Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать
  1. Договір позички

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Договір є реальним або консенсуальним, безоплатним ( як правило), одностороннім або двостороннім.

Предметом договору є індивідуально визначена річ або речі визначені родовими ознаками, споживні і неспоживні.

Сторонами є юридичні і фізичні особи, але як правило це фізичні особи, а юридичні – якщо це передбачено їх статутними документами.

Форма договору усна, письмова, письмова нотаріально засвідчена. Якщо договір укладається між фізичними особами щодо передання в користування предметів побутового призначення – усна ( за вимогою сторони – письмова і письмова нотаріальна), між юридичними особами, між юридичними та фізичною особою – письмова, щодо нерухомості або транспортних засобів – нотаріально посвідчена, і якщо строк договору рік і більше відносно нерухомості, то підлягає державної реєстрації.

Істотними умовами є предмет договору, безоплатність договору. Якщо договір є платним, то це договір найму. Строк договору не є істотною умовою.

Зміст прав та обов’язків залежить від того, яким є договір, реальним або консенсуальним. Однак для цих договорів є обов’язковим попередження позичкодавцем користувача про особливі властивості цієї речі. Речі передаються в комплектності і с при належностями ( скрипка і футляр).

Користувач повинен в присутності позичкодавця перевірити справність речі, якщо річ не буде перевірена, вважається, що вона передана в справному стані. Користувач також зобов’язаний:

  • нести витрати на утримання речі;

  • користуватися річчю за призначенням і особисто;

  • повернути її після закінчення строку дії договору;

Користувач має право повернути річ в будь який строк до закінчення строку дії договору, якщо позичкодавець не провив капітального ремонту речі, відремонтувати її і вимагати плати за ремонт.

Відповідальність за шкоду, яка заподіяна третім особам у зв’язку із користування річчю несе користувач.

Відповідальність за шкоду, завдану у зв’язку з користуванням предметом позички, може бути покладено і на позичкодавця за умови, якщо буде встановлено, що це сталося внаслідок особливих властивостей або недоліків речі, про наявність яких користувач не буде попереджений позичкодавцем і про які він не знав і не міг знати.

Підстави припинення договору:

  • у разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи користувача, якщо інше не встановлено договором.

Односторонне припинення договору:

- якщо договір консенсуальний, то він може бути розірваний за вимогою користувача у випадку, якщо позичкодавець не виконує обов’язку передати річ у користування з відшкодуванням збитків.

Позичкодавець має право вимагати розірвання договору і повернення речі у разі, якщо:

1) у заявку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому;

2) користування річчю не відповідає її призначенню;

3) річ самочинно передана користувачем у користування іншій особі;

4) внаслідок недбалого поводження з річчю вона може бути знищена або пошкоджена.

Особа, яка стала власником речі, яка передана у користування має право вимагати розірвання договору, який укладено без визначення строку. Про це власник повідомляє користувача заздалегідь, у строк, що відповідає меті позички.

Якщо після припинення договору користувач не повертає річ, позичкодавець має право вимагати її повернення, а також відшкодування завданих збитків (ст. 836 ЦК)

Контрольні запитання:

1. Поняття та зміст договору найму житла.

2. Договір піднайму житла.

3. Поняття договору лізингу.

4. Форма та зміст договору лізингу.

5. Права та обов’язки сторін за договором лізингу.

6. Договір позички

Рекомендована література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Закон України “ Про фінансовий лізинг” від 16.12.1997р.// Відомості Верховної Ради України. – 1998. - №16 – Ст.68 з наступними змінами і доповненнями.

3. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

4. Є.О Харионов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.