Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовченко_НЕ_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.24 Mб
Скачать

1. Навчальна програма дисципліни

Змістовий модуль і

Теоретико-методологічні основи національної економіки

Тема 1. Національна економіка: загальне та особливе

Місце дисципліни «НЕ» в системі економічних наук. Об’єкт і предмет дисципліни. Соціально-економічна система, як об’єкт дослідження НЕ. Загальне і особливе в національних економічних системах. Методологічні підходи аналізу національних економічних систем. Принципи дослідження в НЕ. Загальні методи дослідження економічних процесів та явищ.

Критерії порівняння національних економік – обсяги суспільного виробництва, зайнятість і безробіття, рівень цін та інфляція, розвиток міжнародної торгівлі.

Системи макроекономічних чинників ВВП, ВНП, НД та інших індикаторів відтворювального процесу в НЕ. Система національного рахівництва (СНР). Методологічні принципи СНР. Загальна схема СНР, цілі створення і використання. Класифікація економічних потоків. Номенклатура секторів і операцій. Основні рахунки і показники СНР.

Тема 2. Економічні теорії та базисні інститути не

Економічна думка ХІХ – ХХ ст. про природу та типи економічних систем. Національне економічне мислення, його відмінність від класового, націоналістичного, індивідуалістського. Еволюція основних економічних теорій НЕ.

Фактори формування та розвитку української національної моделі. Концепція економічного націоналізму як методологічна основа мобілізаційної моделі розвитку.

Поняття інститутів та їх класифікація. Обмежувальна, координаційна та розподільча функції інституту. Базисні інститути НЕ та їх еволюція. Інституціональна структура економіки й ієрархія правил.

Праця, як базовий інститут національної економіки. Суспільний та міжнародний поділ праці. Міжнародний поділ праці, як вирішальний фактор формування світового ринку і світового господарства.

Влада як право та можливість керувати, розпоряджатися чимось або ким-небудь. Політичне панування, політичний устрій. Керівні державні органи, уряд чи особи що мають урядові повноваження. Функції державних органів влади.

Власність як базовий інститут НЕ. Об’єкти та суб’єкти, типи та види власності. Суть і режими прав власності. Формування конкурентного середовища в процесі демонополізації НЕ. Державна програма приватизації в Україні. Підтримка малого підприємництва.

Тема 3. Теорія суспільного добробуту та соціально-ринкової економіки

Теорія суспільного добробуту як наукова течія. Ступінь соціального добробуту і культура добробуту. Основні характеристики теорії суспільного добробуту. Критерій добробуту В. Парето. Теорія добробуту А. Пігу. Функція суспільного добробуту Бергсона-Самуэльсона. Соціальна теорія розподілу М. І. Туган-Бурановського.

Соціальна політика та її функції. Поняття соціально-орієнтованої ринкової економіки. Поняття, базові принципи та складові елементи соціальної справедливості. Проблеми розподілу та перерозподілу доходів. Економічна нерівність та політика соціального захисту населення. Загальні тенденції в розвитку державних систем соціального захисту. Мінімальний споживчий бюджет в системі заходів державної соціальної політики.

Особливості соціального розвитку та соціальної політики в Україні, їх роль в національній економіці.