Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

69. Конфлікти в системі міжнародного менеджменту.

Конфліктом називається зіткнення різнонаправлених цілей, інтересів, думок, поглядів або позицій суб'єктів взаємодії, що зафіксовані у жорсткій формі. Основою будь-якого конфлікту є інцидент, що є першопри­чиною розвитку подій, які шкодять інтересам однієї із сторін виробничої, адміністративної або соціальної взаємодії. Розрізняють такі види конфліктів: 1. абстрактні і реальні: абстрактний конфлікт - це ситуація потенційної взає­модії систем, які беруть участь у соціально-економічних відносинах без взаємних обмежень; реальний конфлікт - це комплекс заходів щодо регулю­вання і контролю, що включає обмеження і заборону на певну діяльність. 2. відкриті і закриті: відкритий конфлікт - це ситуація, коли існує повна інформація систем одна про одну, тобто можна класи­фікувати обсяг і характер знань; закритий конфлікт - характеризується високим ступе­нем незнання сторін про себе й іншу сторону; 3. економічні; правові, організаційно-технологічні; етичні; 4. конструктивні і неконструктивні: конструктивні конфлікти - ситуації, у яких використо­вуються реально існуючі факти, що є аргументами для вирішення суперечностей, також виявляються наміри сторін досягти консенсусу з назрілих проблем, стабілізу­вати ситуацію і досягти взаємоприйнятого результату; неконструктивні конфлікти - ситуації, що не сприяють зна­ходженню взаємоприйнятного вирішення спірних питань.

Етапи динаміки конфлікту: 1.Виникнення об’єктивної перед конфліктної ситуації. 2.Визначення ситуації як конфліктної. 3. Конфлікт. 4. Вирішення конфлікту. 5. Післяконфліктна ситуація. Попередження конфліктів можливо в результаті створення об'єктивних умов і суб'єктивних передумов, що сприяють вирі­шенню передконфліктних ситуацій неконфліктними способами.

У міжнародних економічних відносинах виділяють два ос­новні підходи, які відображають традиційні моделі розвитку взаємодії сторін, що здійснюють спільну діяльність. Це безкон­фліктна (консенсуальна) і конфліктна концепція розвитку.

Відповідно до конфліктної моделі розвитку, існують не­здоланні протиріччя у взаєминах окремих народів, націй і держав, що знаходять своє відображення в етичних, соціальних, політичних і військових конфліктах. Тому міжнародні корпо­рації повинні бути готовими брати участь в інцидентах.

Уже в середині XX ст. конфліктна модель розвитку віджи­ла. Основним принципом взаємодії існуючих і створюваних економічних, соціальних і політичних агентів є досягнення консенсусу з усіх спірних питаннях. Безконфліктне розв'язан­ня спорів є рушійною силою взаємодії між міжнародними кор­пораціями і державами, що приймають на своїй території міжна­родний бізнес.

Найчастіше конфлікти в міжнародних економічних відно­синах виникають у разі: 1)суперечливих позицій сторін з будь-якого приводу, пов'я­заного з державним регулюванням діяльності міжнарод­ної корпорації; 2)протилежних цілей або засобів їх досягнення у прийма­ючої сторони і корпорації-виробника; 3)розбіжності інтересів, прагнень, потреб договірних сторін.

Найбільш дієвим способом подолання інцидентів на міжна­родному рівні є прогнозування потенційно-абстрактних конфліктів і недопущення переходу їх у категорію реальної протидії, що вимагає часу та значних коштів для відновлення добрих взаємин.

Специфіка міжнародних конфліктів полягає в тому, що: 1)суб'єктами є міжнародні корпорації і держави; 2)в основі знаходиться зіткнення економічних інтересів; 3)конфлікт є продовженням стратегії учасників протидії, спрямованої на захист власних інтересів.

Особливе значення для забезпечення безконфліктного співіснування мають корпора­тивні етичні стандарти. Істотне значення для розвитку сучасних міжнародних кор­порацій мають так звані кодекси поведінки - погоджені на багатосторонній основі документи, що формулюють конкретні принципи і норми регулювання міжнародного бізнесу.

Під егідою Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОС) був розроблений універсальний кодекс, що охоплює всі аспек­ти діяльності міжнародних корпорацій. Під егідою ЮНКТАД - кодекс поведінки у сфері передачі технологій і звід принципів і правил щодо обмежувальної діло­вої практики. Під егідою МОТ - тристороння декларація про принципи, що стосуються багатонаціональних підприємств і соціальної політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]