Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборная 4 курс для студентов.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку практичного заняття викладач визначає рівень підготовки студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Основний етап заняття – самостійна робота студента. Під час самостійної роботи студенти здійснюють курацію жінок з різними термінами вагітності, під час якої мають самостійно збирати анамнез і проводити об’єктивне дослідження. Проводять пельвеометрію, вираховують істину кон’югату. Відпрацьовують прийоми зовнішнього акушерського дослідження, вислуховують серцеві тони плода; установлюють термін вагітності і дату видачі допологової декретної відпустки, обчислюють передбачувану дату пологів. У випадку відсутності тематичних хворих студенти вирішують ситуаційні завдання по даній темі. Потім здійснюється аналіз і корекція самостійної роботи. Студенти доповідають результати, іде їхнє обговорення. Наприкінці заняття проводиться тестовий контроль і підводять підсумки.

Біомеханізм пологів у разі переднього і заднього видів потилочного передлежання

Актуальність теми: біомеханізм пологів при різних видах передлежання плода належить до надто важливих і складних проблем практичного акушерства. Відхилення від нормального біомеханізму пологів, котрі своєчасно не діагностовано лікарем, можуть викликати низку ускладнень у матері, плода впродовж пологового акту. Тому вивчення біомеханізму пологів є складовою комплексу знань-умінь, регламентованих кваліфікаційною характеристикою лікаря будь-якої спеціальності. Лікар повинен виразно уявляти собі біомеханізм пологів і у разі його порушення вчасно залучити фахівця акушера-гінеколога, це сприятиме зниженню ускладнень пологів, зниженню материнської та перинатальної смертності. Частота тазового передлежання у разі термінової вагітності одним плодом складає 3-3,5% від загальної кількості пологів.

Ціль навчання:

Загальна мета – уміти діагностувати нормальний чи патологічний перебіг, різні моменти біомеханізму пологів при передньому та задньому видах потиличного передлежання та тазовому передлежанню.

Конкретні цілі

Початковий рівень знань та умінь

1. Вибрати з даних анамнезу відомості необхідні для визначення відповідного передлежання позиції, положення та виду плоду.

2. Виявити найбільш інформативні ознаки, що визначають відповідні моменти біомеханізму пологів при об’єктивному і додатковому методах обстеження.

3. Визначити момент біомеханізму пологів та запідозрити ускладнення.

1. Збирати та оцінювати анамнез

– каф. пропедевт. терапії

– каф.госпітальної терапії

2. Володіти методами фізичного обстеження (огляд, пальпація, перкусія, аускультація)

– каф. пропедевт. Терапії

3. Визначити обсяг, послідовність методів обстеження та інтерпретувати їх результати: фізичні, УЗД, ФКГ

– каф. пропедевт. терапії

– каф. радіології.