Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

3.Повноцінні та неповноцінні білки.

Білки—це органічні речовини, що складаються з амінокислот, які, поєднуючись між собою в різних композиціях, надають білкам різноманітних властивостей. Харчова і біологічна цінність білків визначається збалансованістю амінокислот, що входять до їх складу.

До повноцінних білок відносяться переважно білки тваринного походження, окрім желатин, що відноситься до неповноцінних білок. Неповноцінні білки - переважно рослинного походження. Проте деякі рослини (картопля, боби і ін.) містять повноцінні білки. З тваринних білків особливо велику цінність для організму представляють білки м'яса, яєць, молока і ін.

Різноманітне харчування—найправильніший шлях постачання орга­нізму повноцінними білками. Найбільшу біологічну цінність мають білки тваринного походження. Фізіологічними нормами передбачається, що 55 % необхідних білків мають забезпечуватись за рахунок білків тваринного походження.

Білет №20

1.Класифікація біогенних елементів.

2.Порівняльна характеристика глюкози і фруктози: будова, властивості.

Фруктоза - один з основних джерел вуглеводів, ізомер глюкози, відноситься до групи моносахаридів і є одним з найважливіших природних цукрів. Вона не може безпосередньо засвоюватися організмом людини, тому в процесі обміну речовин перетворюється на глюкозу. Для засвоєння фруктози, не потрібно інсулін, тому вона може входити до складу діабетичних продуктів. Це природний цукор. Вона міститься в меді, фруктах і ягодах, має приємний смак і знижує калорійність їжі. Метаболізм фруктози відбувається в основному в печінці - фруктоза перетворюється на жирні кислоти, що при великому її вживанні може привести до ожиріння. Зважаючи на особливу ланцюга фруктозо-1-фосфату, що не регулюється інсуліном, фруктоза може бути основним джерелом вуглеводів для хворих на цукровий діабет. Фруктоза особливо ефективна в харчуванні людей, які страждають на діабет, жовчнокам'яну хворобу, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, алергічними та стоматологічними захворюваннями, ожирінням, а також спортсменів, літніх людей та дітей. Медики вважають, що фруктоза корисніше ніж сахароза і глюкоза. Фруктоза допомагає організму людини при тривалому стані напруги: водінні автомобіля, спорті тощо Фруктоза прискорює метаболізм алкоголю в організмі людини, стабілізує рівень цукру в крові, зміцнює імунітет. За смаком, фруктоза мало відрізняється від цукру і не має присмаку, вона безпечна з точки зору карієсу, добре розчиняється і характеризується відсутністю побічних явищ. Фруктоза добре розчинна у воді. Вона добре засвоюється організмом, не надаючи шкідливого впливу на здоров'я і не викликаючи побічних явищ. Фруктоза є придатною в якості підсолоджувальних речовини й джерела вуглеводів для хворих на цукровий діабет.

Глюкоза відноситься до простих цукрів і є головним джерелом енергії в людському організмі. Це основний і найбільш універсальний джерело для забезпечення метаболічних процесів організму. У нормі концентрація глюкози в крові становить 4,4 - 6,7 ммоль / л. Її рівень підвищується після прийому їжі, а зменшується при голодуванні, фізичних навантаженнях.

Роль глюкози в людському організмі величезна. Це стосується не тільки енергетичних потреб - з глюкози синтезуються глікоген (резервний запас), пентози, які входять до складу ДНК і РНК, а також ферменти. Крім того, з глюкози синтезуються полісахариди, що становлять основу хрящової тканини, зв'язок, волосся та ін.(С6Н12О6)

Різка зміна вмісту глюкози в крові призводить до порушення діяльності органів і систем. Глюкоза - це основний енергетичний субстрат для нейронів головного мозку. Тому при гіпоглікемії (зниження концентрації глюкози в крові) виникає енергетичний голод в клітинах мозку, що призводить до втрати здатності використовувати кисень. У результаті розвивається гостра гіпоксія мозку. Гіперглікемія (підвищення рівня глюкози) також є небезпечним станом, так як стабільно підвищена концентрація глюкози в крові веде до утворення кетонових тіл і розвитку гипергликемической коми.

Білет №21