Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Лекція 19 Тема: Авторські договори. Договори про спільну діяльність.

План:

  1. Поняття та види авторських договорів.

  2. Характеристика та зміст авторських договорів.

  3. Договір про спільну діяльність.

  4. Договір простого товариства.

1. Поняття та види авторських договорів.

Авторський договір – це угода, за якою автор або правонаступники передають готовий твір певний організації для використання або автор бере на себе обов’язок створити певний твір і передати його для використання обумовленим у договорі способом.

Цієї договір є двостороннім, консенсуальним, відплатним.

Види авторських договорів:

  1. Видавницький договір - це видання і розповсюдження твору через торгівлю, бібліотеку або інші організації. За своїм предметом вони поділяються на договори:

  • видання літературних творів;

  • видання творів образотворчого мистецтва;

Останнім часом більшого поширення набувають комерційні видавничі договори, за якими видання літературного твору здійснюється видавництвом за рахунок самого автора. Такий договір може бути укладений на готовий твір і на твір, який буде створено у майбутньому (договір замовлення)

  1. Договір на депонування рукопису _ на зберігання)- за цим договором організація за погодженням з автором передає належним чином оформлений оригінал з рефератом твору інформаційному органу, який зобов’язаний безоплатно зберігати оригінал і здійснювати інформацію про нього шляхом публікації реферату. Цій орган зобов’язаний на замовлення всіх зацікавлених осіб виготовити копії твору повністю або частково і видавати їм.

  2. Постановочний договір – твір випускається у світ публічним виконанням у видовищному закладі. Сторонами договору є автор і видовищний заклад. Винагорода складається з 2 частин: одноразової винагороди та збору за кожний спектакль.

  3. Сценарний договір – за цим договором автор передає або зобов’язується створити і передати кі6но-теле чи радіостудії сценарій фільму або телерадіопередачі в обумовлений договором строк, а студія – виплатити автору винагороду. Предметом договору може бути тільки неопублікованій твір. В заявці викладаються основна ідея, сюжетний задум, характеристика головних дійових осіб.

  4. Договір художнього замовлення – за цим договором автор зобов’язується створити і передати замовнику в обумовлений договором строк твір образотворчого мистецтва, а замовник - виплатити автору винагороду. Особливістю цього договору є те, що твір образотворчого мистецтва переходить у власність замовника, якщо інше не передбачено договором.

  5. Договір на використання в промисловості неопублікованого твору декоративно-прикладного мистецтва – це твори, які мають утилітарне сувенірне або декоративне призначення, закон не визначає, що слід розуміти під такими творами. Контрагентом автора завжди виступає промислове підприємство, яке зобов’язується випустити у світ твір на промисловій основі.

  6. Договір на виконання випущених у світ творів і на створення звуко-відеозаписів. Виконавці – актори, співаки , музиканти, які мають право на ім’я, право на захист постановки та виконання від перекручень, право на винагороду. Запис виконання по радіо, телебаченню можливе лише з дозволу виконавця на підставі відповідного договору.

2. Зміст авторських договорів.

Авторський договір має відповідати вимогам закону і містить усі необхідні умови та реквізити.

Сторонами договору є громадянин – автор або його правонаступник, з іншого боку - юридична особа (як правило), яка за родом своїй діяльності має змогу випустити и твір у світ.

Винятки:

  1. в договорі художнього замовлення замовником може бути і громадянин;

  2. в договорах про депонування рукопису з обох сторін виступають організації.

Об’єктом договору є результат творчої праці, втілений у таку об’єктивну. форму, що робить його придатним для сприймання іншими особами, відтворення і розповсюдження.

Форма договору – письмова, якщо законодавством не передбачено інше. Закон допускає можливість в окремих випадках укладати договір в усний формі (при публікуванні творів у періодичних виданнях та енциклопедіях).

Строки в авторських договорах мають істотне значення. Відповідно до чинного законодавства видавничий договір діє протягом встановленого строку. Безстрокові договори не допускаються, але якщо в договорі строк не вказано, застосовується нормативний строк в 3 роки, протягом яких автор має право без письмової згоди видавництва передати цей самий твір третім особам для використання таким самим способом. Проте автор вправі без згоди видавництва, з яким уклав договір але повідомивши його, надрукувати свій твір в Україні в газетах, журналах, альманахах.

Обов’язки автора твору:

  • автор передає або зобов’язується створити і в обумовлений договором строк передати організації (або громадянину) оформлений відповідно до договору твір;

  • . автор зобов’язаний (де передбачено договором) вносити за вказівкою організації зміни і поправки, якщо вони не виходять за межі договору;

  • автор зобов’язаний на вимогу видавництва і без додаткової винагороди вичитати коректуру, для чого угодою сторін визначається певний строк.

Обов’язки організації, яка використовує твір:

  • прийняти твір, розглянути його у встановлені строки і відповідно оцініть його;

  • сплатити винагороду автору твору (автору видається розписка про те, що твір прийнятий);

  • випуск твору у світ у встановлені строки (твір вважається випущеним, якщо випущено в обіг примірник твору або твір публічно виконаний, публічно показаний, переданий по радіо тощо).

Сторона, яка не виконала або неналежно виконала зобов’язання за договором, зобов’язана відшкодувати іншій стороні всі збитки у т.ч. і упущену вигоду. Спори щодо відповідальності за невиконання умов договору вирішуються у судовому порядку.