні торг. п-ву для заповнення всіх роб. місць впродовж всього часу роботи з урахуванням часу, необхідного на підготовку та прибирання роб. місця.

Ч явочна = (КУРМ * (ФРЧ маг. за тиждень + Час на підг/прибир.)) / Нормативний (законодавчий) ФРЧ 1-го працівника у тиждень

4. Ч с/о – це заг. к-ть працівників, які потрібні торг. п-ву для заповнення всіх роб. місць впродовж всього часу роботи з урахуванням необхідності заміни тимчасово відсутніх працівників.

Ч с/о = Ч явочна * К-т заміщення

К-т заміщення = Календарний ФРЧ 1-го працівника у рік / Реальний ФРЧ 1-го працівника у рік (тобто за мінусом відпусток і лікарняних)

Метод прямих техніко-ек. Розрахунків, якмй було використано для план-ня чис-ті продавців характуризується високою точністю і послідовністю розрахунків, дозволяє врухувати значну сукупність чинників, які впливають на потребу у чис-ті. Поряд з цим практичне застосування цього методу ускладнюється необхідністю отримання детальних данних про роботу п-ва. Зростання прод-ті праці не повинно супроводжуватися погіршенням якості торг. обслуговування покупців.

Однією з головних причин плинності кадрів є не задоволення оплатою праці. Якщо середня зарплата зростає, а проблема плинності кадрів все одно існує на п-ві, то причини звільнення працівників можуть полягати у незадоволенні умовами праці, зокрема графіком роботи, у відсутності карєрного росту, у несприятливому психологічному кліматі у колективі. На сьогоднішній день важливим фактором скорочення плинності кадрів є нематеріальне заохочення у вигляді безкоштовного харчування, медичного обсл-ня, проїзду, оплати навчання, надання безкоштовних путівок для відпочинку, знижки працівникам даного п-ва при купівлі товарів, організація корпоративних вечірок і таке інше.

Задача 8

Показники ефективності використання:

1. Продуктивність праці = ТО / Ч с/о. Показує обсяг ТО, що припаає на 1-го працівника торг. п-ва

2. Трудоміс-ть праці = 1 / ПП = Ч с/о / ТО. Показує скільки осіб необхідно для отримання 1 грн. ТО.

3. Рент-ть труд.ресурсів = Пр-к / Ч с/о.

Ч с/о = (Чпоч. + Ч кін.) / 2

ФОП = Оклад (з/п) * Ч с/о

Показники еф-ті сис-ми мат. стимулювання:

1. Зарплатовіддача = ТО / ФОП

2. Зарплатомісткість = ФОП / ТО

Також необхідно порівняти темп росту середньої з/п та прод-ті праці. Т р пп повинен бути більшим Т р з/п.

Якщо розрахунки свідчать про неефективність системи оплати праці, то для підвищення ефективності оплати праці насмперед слід переглянути стр-ру ФОП з метою забезпечення тих його складових, які забезпечують зацікавленість працівників в рез-тах праці. Також слід покращити умови праці. На сьогодні важливим фактором підвищення ефективності праці є немат. Заохочення у вигдяді безкоштовного харчування, проїзду, оплати навчання, мед. Обслуговування, привітання з ювілеєм, надання безкоштовних путівок для відпочинку, знижки працівникам даного п-ва при купівлі товарів, організація корпоративних вечірок.