Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

98. Технопарки та технополіси

Технопарк — це визначений науково-виробничий комплекс, основною метою якого є впровадження нових технологій. Як правило, кожен технопарк включає бізнес-інкубатор, тобто будинок чи кілька будинків, де протягом обмеженого часу орендують приміщень новостворені малі підприємства. Протягом 2-5 років фірма повинна зіп’ятися на ноги і залишити інкубатор, перейшовши в інші, просторіші приміщення технопарку чи вийти за його межі. Технопарки пропонують площі в оренду на необмежений термін і, насамперед, орієнтовані на впровадження нових технологій.

Технополіс — це потужне об’єднання, до якого належать університети, дослідні центри, технопарки, бізнес-інкубатори, промислові підприємства та інші організації. Він має тісні зв’язки з іншими вітчизняними і зарубіжними компаніями, що дає змогу максимально скоротити час від розроблення ноу-хау до впровадження його у виробництво і не втрачати лідерство на світовому ринку високотехнологічної продукції. У світі давно й успішно працюють чотири тисячі технопарків і технополісів. Чверть таких інноваційних середовищ виникла протягом 1990—1999 років, половина — після 2000-го. Серед пріоритетних напрямків діяльності — “ай-пі” та біотехнології (відповідно 26 та 25 відсотків), електроніка (19 відсотків), сільське господарство (9 відсотків), екологія (8 відсотків), нові матеріали (6 відсотків), хімія (5 відсотків). Причому майже 90 відсотків компаній за стандартами Європейського союзу є малими підприємствами. Перший і найбільший нині з технополісів — “Силіконова долина” у США. Заснований на базі Стенфордського університету 1950-го (штат Каліфорнія).

99. Мiжнародний фiнансовий бiзнес є сукупністю визначених інструментів, що компанії використовують у своїй фінансовій діяльності на міжнародних ринках. Серед цих інструментів - фінансове планування фінансових потоків, купівля і продаж валют для обслуговування різноманітних операцій, купівля і продаж акцій та інших цінних паперів на міжнародних фінансових ринках, оперування власними цінними паперами на закордонних ринках, управління валютними ризиками та ін.

Мiжнародний фiнансовий бiзнес формується на стику двох секторів міжнародного бізнесу. З одного боку, його основою виступає система управління транснаціональними компаніями (менеджмент зовнішньоекономічної діяльності), оскільки фінанси ТНК є лише частиною всієї компанії, куди входять операційна діяльність, маркетинг, дослідження і розробка, персонал. Тому управління фінансовими потоками міжнародної компанії випливає із загально-корпоративного планування, організаційної структури, керівництва та ін. З іншого боку, фінансові ресурси ТНК та її грошові потоки є складовою міжнародних фінансових ринків. У зв'язку з цим управління грошовими потоками ТНК залежить від загальної системи міжнародних фінансів, ланками якого є не тільки інші ТНК, але й держави, фізичні особи, міжнародні організації, валюти різноманітних країн. Отже, управління фінансовими потоками ТНК залежить від міжнародних фінансів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]