Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

5. Обчислити масову частку Сульфуру в цистеїні.

152-100%,64-x

Білет 4

1. Повноцінні та неповноцінні білки.

Білки не завжди містять всі амінокислоти: в одних білках міститься більша кількість необхідних організму амінокислот, в інших - незначне. Різні білки містять різні амінокислоти і в різних співвідношеннях. Білки, до складу яких входять всі необхідні організму амінокислоти, називаються повноцінними; білки, що не містять всіх необхідних амінокислот, є неповноцінними білками. Для людини важливо надходження повноцінних білків, оскільки з них організм може вільно синтезувати свої специфічні білки. Проте повноцінний білок може бути замінений двома або трьома неповноцінними білками, які, доповнюючи один одного, дають в сумі всі необхідні амінокислоти. Отже, для нормальної життєдіяльності організму необхідно, щоб в їжі містилися повноцінні білки або набір неповноцінних білків, по амінокислотному змісту рівноцінних повноцінним білкам. Надходження повноцінних білків з їжею украй важливо для організму, що росте, оскільки в організмі дитини не тільки відбувається відновлення відмираючих кліток, як у дорослих, але і у великій кількості створюються нові клітки.

2. Класифікація ліпідів.

В окрему групу виділяють речовини, які розчиняютьсяя в органічних розчинниках, але на відміну від простих та складних ліпідів не омилюються. До цієї групи належать вільні карбонові (жирні) кислоти, окремі жиророзчинні вітаміни, каротин тощо.

3. Ферменти: будова, механізм дії.

Вони є органічними сполуками білкової приро­ди, які утворюються в живих організмах, і здатні прискорювати пере­біг хімічних реакцій в організмі. Саме існування життя зумовлене наявністю білків з ферментативними функціями, а обмін речовин у кожній клітині визначається певним набором ферментів. Дослідження хімічного складу ферментів свідчать про те, що вони є білковими речовинами. Для ферментів, як і для білків, характерна висока молекулярна маса. Вона коливається від десятків тисяч до кількох мільйонів.Кожний фермент має так званий активний центр, який забезпечує зв'язок між ферментом і субстратом, тобто речовиною, на яку діє фермент. Для того, щоб пройшла ферментативна реакція, повинні бути певні умови. Це просторова відповідність між ферментом і субстратом. Фермент повинен підходити до субстрату як «ключ до замка». Тоді може утворитися субстрат-ферментний комплекс, що є передумовою ферментативної реакції

4. Якісні реакції на виявлення катіонів РЬ2+. Токсична дія РЬ2+ та інших солей важких металів.

Свинець та його сполуки викликають враження нервової системи,паталогічні зміни в крові та шлунково-кишковому тракту. Отруєння можливі при вживанні в їжу продуктів,які довго зберігались у глиняному посуді покритому поливою лудженому посуді ,консервованих бляшанках.80%потраплє з їжею,20% з водою,регулюється нормативними документами..Ртуть-сильна токсична дія на організм через харчові продукти що були оброблені пестицидами,через забруднення риби ртуттю.Вміст регламентується.Цинк міститься у всіх продуктах,регламентується.Забруднення через їжу,що зберігалась від 4 годин в залізному оцинкованому посуді.