Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билеты и ответы на экзамен по химии 1-30.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
321.02 Кб
Скачать

1.Розчини. Способи вмісту розчиненої речовини в розчині.

Розчином називаються гомогенна термодинамічна стійка дво- або багатокомпонентна система змінного сладу, в якій один із компонентів – розчинник, усі інші – розчинні речовини.

Способи вираження вмісту речовини у розчині: масова частка, молярність, мольна частка, молярна концентрація еквівалентів, титр.

4.Скласти електронну формулу будови катіону Na. Біохімічна роль. Вміст в харчових продуктах.

Натрій – життєво важливий міжклітинний і внутрішньоклітинний елемент, який бере участь у створенні необхідної буферності крові, регуляції кров'яного тиску, водного обміну (іони натрію сприяють набухання колоїдів тканин, що затримує воду в організмі і сприяє її накопиченню), активізації травних ферментів, Регуляції нервової і м'язової тканини.

Потреба в натрії мінімально складає близько 1 г на добу і в значній мірі задовольняється звичайною дієтою без додавання харчової солі (0,8 г на добу). Особливо це стосується маленьких дітей. Потреба в натрії зростає при сильному потовиділенні (майже в 2 рази) в умовах жаркого клімату або сильних фізичних навантажень. Зі змістом натрію пов'язують також здатність тканин утримувати воду. Надмірне споживання повареної солі перевантажує серце і нирки (при утворенні сечі вони переробляють кров з підвищеним вмістом натрію). У результаті набрякають ноги і обличчя. Ось чому при захворюваннях нирок і серця рекомендується різко обмежити споживання солі. Використання харчової солі в харчуванні має бути строго індивідуально.

Природний вміст натрію в харчових продуктах відносно невелика (15-80 мг%). Відносно багато натрію міститься в червоних буряках, селері, кульбабі, цикорії, моркві, морській капусті. Для соління страв краще використовувати чисту морську сіль, тому що вона меншою мірою затримує воду в організмі.

Білет №22

1.Вплив рН середовища на активність ферментів в біологічних рідинах

Активність ферментів досить чутлива до кислотності середовища. Більшість ферментів організму людини і тварин найбільш активна, тобто виявляє оптимальну активність у досить вузьких межах концентрації водневих іонів (рН). Для кожного ферменту характерний свій рН, при якому активність його максимальна.

Зниження або підвищення рН відносно оптимального зумовлює зниження активності ферменту.

Вважають, що вплив концентрації водневих іонів на активність ферментів пов'язаний насамперед з їх дією на активні центри ферментів. Залежно від рН середовища активний центр ферменту може бути в різній мірі іонізований, що впливає на формування активного фермент-субстратного комплексу. Разом з цим концентрація водневих іонів у середовищі впливає на іонізацію субстрату і кофакторів, ,що також має значення для каталітичної дії ферменту.