Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовченко_НЕ_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Тема 8. Демократія, економічна свобода та економічний порядок.

Сутність, передумови й поширення демократії у сучасному світі. Теорія і практика сучасних переходів до демократії. Демократична традиція в Україні. Система захисту прав і свобод в Україні.

Економічна та адміністративна реформи в Україні, їх особливості щодо побудови демократичної правової соціальної держави та громадянського суспільства. Внутрішня організація, структура і компетенція органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Історична еволюція і розвиток громадянського суспільства в Україні. Політика соціального партнерства. Тіньова економіка та корупція, перспективи їх подолання. Демократія в управлінні економікою. Поняття економічної свободи, її елементи – суверенітет економічних відносин та консенсус інтересів. Обмеження економічної свободи з боку конкуренції та держави.

Тема 9. Структурна перебудова національної економіки

Типи пропорцій НЕ, їх взаємозв’язок і фактори впливу. Необхідність і напрями структурної перебудови НЕ. Пріоритети в соціально-економічному розвитку. Критерії визначення державних пріоритетів.

Фактори та показники структурних зрушень в НЕ. Міжгалузевий баланс виробництва та розподілу товарів і послуг як інструмент обґрунтування структурних зрушень в НЕ. Міжгалузевий баланс в СНР. Методи впливу держави на структурні зрушення в економіці.

Інвестиції як фактор структурної перебудови НЕ. Державна інвестиційна політика. Державне регулювання інвестиційної діяльності. Основні принципи державного регулювання інвестиційної діяльності. Визначення пріоритетних сфер та об’єктів інвестування. Пряме управління державними інвестиціями. Форми державного регулювання умов інвестиційної діяльності. Експертиза інвестиційних проектів. Забезпечення захисту інвестицій. Залучення іноземних інвестицій та регулювання умов здійснення інвестицій за межі держави.

Тема 10. Прогнозування та програмування національної економіки

Сутність та види державної стратегії соціально-економічного розвитку країни. Роль соціально-економічного прогнозування в регулюванні НЕ. Система та класифікація соціально-економічних прогнозів. Принципи і методи прогнозування. Експертні та формалізовані методи прогнозування. Оцінка ефективності і точності прогнозів.

Макроекономічне планування і програмування в системі державного регулювання НЕ. Директивне, індикативне та стратегічне планування. Методологія індикативного планування. Принципи розробки макроекономічних планів і програм.

Державна програма економічного і соціального розвитку України як інструмент макроекономічного планування, її зміст, структура і послідовність розробки. Система показників макроекономічних планів. Методи планово-економічних розрахунків.

Стратегічні програми комплексного розвитку НЕ та їх використання при розробці стратегічних планів. Сутність, класифікація, структура, логіка розробки цільової комплексної програми. Обґрунтування заходів програми ресурсами. Організаційний механізм реалізації ЦКП. Контроль за реалізацією заходів ЦКП.