Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

4.Скласти електронну формулу будови катіону Na. Біохімічна роль. Вміст в харчових продуктах.

Натрій – життєво важливий міжклітинний і внутрішньоклітинний елемент, який бере участь у створенні необхідної буферності крові, регуляції кров'яного тиску, водного обміну (іони натрію сприяють набухання колоїдів тканин, що затримує воду в організмі і сприяє її накопиченню), активізації травних ферментів, Регуляції нервової і м'язової тканини.

Потреба в натрії мінімально складає близько 1 г на добу і в значній мірі задовольняється звичайною дієтою без додавання харчової солі (0,8 г на добу). Особливо це стосується маленьких дітей. Потреба в натрії зростає при сильному потовиділенні (майже в 2 рази) в умовах жаркого клімату або сильних фізичних навантажень. Зі змістом натрію пов'язують також здатність тканин утримувати воду. Надмірне споживання повареної солі перевантажує серце і нирки (при утворенні сечі вони переробляють кров з підвищеним вмістом натрію). У результаті набрякають ноги і обличчя. Ось чому при захворюваннях нирок і серця рекомендується різко обмежити споживання солі. Використання харчової солі в харчуванні має бути строго індивідуально.

Природний вміст натрію в харчових продуктах відносно невелика (15-80 мг%). Відносно багато натрію міститься в червоних буряках, селері, кульбабі, цикорії, моркві, морській капусті. Для соління страв краще використовувати чисту морську сіль, тому що вона меншою мірою затримує воду в організмі.

Білет№ 17

1.Білки. Вміст білків в харчових продуктах.

Білки – це природні полімери, макромолекули які складаються з залишків амінокислот.

До складу білків входять 20 α-аміноислот. Усі амінокислоти білків за виключенням гліцерину, для якого не характерна оптична ізомерія, є L-стереоізомерами.

Амінокислоти,що входять до складу білка: гліцерин, аланін, валін, лейцин, ізолейцин, серин, треонін, цистеїн, цистин, метіонін, аспарагінова кислота, глютамінова кислота, лізин, аргінін, фенілаланін, тирозин, триптофан, гістидин, пролін, гідроксипролін.

В організмі людини та тварин білки виконують різні функції. Вони входять до складу усіх органів і тканин організмів (селезінка, легені, м'язи," нирки, серце, печінка, головний мозок, кишки, шкіра, кістки, зуби та ін.). Білки беруть участь в утворенні структурної основи клітин та їх складових частин.

Усі ферменти, які синтезуються в організмах, також мають білкову природу. За участю ферментів у клітинах проходить багато різних хімічних реакцій, які забезпечують синтез і розпад різноманітних сполук із досить великою швидкістю при звичайній температурі й тиску. Зараз відомо близько двох тисяч білків, які ферментативно активні і більше 200 із них виділено в кристалічному стані.

Значна кількість гормонів є білками, поліпептидами або продуктами білкового обміну. Це, зокрема, гормони підшлункової залози інсулін, глю­кагон та гіпофізу тиротропін, кортикотропін, окситоцин, вазопресин. Гор­мони регулюють обмін речовин, впливають на проникність клітинних мем­бран, регулюють активність ферментів, діють на процеси трансляції й транскрипції.

В організмах білки беругь участь у транспортуванні різних речовин. Так, наприклад, перенесення кисню до тканин здійснюється за допомогою білка - гемоглобіну. Він же переносить вуглекислий газ від тканин до ле­гень. За участю білків у вигляді ліпопротеїдів переносяться до різних орга­нів і тканин ліпіди і жиророзчинні вітаміни.

Білки забезпечують скорочення й розслаблення м'язів, а також роботу серця, легень, шлунку. Це відбувається за участю білків актину, міозину,

Білки , як вуглеводи й ліпіди, є важливим джерелом енергії для організму. При розщепленні 1 г білка виділяється приблизно 17,7 кДж енергії. За рахунок білків організм людини забезпечується енергією на 10-15 %.

Білки - основний компонент їжі поряд із вуглеводами та жирами. Добова потреба в повноцінному білку складає 80-90 г.

Вміст білків в харчових продуктах(%):

Сир 22-29, м'ясо 14-20, риба 13-18, яйця 12-13, молоко 3-4, плоди свіжі 0,5-1,5, овочі свіжі 1-4,8, соя 33-40, горох 23-30, пшениця 12-16, жито 9-7, рис 8-11, картопля 1,5-2, борошно пшеничне 9,5-15.