Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

8.Особливості діяльності менеджерів міжнародних корпорацій.

Ефективність міжнародного менеджменту, всього міжнарод­ного бізнесу значною мірою визначає досвід менеджерів.

Менеджер - це особа, яка організує роботу компанії, підроз­ділу, відділу і т.д. на підставі сучасних методів управління. Важ­ливо звернути увагу на те, що менеджер - це не просто еко­номіст, юрист або інженер, що займається питаннями управління за своїми службовими обов'язками, а представник особливої професії, який має необхідну суму знань про прин­ципи, методи, норми управління, володіє стандартами відпові­дної професійної поведінки.

Серед принципів сучасного міжнародного менеджменту виділяються наступні.

  1. Глобальний підхід до управління міжнародним бізнесом. Особлива роль тут належить системі розподілу цілей, функцій і завдань менеджменту з точки зору географічної і галузевої спрямованості міжнародного бізнесу. Багато менеджерів не мають досвіду міжнародних, а тим більше глобальних операцій, що робить їх нездатними реально оцінювати зусилля і факто­ри для прийняття ефективних рішень. Цей недолік посилюєть­ся відсутністю управлінських процесів, заснованих на досвіді інших.

  2. Обов'язкове складання певної бізнес-моделі. Світова практика свідчить, що постійна гонка за негайним результатом впливає на здатність менеджерів оперувати довгостроковими категоріями. Наявність діючої бізнес-моделі необхідна для того, щоб переконати скептично налаштованих інвесторів.

  3. Здійснення контролю в сфері міжнародного бізнесу. В практиці міжнародного менеджменту широко використовують­ся чотири основних види системи контролю: особистий конт­роль; бюрократичний контроль, контроль за результатами і культурний контроль.

  4. Адекватне застосування принципів менеджменту. Адек­ватність в даному випадку дозволяє розвивати такі унікальні риси міжнародного бізнесу, як:

♦ управління, що ґрунтується на довірі, яке веде до стабіль­ності в компанії, посилює почуття корпоративної спільності, служить основою для раціональної системи найму і використання певних категорій кадрів;

♦ управління знаннями за принципом «з центру-догори-на--,:низ», що дозволяє уникнути інформаційного перевантаження топ-менеджменту, оскільки догори надходить лише третина всієї інформації, яка надходить до компанії ззовні;

♦ тотальне управління якістю, де від менеджера вимагаєть­ся значно більше, ніж вміння впливати на підлеглого зарплатою, похвалою або осудженням. Менеджер повинен побудувати свою роботу так, щоб підлеглі отримували задоволення від своєї роботи.

Отже, дуже важливо визначити основні найбільш цінні якості топ-менеджера міжнародних корпорацій. Експерти до таких якостей відносять: вміння міркувати стратегічно і бачити перспективу роз­витку бізнесу ;лідерство (вміння надихати, рішучість, відповідальність, харизма, інтуїція, емоційне лідерство в команді);вміння збирати сильну та ефективну команду і делегува­ти відповідальність;здатність «вирощувати» послідовників;інноваційність (застосування нових бізнес-технологій, ге­нерування нових ідей);ділова репутація, думка колег і партнерів; загальна і уп­равлінська культура;

успішність підприємства (зростання підприємства, що визначається ефективністю роботи керівника)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]