Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

4. Якісна реакція на оцтову кислоту.

5. Скільки (г) №с1 та який об'єм води необхідно для приготування 500 г 5%-го розчину?

Білет 9

1. Вітамін в12: фізико-хімічні властивості, біологічна роль. Харчові продукти, що містять в12

Вітаміни групи В 12 (ціанокобаламін) містяться в достатніх кількостях в бобових продуктах, молоці (в основному, в кислому), непросіяному борошні, печінці, м'ясі та багатьох видах риби. Ці вітаміни відповідають за процеси розщеплення амінокислот і за утворення червоних кров'яних тілець-еритроцитів.Також він необхідний для утворення нуклеїнових кислот, амінокислот (холіну) і бере участь в обміні вуглеводів, жирів.При захворюваннях шлунково-кишкового тракту виникає гіповітаміноз В12. Спостерігається анемія, яка характеризується різким зниженням числа еритроцитів у периферичній крові, появою в крові молодих, незрілих форм еритроцитів.

2. Целюлоза: будова, властивості, вміст в харчових продуктах, перетворення в процесі травлення.

Целюлоза, або клітковина. Це високомолекулярний полісахарид, побудований із залишків (З-О-глюкози, зв'язаних між собою 1,4-глікозидними зв'язками. Ниткоподібні молекули целюлози, орієнтуючись паралельно одна одній, укладаються в пучки, де між ними виникають водневі зв'язки в результаті взаємодії гідроксильних груп. Певна кількість пучків з'єднується у волокна. Ці особливості, будови і є причиною нерозчин­ності целюлози у воді й органічних розчинниках (розчинник не може проникнути в середину пучка) та механічної міцності її волокон. Для целюлози є спеціальні розчинники, зокрема аміачний розчин гід­роксиду міді (II) (реактив Швейцера), з яким вона утворює комплекс­ну сполуку типу гліцерату міді. Концентрована сірчана кислота пере­творює целюлозу на амілоїд (частково гідролізована целюлоза), що використовується при виготовленні пергаментного паперу. Гідроліз целюлози (кислотний або ферментативний) відбувається з утворенням проміжних сполук і має велике значення у виробництві етанолу (гід­ролізного) Целюлоза майже не виявляє відновних властивостей. Як багато­атомний спирт утворює прості і складні ефіри. Целюлоза, як і крох­маль,— продукт фотосинтезу, виконує в рослинах структурні функ­ції, надаючи її тканинам механічної міцності й еластичності. Прикла­дом майже чистої целюлози є бавовняні волокна й папір, особливо фільтрувальний.

3. Фізико-хімічні властивості білків.

Більшість білків розчиняється у воді та утворюють колоїдний розчин. При певних умовах колоїдні розчини втрачають текучість і утворюють складні системи, які називають драглями. Вони пружні, пластичні, механічно міцні та здатні зберігати форму. Розчинність білків супроводжується їх гідратацією й набуханням. При обмеженому набуханні концентровані біжові розчини утворюють складні системи, які є драглями (еластичними гелями). Явище зворотне набуханню (відокремлення води від гелю) називається синерезисом. Воно відбувається, наприклад, при зберіганні кефіру/ Деякі білки (глобуліни) у воді нерозчинні, але розчинні при додаванні нейтральних розчинів солей.При додаванні солей до розчинів деяких інших білків розчинність білків знижується, і вони випадають в осад. Цей процес має назву висолювання.

4. Якісна реакція на виявлення Сульфуру в амінокислотах.