Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

91.Організаційно-правові форми міжнародного бізнесу.

Організаційно-правові форми здійснення міжнародної діяльності визначаються особливостями законодавства тих країн, де зареєстровані нею фірми, що займаються. Проте часто подібна діяльність здійснюється фірмою не самостійно, а через створену за рубежем дочірню компанію або іншого посередника, правила і створення, і функціонування яких, очевидно, визначаються законодавством країни розміщення. Тоді ситуація міняється: функціонування такої групи в цілому фактично регулюється законодавчими системами обох країн одночасно.

Міжнародний менеджер повинен розбиратися в правових і економічних особливостях, вживаних в тій або іншій конкретній країні, організаційно-правових форм для того, щоб:

а) правильно оцінювати можливості своїх зарубіжних партнерів і конкурентів;

б)ефективно використовувати можливості, що надаються в результаті вибору тієї або іншої організаційно-правової форми;

в) адекватно уявляти собі очікування зарубіжних партнерів, клієнтів місцевих властей і т. д., пов'язані з формою діяльності своєї фірми.

Але визначення організаційно-правових форм пов'язане з певними складнощами, що виникають через неминучу конкретність предмету: неможливо говорити про якісь певні «зарубіжні» форми ведення бізнесу, бо в кожній країні існує своє законодавство.

Тому розглянемо найпоширеніші форми:

- Товариства (повне товариство,командитне товариство,з обмеженою відповідальністю і акціонерне). 

- Виробничий кооператив - добровільне об'єднання громадян на основі членства для спільної господарської діяльності, заснованої на їх особистій участі і об'єднанні майнових пайових внесків.

Світова практика не обмежується розглянутими вище формами підприємництва, використовуючи, у тому числі, їх варіанти і комбінації.

- Некомерційне товариство. Учасники відповідають за його зобов'язаннями своїм особистим майном пропорційно внескам в капітал суспільства; частка кожного з них може бути відчужена тільки з відома всієї решти учасників. До числа переваг цієї форми відносяться відсутність обов'язку вести бухгалтерський облік і сприятливий податковий режим. Вона часто зустрічається в ріелтерській діяльності, в сільському господарстві і у вільних професіях.

Існує два види некомерційних юридичних осіб: асоціації і товариства взаємодопомоги.

- Асоціація (союз), що є одним з видів некомерційних організацій, передбачає субсидіарну відповідальність учасників за її зобов'язаннями. Асоціація є договором декількох осіб про постійну спільну діяльність в будь-яких цілях, за винятком розділу прибутку. У разі розпуску асоціації її учасники одержують тільки свої внески, але не можуть ділити всі активи (залишки останніх передаються аналогічній організації).

- Товариства взаємодопомоги створюються фізичними особами і діють в їх інтересах з метою попередження соціальних ризиків і зменшення їх наслідків. Ця форма є обов'язковою для всіх об'єднань, що реалізовують означені цілі і діють за рахунок членських внесків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]