Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовченко_НЕ_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Тема 4. Характеристика економічного потенціалу

Економічний потенціал НЕ та його складові. Національне багатство та його структура. Нагромадження національного багатства. Розширене трактування національного багатства в умовах інформаційного суспільства.

Склад і оцінка природно-ресурсного потенціалу. Склад і структура трудового потенціалу. Характеристика стану трудових ресурсів України. Індекс людського потенціалу. Демографічні проблеми і розвиток НЕ.

Науковий потенціал країни, особливості переходу до економіки знань. Науково-технічна політика та основні напрями інноваційної діяльності.

Економічний зміст та особливості формування інвестиційного потенціалу. Інвестиційний рейтинг країни.

Тема 5. Інституціональні чинники розвитку не

Сучасні домінанти розвитку суспільства і зростання ролі інституціональних факторів економічного розвитку.

Інституціональні складові соціально-економічної системи. Інститути громадського суспільства, їх роль в регулюванні економічних та соціальних процесів. Методологічні засади врахування духовних, морально-етичних, соціально-культурних факторів в системі економічних відносин. Формальні та неформальні інститути.

Ідеологія як провідний інституціональний чинник і засіб координації інститутів НЕ. Значення культурної сфери. Роль соціального устрою в соціально-економічному розвитку. Поняття структури соціокультурного генотипу. Особливості генотипу слов’янського суспільства.

Інституціональний аспект ринкових трансформацій. Основні моделі трансформації централізованої економічної ринкової системи. Економічна стратегія і тактика перехідного періоду.

Поняття і види інституціональних перетворень. Концепції інституціональних змін. Механізм інституціональних змін. Законодавчі засади інституціональних трансформацій в Україні. Інституціонально-правове забезпечення трансформаційної економіки України.

Тема 6. Функціонування інфраструктури національного ринку

Поняття інфраструктури та її місце в національній економічній системі. Виробнича, соціально-культурна, інституційна, екологічна, ринкова, інформаційна інфраструктури в НЕ.

Основні елементи ринкової інфраструктури. Класифікація інфраструктури ринку за укрупненими блоками. Інфраструктура товарного ринку України. Основні функції інфраструктури товарного ринку. Типи товарних бірж і особливості їх функціонування в Україні. Функції та класифікація фондових бірж. Основні види операцій Української фондової біржі. Кредитна інфраструктура НЕ: зміст, структура, основні елементи.

Інфраструктура ринку капіталу України. Банківська система України та напрями її вдосконалення. НБУ та його функції. Система державних фінансів, її склад та функції в ринковій системі.

Інфраструктура ринку праці України. Функціональні особливості бірж праці та центрів зайнятості в Україні. Система підготовки та перепідготовки кадрів. Міграційні центри.

Змістовий модуль іі регулювання розвитку національної економіки

Тема7. Державність та державне управління економікою

Держава і державність. Типові ознаки держави як суспільного інституту. Провали ринку і роль держави в економіці. Еволюція економічної діяльності держави. Сутність, зміст та специфіка державного управління. Передумови і головні ознаки державного управління.

Принципи та теоретичні підходи до державного управління. Політична система, державне управління та регулювання на трансформаційному етапі розвитку держави.

Функції держави в регулюванні економіки і його вплив на діяльність суб’єктів різних секторів економіки. Об’єкти, суб’єкти та головні важелі державного регулювання економіки. Прямі та непрямі методи державного регулювання. Державне регулювання розвитку житлово-комунального господарства, освіти, культури, охорони здоров'я, побутового обслуговування населення. Необхідність державного регулювання підприємництва, експортно-імпортних операцій, інвестиційної та науково-інноваційної діяльності. Світовий досвід державного регулювання економіки.