Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

83. Інформаційні технології в системі управління міжнародним бізнесом.

Інформаційні технології включають в себе збирання, храніння, обробку і пердачу інформації електронним способом.

В наш час інформаця про споживачів і потребах ринку вважається однією з головних актівів чи навіть головним активом комерційного підприємства.

Так звані віртуальні кампанії можуть складатися майже лише з бази даних споживачів, котрі використовуються в маркетінге та при організації продаж. Виробництво, логістика, оплата перепоручається тренім сторонам, звязані складною системою управління ланцюгом подій.

Багато організацій повністю змінились поклавши в основну свою діяльність комп`ютерні системи.

Компанії встановлюють коплексні програми, які спроможні управляти потоком інформації по всьому ланцюгу (отримання замовлення, виготовлення, доставка, підсляпродажне обслуговування.)

Зараз компютери використовуються і роботі зі споживачами. Завдяки власним інформаційним центрам, а зараз і интернету багато компаній можуть будувати свої відносини зі споживачами та замовниками на основе телекомунікацій і компютерних технологій.

81. Джерела інформації для суб`єктів міжнародного бізнесу.

Інформація – це сукупність відомостей про зміни, що відбулися в системі та зовнішньому середовищі, яка ↓ міру невизначенності наших знань про конкретний об`єкт.

Джерелом інформації для суб`єктів міжнародного бізнесу є зовнішне та внутрішне середовище. Інформація,. яку отримують суб`єкти міжнародного бізнесу із зовнішнього середовища допомагає розширити або звузити кількість необхідних дій щоб досягти цілі. Збирання інформації може проводитися самою компанією або для цього можуть бути залучені сторонні спеціалізовані організації. В обох випадках переслідується одна мета – отримати якісну інформацію, на основі якої можна будувати стратегію діяльності та приймати правильні рішення. Збирання зов-ї інформації власними силами здійснюється у таких випадках:1. товарообіг компанії дуже великий, тому витрати на дослідження будуть поктриті обсягами продажів; 2. компанія діє в спецефічній галузі, що потребує проведення складних досліджень; 3. дослідження власними силами обійдуться дешевше, ніж за допомогою інших компаній; 4. компанія не хоче, щоб отримана інформація була доступна конкурентам. Компанія може отримати інформацію і від сторонніх організацій, які займаються збиранням та наданням інформації, яка буде більш професійно зібрана, ніж та що власними силами, але це дорожче. Існує багато видів організацій що займаються збиранням та наданням інформації. Серед них виділяють:1. державні установи – звіти державних статистичних служб є офіційним джерелом інформації. Нажаль якість цієї інформації в деяких країнах не завжди відповідає міжнародним вимогам. 2. міжнародні організації та агенції – ООН, МВФ, ОЕСР, ЄС за рахунок країн-учасниць проводять статистичну обробку даних і випускають звіти та рекомендації по загальних тенденціях та проблемах; 3. торгівельні асоціації – збирають, обробляють та систематизують інформацію в тій сфері діяльності, до якої належать; розповсюдження інформації відбувається між членами асоціації або на сторінках спеціальних журналів;4 приватні спеціалізовані фірми – займаються збиранням інформації для її подальшого продажу зацікавленим компаніям. Це може бути як інф-я за попереднім замовленням у потрібному вигляді, так і дослідження у фомрі довідників для наступного продажу;5. організації різних напрямів діяльності – це можуть бути банки, транспортні агенції ті інші організації, у яких в процесі діяльності накопичується інф-я. Вони видають та продають її у вигляді звітів по окремих формах діяльності.

Внутрішния інформація складається з: інфор-я, яка необхідна для координації діяльності з центру; інфор-ї для обміну між окремими підрозділами; інф-я для зворотнього звязку між головною компанією і підрозділами; інф-я для завнішньої звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]