Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

3. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків

Цивільний Кодекс України передбачає особливості спадкування деяких прав та обов’язків.

1.Спадкування права на земельну ділянку ( ст. 1225 ЦК). Право на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах їз збереженням її цільового призначення. Якщо до спадкоємців переходить право власності на жилої будинок та інші будівлі, то до них переходить і право власності або право користування земельною ділянкою на якої вони розміщені.

2. Спадкування частки у праві спільної сумісної власності ( ст. 1226 ЦК). Суб’єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до визначення та виділу у натурі. Частка управі спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

3. Спадкування права на вклад у банку ( фінансової установі) ( ст.1228 ЦК). Вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку ( фінансовій установі) на випадок смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку. Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. Заповіт, складений після того, як було зроблено розпорядження банку ( фінансовій установі), повністю або частково скасовує його, якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад, або якщо заповіт стосується усього спадкового майна.

4. Спадкування права на одержання страхових виплат ( страхового відшкодування) ( ст.1229). Якщо страхувальник у договорі особистого страхування призначив особу, до якої має перейти право на одержання страхової виплати у разі його смерті, це право не входить до складу спадщини. Спадкування відбувається на загальних підставах.

5. Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки (Ст.. 1230 ЦК). До спадкоємців переходить право на стягнення неустойки у зв’язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов’язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві за його життя, а також право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за життя.

6. Спадкування обов’язку відшкодувати майнову шкоду (збитки) та моральну шкоду, яка була завдана спадкодавцем ( Ст..1231 ЦК). Спадкоємець повинен відшкодувати шкоду (збитки), моральну шкоду, яка була завдана спадкодавцем , а також неустойку у межах вартості спадкового майна, яке було одержане ним у спадщину. За позовом спадкоємця суд може зменшити розмір неустойки , розмір відшкодування майнової та моральної шкоди, якщо вони є непомірно великими порівняно з вартістю нерухомого майна, яке було одержане у спадщину.

7. Обов’язок спадкоємця відшкодувати витрати на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця. (Ст..1232 ЦК.) Ці витрати можуть бути стягнені не більш як за 3 роки до його смерті (ст. 1232 ЦК).

8. Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві. (Ст1227 ЦК). Якщо спадкодавець не одержав їх за життя, то вони передаються членам його сім”і, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Контрольні запитання:

  1. Поняття та значення спадкового права, принципи спадкового права.

  2. Спадкові правовідносини.

  3. Склад спадщини.

  4. Особи, які можуть бути спадкоємцями. Усунення від спадкоємства.

5. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків

Література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003р., . //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

3. Є.О Харитонов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

4.Заїка І. Особливості спадкування окремих видів майна.//Підприємництво, господарство і право. - №9. – 2003

5. Гнезділова Л. Спадкування обов’язкової частки: де яки питання.// Підприємництво, господарство і право. - №2. – 2003