Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

3. Особливості договору купівлі – продажу у роздрібної торгівлі.

Договором роздрібної торгівлі є договір, за яким продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцеві товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язаний прийняти товар і оплатити його. Цей договір є публічним. Продавець зобов’язаний надати покупцеві всю необхідну і достовірну інформацію про товар, при порушенні цього обов’язку продавець несе відповідальність передбачену ЗУ “Про захист прав споживачів” в редакції від 10.12.2005 року.

Сторони можуть укласти договір з умовою про прийняття покупцем товару у строк, встановлений договором і протягом цього строку товар не може бути проданий продавцем іншому покупцеві. Якщо покупець не заявився в строк за товаром, або не вчинив інших дій для прийняття товару, то вважається, що покупець відмовився від товару. Витрати продавця у зв’язку із забезпеченням передання товару включаються в його ціну, якщо інше не встановлено договором або актами цивільного законодавства. Договір може бути укладений і на підставі ознайомлення покупця із зразком товару, у такому випадку він вважається виконаним з моменту передання товару у місці встановленим в договорі.

На сьогодні заявилася більш сучасні способи продажу товарів, наприклад з використанням автоматів. Такий договір вважається укладеним з моменту вчинення покупцем дій, необхідних для одержання товару (ст.703ЦК).

Сторони можуть домовитися про доставку товару покупцеві. Якщо строк доставки договором не обумовлений, то товар повинен бути доставлений у розумний строк після одержання вимоги покупця.

В роздрібної торгівлі використовується також продаж товару у розстрочку. Це питання регулюється постановою КМ України від 1.07.98р.№997, якою затверджені Правила торгівлі у розстрочку, що встановлюють порядок продажу резидентами і нерезидентами непродовольчих товарів фізичним особам.

Продаж товарів у розстрочку здійснюється на підставі договору купівлі – продажу, що укладається за формою, встановленою у додатку №2 до Правил торгівлі у розстрочку і повинен укладатися з дотриманням їх вимог. За продаж товарів у розстрочку справляються відсотки, розмір яких встановлює продавець, але не вище діючих на момент продажу товарів річних ставок за фінансові кредити банку, що обслуговує продавця.

Покупець за договором роздрібної купівлі – продажу має право

  • обміняти протягом 14 днів недоброякісний непродовольчий товар на якісний, або , якщо він не підійшов покупцеві за фасоном , формою, габаритом тощо;

  • повернути товар і вимагати за нього повернення грошей. Перелік товарів, що не підлягають поверненню встановлені пост. КМ України від 19.03.94р. це:

а) продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети санітарної гігієни;

б) непродовольчі товари : світлочутливі товари; корсетні товари; парфюмерно – косметичні вироби; пір”яно – пухові вироби; дитячі іграшки м”ягки, гумові надувні; зубні щітки та ін .

У разі виявлення недоліків у товарі, який має гарантійний строк, покупець має право:

  • вимагати від продавця або виготовлювача безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат, здійсненних покупцем чи 3 особою на їх виправлення;

  • вимагати заміни товару на аналогічний товар належної якості або на такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком у випадку різниці у ціні;

  • вимагати відповідного зменшення ціни; відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар суми грошей.

Виробник забезпечує належну роботу продукції потягом гарантійного строку, який визначається в паспорті або іншому документі на продукцію. Строк придатності обчислюється починаючі від дати виготовлення, а гарантійний строк з дня придбання товару.

На сезонні товари гарантійний строк обчислюється з початку відповідного сезону, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

При продажу товарів за зразками, поштою, гарантійний строк обчислюється від дня передачі товару споживачеві, а якщо товар потребує спеціальної установки – від дня його установки.

Стосовно продукції на яку гарантійний строк або строк придатності не встановлений, вимоги можуть бути пред’явлені виконавцю, якщо недоліки виявлені протягом 2 років, а стосовно об’єкту будівництва – не пізніше 10 років від дня їх передачі споживачеві.

При виконанні гарантійного ремонту. Гарантійний строк збільшується на час перебування товару у ремонті.

Вимоги пред’являються за місцем купівлі товару або виробникові.

Покупець, який придбав непродовольчі товари, що вже були у користуванні і реалізовані через комісійні торговельні підприємства, має право пред’явити вищезазначені вимоги, якщо придбані товари містили істотні недоліки, не застережені продавцем.

Вимоги покупця підлягають задоволенню негайно, а в разі необхідності перевірки якості товару – протягом 14 днів або в інший строк за домовленістю сторін. За кожен день прострочення вимоги покупця про усунення недоліків товару продавець сплачує покупцеві неустойку в розмірі 1% вартості товару.

Шкода завдана майну покупця, та шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю у зв’язку з придбанням товару неналежної якості, відшкодовується продавцем або виготовлювачем товару відповідно до положень глави 82 ЦК.

Законом також передбачено укладення договору найму-продажу (ст.705) , в цьому випадку до переходу права власності на річ покупець є наймачем.