Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_kul_shovu_doc2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
581.63 Кб
Скачать

70. Етика в міжнародному бізнесі.

Етика - це сукупність норм поведінки, мораль (правила мо­ральності) певної групи. Етика бізнесу – ділова етика, що базується прихильність корпорації до коректної конкуренції, заснованої на відмові від монополь­ного положення й активного використання адміністративного ресурсу; уникненні участі в конфліктах, пов'язаних з позаеко­номічним переділом власності; відсутністі агресивності при здійсненні стратегічного курсу; транспарентність. Діяльність міжнародних корпорацій має ґрунтуватися на дотриманні принципів всесвітньої етики, серед яких: дотримання світового законодавства; соціальна відповідальність; управління навколишнім середовищем; взаємозалежність і відповідальність за цілісність; поважне ставлення до житла.

Етику бізнесу поділяють на дві сфери:

макроетика - частина етики бізнесу, яка розглядає специфі­ку моральних відносин між макросуб'єктами соціальної та еко­номічної структури суспільства: як корпораціями, державою і суспільством у цілому, так і його частинами; мікроетика - частина етики бізнесу, яка досліджує специф­іку моральних відносин у самій корпорації, між міжнародною корпорацією як суб'єктом моралі і її працівниками та власни­ками акцій.

На макрорівні виділяють два рівні: горизонтальний і верти­кальний.

На горизонтальному розглядаються моральні відносини між суб'єктами, які мають однакові характеристики, а також між різними корпораціями. На вертикальному - моральні відносини між суб'єктами які мають різні характеристики і властивості. До цього рівня відносять зв'язки, що виникають між міжнародними корпораціями і державою, між корпораціями і суспільством у цілому, між кор­пораціями і навколишнім середовищем.

Етичні проблеми в бізнесі виникають у зв'язку з розбіжні­стю стандартів моралі і переконань в різних країнах світу при спільних вищих моральних цінностях. Через те, що основні моральні норми різняться між собою через відмінності у віру­ваннях і судженнях, виникають протилежні погляди, які у свою чергу спираються на єдині принципи і подібні стандарти.

Основними постулатами високої ділової етики є: 1)дотримання норм всесвітньої етики у виробничій і соціальній сферах діяльності; суворе дотримання законодавства країн базування; 2)сприяння гармонійному розвитку особистості і суспіль­ства в цілому; 3) виконання зобов'язань перед споживачами продукції щодо їх безпеки і якості; 4)заперечення дискримінації в будь-яких її проявах; інформування власників, колективу, місцевого співтова­риства про результати функціонування корпорації; 5)захист інтересів всіх осіб, пов'язаних з корпорацією; 6)попередження нечесної конкуренції, корупції і хабарництва; 7)сприяння інноваціям у виробничій і соціальній сферах; 8)спрямування частини доходу від господарської діяльності на вирішення соціально важливих завдань; 9)вирішення ділових проблем шляхом досягнення конст­руктивного консенсусу, підпорядкованого інтересам сус­пільства.

У 80-х роках XX ст. поширення набули три головні напря­ми в етиці бізнесу: 1)етика філантропії: благодійна діяльність у бізнесі обов'язкова, тому що будь-яке добро покращує результати. 2) етика справедливості: відносини між працівни­ками і державою, що приймає закордонну корпорацію на своїй території, мають бути засновані на принципах справедливості і рівності.; 3)етика особистої відповідальності: необхідно дотримуватися прав усіх осіб, прямо або побічно пов'язаних з бізнесом..

Найбільш розповсюдженими порушеннями етичних норм бізнесу, які складно припинити в рамках діючого законодавства, є такі: промислове шпигунство; маніпулювання інформацією; переманювання кадрів; нечесна реклама; завищення цін і картельні змови; недостовірна інформація у звітності; ухиляння від сплати податків у повному обсязі; штучні обмеження ділової практики.

Ключовою проблемою етики є завдання підвищення соціаль­ної відповідальності бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]