Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТИ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
751.1 Кб
Скачать

3.Вибрати правильну відповідь:

87. Типовими психологічними особливостями людей похилого віку є усі нижче перелічені, за винятком:

а) егоцентризму;

*б) альтруїзму;

в) недовірливості;

г) тривожності;

д) зниження комунікативності.

З типових психологічних або психопатологічних феноменів осіб літнього і похилого віку можна відзначити підвищену тривожність, підозрілість і недовірливість, страх бути обдуреним. З особистих якостей відзначається зменшення з віком таких якостей, як честолюбство, самолюбство і марнославство при одночасному зниження товариськості і альтруїзму.

Варіант № 10

1 Ігротерапія, арттерапія, як методи психокорекції.

Ігротерапія (Авторська технологія роботи з іграшками) - відгалуження психодрами, де місце ведучого займає психотерапевт, а роль групи «беруть» на себе «іграшки», які включають в себе будь-які предмети, побутові дрібниці. В арсеналі терапевта також: фарби, пластилін, олівці, кубики, головоломки, конструктори, дитячі книги з картинками та інші образотворчі кошти, які були або, «волею долі», не були в світі дитини. Спектр застосування ігротерапії досить широкий і передбачає можливість роботи з синдромом посттравматичного стресу, при хроніфікації печалі, з ранніми дитячими травмами з амнестичним компонентом. Види ігротерапії 1. Якщо за критерій висунути теоретичний підхід, то можна виділити види: · Ігротерапію в психоаналізі; · Ігротерапію, центровану на клієнта, · Ігротерапію побудових відносин; · Примітивну ігротерапію; · Ігротерапію у вітчизняній психологічній практиці. 2. По функціям дорослого в грі розрізняють · Недирективну ігротерапію; · Директивну ігротерапію. 3. За формою організації діяльності розрізняють: · Індивідуальну ігротерапію; · Групову ігротерапію; 4. За структурою використовуваного в ігротерапії матеріалу: · Ігротерапію з неструктурованим матеріалом: · Ігротерапію з структурованим матеріалом. Основні цілі корекційного впливу в психоаналітичної ігротерапії 1. Встановлення аналітичної зв'язку, емоційно позитивного контакту між дитиною і дорослим, що дозволяє ігротерапевту здійснювати функції інтерпретацій і трансляцій дитині символічного значення дитячої гри; брати участь в грі дитини та організовувати в грі актуалізацію і програвання значущих для дитини конфліктів. 2. Катарсис - форма емоційного реагування, яка веде до подолання негативних емоційних переживань та звільнення з них. 3. Гра надає дві можливості для катарсису, вільне вираження почуттів та емоцій дитини і вербалізація почуттів.

Арт-терапія — терапія мистецтвом, відносно новий метод психотерапії. Уперше цей термін був використаний Андріаном Хілом у 1938 р. при описі своєї роботи з хворими туберкульозом і незабаром отримав широке поширення. В даний час ним позначать усі види занять мистецтвом, що проводяться в лікарнях і з лікувальними цілями . Ефективність застосування мистецтва в контексті лікування ґрунтується на тому, що цей метод дозволяє експериментувати з почуттями, досліджувати і виражати їх на символічному рівні. Терапія мистецтвом є посередником при спілкуванні пацієнта і терапевта на символічному рівні. Образи художньої творчості відбивають усі види підсвідомих процесів, включаючи страхи, мрії, конфлікти, спогади.

До основних форм арт-терапії належать: - групова; - індивідуальна; - сімейна.

Завдання арт-терапії: - лікування; - зцілення; - психокорекція; - реабілітація; - психопрофілактика; - розвиток; - діагностика

Безпосередні завдання: - вираження почуттів; - розкриття творчого потенціалу; - розвиток навичок включення в колективну діяльність

Види занять: - директивні(чітка установка); - не директивні( вільний вибір)