Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

3.Механізм дії ферментів

механізм дії ферментів у про­цесах каталізу тих чи інших реакцій пов'язаний з утворенням фермент-субстратних комплексів. За цих умов фермент змінює молекулу субстрату так, що енергія, яку необхідно прикласти для переведення її в активний стан, значно зменшується. Можливість утворення фермент-субстратних комплексів за допомогою спектроскопії довели Д. Кейлін і Т. Манн з ферментом пероксидазою. У 1962 р. японські вчені К. Ячі і Т. Озава одержали фермент-субстратний комплекс ок-сидази О-амінокислот і аланіну в кристалічному стані. Його можна виділити тільки в анаеробних умовах, оскільки в присутності кисню він відразу розкладається на фермент і продукти реакції. Оксидаза Д-амінокислот каталізує реакції окислювального дезамінування амі­нокислот. При взаємодії ферменту з субстратом між ними можуть утворюва­тися різні типи зв'язків: іонні, водневі і гідрофобні. Є прямі докази, які свідчать про те, що фермент може зв'язуватися з субстратом (в окремих випадках) і за допомогою ковалентних зв'язків.

Зв'язування ферменту з субстратом здійснюється в основному че­рез активний центр. Використання рентгеноструктурного аналізу та інших методів електронного парамагнітного і ядерно-магнітного резо­нансу дало можливість в:тановити, що активний центр більшості фер­ментів розміщений на поверхні глобул в їх заглибленнях,впадинах і щілинах.

Під час каталітичного процесу утворення фермент-субстратного комплексу відбувається поетапно . На першому етапі фермен­тативного каталізу субстрат з'єднується з ферментом, на другому — відбуваються активація і видозмінення субстрату з утворенням одного або кількох активованих комплексів і на останньому (третьому) етапі — відділення продуктів реакції від ферменту.

Отже, фермент знижує бар'єр активації реакції, яку він каталізує, ділячи її на ряд проміжних етапів, кожний з яких не зустрічає енергетичних перешкод. Основна роль у механізмі ферментативного каталізу належить фермент-субстратним комплексам

4. . Скласти електронну формулу будови катіону Zn. Біохімічна роль. Вміст в харчових продуктах.

Цинк є одним з життєво важливих важливих мікроелементів. Він необхідний для нормального функціонування будь-якої клітини організму. У нормі в організмі людини повинно міститися близько 2-3 г цинку. Більша його частина знаходиться в шкірі, печінці, нирках, у сітківці ока, а у чоловіків, крім того, в передміхуровій залозі.

Цинк входить до складу ферментів і комплексів, що забезпечують найважливіші фізіологічні функції організму:

- Освіта, ріст і метаболізм (обмін речовин) клітин, синтез білків, загоєння ран;

- Активізацію імунних реакцій, спрямованих проти бактерій, вірусів, Пухлинних клітин;

- Засвоєння вуглеводів і жирів;

- Підтримання та поліпшення пам'яті;

- Підтримка смакової і нюхової чутливості;

- Забезпечення стабільності сітківки та прозорості кришталика ока;

- Нормальний розвиток і функкціонірованіе статевих органів.

Людина отримує цинк головним чином з їжею. Організму необхідно 10-20 мг цього мінералу в день.

Білет №19