Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦії цивільне особлива нове.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
847.87 Кб
Скачать
  1. Припинення та розірвання договору найму.

Договір найму припиняється у разі смерті фізичної особи – наймача, якщо інше не встановлено договором або законом, в разі ліквідації юридичної особи, яка була наймачем або наймодавцем. Наймодавець має право відмовитися від договору найму, якщо наймач не вносить плати протягом 3 місяців підряд (ст.782ЦК).

Наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо:

    1. наймач користується річчю всупереч договору про призначення речі;

    2. наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі;

    3. наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі;

    4. наймач не приступів до проведення капітального ремонту , якщо цей обов’язок був покладений на нього.

Наймач має право вимагати розірвання договору, якщо:

  1. наймодавець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі;

  2. наймодавець не виконує свого обов’язку щодо проведення капітального ремонту речі (ст.784 ЦК).

Якщо наймач не виконує обов’язку про повернення речі, то наймодавець має право вимагати сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення (ст.785ЦК). Строки позовної давності:1рік – до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі, а також про відшкодування шкоди у зв’язку з пошкодженням речі.

4. Прокат. Найм транспортного засобу. Оренда земельної ділянки.

Прокат – це договір, за яким наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність, передає або зобов’язується передати рухому річ наймачеві в користування за плату на певний строк. цей договір є різновидом договору найму і за своєю правовою природою є договором приєднання. Це публічний договір, умови договору не повинні погіршувати становище наймача.

Предметом договору є рухомі індивідуально визначені речі, які призначені для задоволення побутових потреб. Плата за прокат встановлюється за тарифами наймодавця і є однаковою для всіх наймачів.

Особливості договору прокату:

  1. наймач має право відмовитися від договору в будь який час;

  2. наймач не має права на укладення договору піднайму і переважного права на купівлю речі у разі її продажу;

  3. на наймача не можна покладати проведення капітального та поточного ремонту.

Правове регулювання договору здійснюється ст. 787 – 791 ЦК, Законами України «Про захист прав споживачів», «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», Правилами побутового обслуговування населення, затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.94р. та іншими законодавчими актами.

Наймач не має переважного права на покупку речі, зданої в прокат, у разі її продажу і на укладення договору піднайму. Капітальний і поточний ремонт предмету прокату здійснює наймодавець.

Якщо річ вийшла з ладу, наймодавець зобов’язаний протягом трьох робочих днів з дня одержання заяви від наймача усунути недоліки на місці, а у разі проведення робіт у стаціонарних умовах майстерні термін ремонту продовжується до 10 днів. Предмет прокату може бути замінений за згодою наймача.

За договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов’язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату (ст.792 ЦК). Земельна ділянка передається у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, яки знаходяться на ній, або без них. Відносини щодо найму земельної ділянки регулюються законом України «Про оренду землі» від 6 жовтня 1’998 року.

Оренда землі може бути короткостроковою – до 5 років і довгостроковою – до 50 років.

Договір є оплатним, плата за оренду встановлюється відповідно до Закону України «Про плату за землю» від 3 липня 1992 року. Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у комунальній і державній власності, має бути тільки у грошової формі.

Договір найму (оренди) капітальної споруди оформлюється у письмовий формі, якщо строк оренди 3 роки і більше – у письмовий нотаріально засвідченої формі і підлягає державної реєстрації. Одночасно із будівлею надається право користування земельною ділянкою, на якої вона знаходиться і яка прилягає до будівлі, споруди.

Предметом договору транспортного засобу можуть бути повітряні , морські, річкові , наземні самохідні засоби тощо. Якщо транспортний засіб передається у найм разом з екіпажем то такий договір називається договором фрахтування. За таким договором експлуатація його проводиться екіпажем, який не припиняє трудові відносини з наймодавцем.

Правове регулювання такого договору здійснюється ст.798 – 805 ЦК, та окремими законодавчими актами.

Форма договору письмова, а якщо учасником договору є фізична особа. то нотаріально посвідчена.

Наймач самостійно здійснює використання транспортного засобу, від свого імені укладає договори перевезення та інші договори. Він повинен підтримувати транспортний засіб у належному стані, відшкодовувати збитки у разі пошкодження цього засобу. Умова страхування транспортного засобу наймодавцем є обов’язковою.

Наймач повинен відшкодувати збитки, завдані у зв’язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо не доведе, що це сталося не з його вини. Наймач зобов’язаний відшкодувати шкоду завдану ним 3 особі, у зв’язку із використанням транспортного засобу.

Законом можуть встановлюватися інші особливості договору найму транспортного засобу з екіпажем ( наприклад, оренди повітряних та морських суден).

Контрольні запитання:

1. Поняття договору найму (оренди), предмет договору, сторони , строк договору, орендна плата.

2. Права та обов’язки сторін за договором. Права третіх осіб на річ.

3. Припинення договору найму.

4. Прокат . Найм транспортного засобу.

Рекомендована література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

3. Є.О Харионов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

4. Кисіль С. Проблемні аспекти лізингових угод // Підприємництво, господарство і право. – 2000. - №7. – С.9 – 13.