Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Лекція №8 Тема: Договір підряду.

План:

1. Поняття і значення договору підряду. Правове регулювання

договору.

2. Істотні умови договору.

3. Обов’язки сторін за договором підряду.

4. Правові наслідки порушення умов договору підряду.

1. Поняття і значення договору підряду. Правове регулювання договору.

За договором підряду одна сторона ( підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони ( замовника), а замовник зобов’язується прийняти і оплатити виконану роботу (ст. 837)

Законодавство та підприємницька практика розрізняють декілька видів таких договорів: підряд; побутове замовлення; підряд на капітальне будівництво; підряд на виконання проектних та пошукових робіт, підряд на виконання науково-дослідних чи дослідно- конструкторських та технологічних робіт. Кожен вид таких договорів має свої особливості.

Договір підряду консенсуальний, оплатний двосторонній. Предметом договору є індивідуалізований результат праці підрядника, який набуває тієї чи іншої матеріалізованої форми.

Сторонами є замовник і підрядник. Ними можуть бути юридичні і фізичні особи.

Договір підряду має спільні риси з трудовим договором, але є і відмінності:

  1. предметом договору підряду є кінцевий результат роботи, а для трудового договору – факт трудової діяльності;

  2. робота за договором підряду виконується на свій ризик, за трудовим договором працівник не несе відповідальності за загибель предмета його праці;

  3. сторонами в 1 випадку є юридичні і фізичні особи, а трудовий договір укладається лише з фізичною особою.

Від договору купівлі – продажу договір відрізняється:

  1. предметом договору, в договорі купівлі – продажу це індивідуально визначені речи;

  2. моментом укладення і виконання договору: ці моменти як правило збігаються, а у договорі підряду ні.

Значення договору підряду у тому, що він направлений на задоволення різних потреб громадян і організацій. Громадянам здійснюються таки послуги, як ремонт житла, пошив одягу, ремонт взуття тощо. Організації укладають договір підряду у зв’язку з необхідністю, наприклад, ремонту виробничих будинків, споруд тощо.

Відносини , що виникають з цього договору регулюються главою 5 книги 1 ЦК України, ЗУ “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, гл.61, 62 ЦК України, іншими нормативними актами.

2. Істотні умови договору підряду.

Істотними умовами договору є предмет, ціна і строк виконання роботи.

Предметом є індивідуалізований результат праці підрядника. В договорі повинно бути чітко визначені вимоги до його предмету.

Ціна - це грошова сума, належна підрядчикові за виконання роботи. Якщо у договорі не встановлено ціну роботи або ії способи, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат сторін (ст.843 ЦК). Ціна включає і відшкодування витрат підрядника та плату за виконану роботу. Ціна в договорі може визначатися і в кошторисі, який містить постатейний перелік витрат щодо виконання робіт. він є невід’ємною частиною договору. Кошторис може бути твердим і приблизним. Зміни до твердого кошторису можуть вноситися дише за погодженням сторін. У разі перевищення твердого кошторису усі пов’язані з цим витрати несе підрядник, якщо інше не встановлено законом або договором. Підрядник не має права вимагати збільшення твердого кошторису, а замовник – його зменшення. Тільки у разі істотного зростання вартості матеріалів після укладення договору, підрядник вправі вимагати збільшення і якщо замовник на це не погоджується, то вимагати розірвання договору. Приблизний кошторис складається в тому разі, якщо заздалегідь неможливо визначити перелік робіт, що потребуються. В міру виконання робіт приблизний кошторис уточнюється й розрахунки провадяться за фактично проведеними підрядником витратами, але якщо немає значного перевищення приблизного кошторису. Можливість збільшення ціни припускається лише у разі виникнення необхідності в проведенні додаткових робіт. не передбачених приблизним кошторисом.

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються в договорі , а якщо строки в договорі не встановлені, то замовник вправі вимагати виконання робіт у розумні строки, відповідно до суті зобов’язання, характеру та обсягів роботи, звичаїв ділового обороту ( ст. 846 ЦК). Строки можуть бути початковими, проміжними і кінцевими. Це сприяє ритмічному ходу робіт і своєчасному їх завершенню, а також дозволяє замовнику перевіряти хід робіт і вживати заходів до їхнього неналежного виконання. З моменту укладення договору строки стають обов’язковою умовою для сторін, їх зміна може бути проведена лише на умовах та в порядку , визначеному договором. Строки можуть бути змінені у випадках, передбачених законом, наприклад, ст. 651 ЦК допускає зміну договору при його істотному порушенні іншою стороною.

  1. Обов’язки сторін за договором підряду.

Уклавши договір. Сторони беруть на себе відповідні обов’язки з одночасним набуттям прав.

Підрядник зобов’язаний:

1) виконати певну роботу за завданням замовника;

2) виконати роботу із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором (п.1 ст.839 ЦК);

  1. зберігати майно, передане йому замовником (ст.841 ЦК);

  2. своєчасно повідомити замовника про недоброякісність або непридатність матеріалу, одержаного від замовника;

  3. повідомити про те , що додержання вказівок замовника загрожує якості і придатності результату роботи та інші обставини;

  4. своєчасно приступити до роботи;

  5. здати належно виконану роботу в обумовлений строк;

  6. передати разом з результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмету договору.

Замовник зобов’язаний:

1) прийняти роботу і оглянути ії;

2) оплатити вартість робіт;

3) за вимогою підрядника усунути обставини, що загрожують міцності та придатності виконуваної роботі;

  1. сприяти підрядникові у виконанні робіт.

  1. Правові наслідки порушення умов договору.

Правові наслідки порушення умов договору замовником:

1. Підрядник має право відмовитися від договору підряду з відшкодуванням йому збитків, якщо замовник, незважаючи на своєчасне попередження з боку підрядника, у відповідний строк не замінить недоброякісний або непридатний матеріал, не замінить вказівок про спосіб виконання роботи, не усуне інших обставин, що загрожують якості або придатності результату роботи (ст.848 ЦК).

2. Підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці і цим створив неможливість виконання роботи ( ст. 851ЦК).

3. Підрядник має право при несплаті встановленої ціни або іншої суми, належної йому, притримати результат роботи, а також устаткування, залишок невикористаного матеріалу та інше майно замовника, що є у підрядника (ст.856 ЦК).

4. Якщо замовник ухиляється від прийняття виконаної роботи, підрядник після 2 разового попередження має право продати результати роботи, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних йому платежів внести в депозит нотаріуса на ім’я замовника, якщо інше не встановлено договором.

Правові наслідки порушення умов договору підрядником:

1. Замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботи або виконує ії повільно, що закінчити ії в строк стає явно неможливим; встановити строк для усунення недоліків, якщо буде очевидним , що робота не буде виконана належним чином і також вимагати розірвання договору і відшкодування збитків при невиконанні його вимог ( це право замовника, а не обов’язок), ст.849 ЦК.

2. Замовник має право у будь - який час до закінчення робіт відмовитися від договору, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та від шкодувавши йому збитки ( п.4 ст. 849 ЦК).

3. Якщо підрядник відступив від умов договору, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право за своїм вибором вимагати безоплатного виправлення недоліків у розумний строк або виправити їх за свій рахунок з правом відшкодування витрат чи відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлено договором (ст.852ЦК). Якщо в роботі є істотні відступи від умов договору або інші істотні недоліки , то замовник має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

4. Якщо робота виконана підрядником з відступами від умов договору, які погіршили роботу, або з іншими недоліками , які роблять ії непридатною для використання, то замовник має право вимагати:

а) безоплатного усунення недоліків;

б) пропорційного зменшення ціни роботи;

в) відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх не встановлено договором.

Підрядник має право замість усунення недоліків , безоплатно виконати роботу заново з відшкодуванням замовникові збитків, завданих простроченням виконання. Якщо недоліки є такими, що не можуть бути усунені , то замовник має право відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків.

Замовник зобов’язаний оглянути виконану роботу, у разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові, інакше він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаної роботі.

Якщо робота прийнята без перевірки, то замовник позбавляється права посилатися на недоліки в роботі ( явні недоліки). При виявленні після прийняття роботи “ прихованих” недоліків, замовник зобов’язаний негайно повідомити про це підрядника. У разі спору з цього, за вимогою будь – якої сторони, може бути призначена експертиза. Витрати на проведення експертизи несе підрядник, крім випадків, коли вина його в цьому не встановлена. Якщо експертиза призначена за вимогою обох сторін, витрати поділяються між сторонами порівну.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження матеріалу до настання строку здачі підрядником роботи, несе сторона, яка надала матеріали, а після настання цього строку - сторона, яка пропустила строк, якщо інше не встановлено договором.

До вимог щодо неналежної якості роботи за договором підряду застосовується позовна давність в 1 рік, а щодо будівель і споруд – 3 роки від дня прийняття роботи замовником.

Якщо відповідно до договору робота приймається частинами, перебіг строку позовної давності починається від дня прийняття роботи в цілому.

Сторони за цим договором зобов’язані не розголошувати конфіденційність інформації, одержаної одна від другої.

Підрядник має право залучити до виконання робіт інших осіб

( субпідрядників) залишаючись відповідальним перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядниками – як замовник.

Підрядник має право на ощадливе ведення робіт за умови забезпечення належної їх якості. Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, що передбачені договором, підрядник має право на оплату роботи за ціною встановленої договором, якщо замовник не доведе, що отримане підрядником заощадження зумовило погіршення якості роботи. Сторони можуть домовитися про розподіл між ними заощадження, отриманого підрядником.

Контрольні запитання:

1. Поняття і значення договору підряду. Правове регулювання договору.

2. Істотні умови договору.

3. Обов’язки сторін за договором підряду.

4. Правові наслідки порушення умов договору підряду.

Рекомендована література:

  1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

  2. Закон України “ Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 01.06.2000р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000р. - № 36. – Ст.299.

3. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

4. Є.О Харитнов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

ЛЕКЦІЯ 9.

Тема: Побутовий підряд. Особливості договору будівельного

підряду.

План:

  1. Поняття договору побутового замовлення, форма договору, сторони договору, ціна договору.

  2. Права та обов’язки сторін за договором побутового

замовлення.

3. Особливості договору будівельного

підряду.