Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори кондитерка і зерноборошняні.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
468.48 Кб
Скачать

26. Макаронні вироби. Технологія втробництва. Вплив технологічних операцій на якість макаронних виробів.

Якість макаронних виробів обумовлена сировиною, яка форму­ється у процесі виробництва і може змінюватися залежно від умов та терміну зберігання. Головною сировиною для виробництва макаронних виробів є макаронне борошно - крупка (вищий сорт) і напівкрупка (перший сорт), яке виробляють з твердих і м'яких скловидних пшениці з високим вмістом клейковини хорошої якості. Борошно, яке призначене для виробництва макаронних виробів, повинно утворювати тісто з хорошими фізико-механічними власти­востями: в'язке, щільне, добре чинить опір розриву і разом з тим легко піддається зміні форми під дією навантаження, не стискається і не злипається у процесі розділення та сушіння.

Із макаронного борошна твердої пшениці (крупки і напівкрупки) вироби мають більш високі споживні властивості, ніж із борошна м'якої пшениці. Макаронне борошно з пшениці дурум характеризується високим вмістом білків і клейковини, та має високу водопоглинаючу здатність. Макаронні вироби із такої сировини достатньо міцні, скловидні на зламі, приємного жовтого кольору. При використанні борошна м'якої пшениці значно знижується міцність виробів і зменшується об'ємний привар, вироби менш скловидні на зламі, а зварені - сильно злипаються, що є суттєвим дефектом. Використання різних технологічних заходів дозволяє покращати зовнішній вигляд виробів, підвищити їх міцність, але кулінарні достоїнства макаронних виробів із борошна м'якої все ж нижчі, ніж із борошна твердої пшениці.

При формуванні якості макаронних виробів головним фактором після сировини є дотримання технологічного процесу, який скла­дається з: приготування сировини, замісу тіста, формування сирих виробів, обдування, нарізання, сушіння, охолодження, упакування готової продукції.

Важливим моментом у виробничому циклі є однорідність партії борошна, тому проводять її підсортування з наступним просіюванням. На виробничий цикл і якість виробів впливає склад води - її чистота, а також наявність солей у зв'язку з тим, що мінеральні речовини підвищують пружність тіста. Підвищення пружності тіста небажане, тому що збільшує витрати енергії на пресування. Залежно від вологості тісто для макаронних виробів може бути м'яким, середнім, твердим. Залежно від температури води заміс тіста може бути теплий, гарячий і холодний. При теплому замісі крихти крупки швидко насичуються вологою, що сприяє утворюванню клейковинного комплексу і злипанню тіста в більш-менш великі грудки. Якщо використовується вода з нижчою температурою, то крупка адсорбує її повільно. На пресах безперервної дії крихітки крупки піддаються поверхневій гідратації, клейковина не вбирає достатньої кількості води. Повної компактності тісто набуває лише на другій фазі виробництва - пресуванні. Гарячий заміс застосовують тільки для борошна із твердої пшениці, коли необхідно одержати більш пластичне тісто, що легко піддається обробці шляхом зниження його в'язкості,

Структурно-механічні властивості тіста залежать від тривалості та інтенсивності його замісу. Нетривалий заміс при великій кількості обертів лопатей зменшує пластичність тіста. Процес формування тіста суттєво впливає на міцність, зовнішній вигляд виробів та їх кулінарні якості.