Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовченко_НЕ_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Типове завдання

За матрицею коефіцієнтів прямих витрат a11=0,1; а12 = 0,3, а21 = 0,4, а22= 0,2 визначити матрицю коефіцієнтів повних витрат. Знайти обсяги виробництва двох галузей Х1 і Х2 по заданих обсягах кінцевого продукту Y1= 80, Y2 = 150.

Рішення: Запишемо в матричній формі основні рівняння МГБ:

(Е – А)X = Y,

;

Матричне рівняння X = (Е - А)-1Y може бути вирішене, якщо відома обернена матриця В = (Е А)-1 коефіцієнтів при Х1 і Х2.

Таким чином, обсяги виробництва галузей, що забезпечують задані обсяги, повинні складати: Х1= 240, Х2 = 220.

Тема 10. Прогнозування та програмування національної економіки

Мета: навчитися використовувати програмне забезпечення при складанні прогнозів.

Завдання 6. Використовуючи дані таблиці 4.3., скласти прогноз виробництва основних сільськогосподарських культур на наступні 5 років.

Методичні рекомендації:

Для виконання завдання необхідно використати засоби програми Microsoft Excel, які дозволяють створити графік, заснований на даних електронної таблиці і розмістити його в той же самій робочій книзі або на окремому листі.

Порядок виконання завдання наступний:

1. Перенести таблицю 4.3. на сторінку програми Microsoft Excel. Вибрати діапазон даних для побудови графіка. На панелі інструментів ВСТАВКА обрати МАСТЕР ДИАГРАММ.

2. МАСТЕР ДИАГРАММ підготує створення графіка в кілька етапів. Перехід від етапу до етапу виконується натисканням кнопки ДАЛЕЕ. На першому етапі вибирається тип діаграми (графіка), на другому етапі – джерело даних діаграми, на третьому етапі необхідно внести параметри діаграми і на останньому етапі вибрати, де розмістити готовий графік (діаграму).

3. Готовий графік складається з ряду елементів, що можна вибрати і змінювати. Обраний елемент позначається маркером. Тому, клацнувши на маркері кнопкою миші й обравши в контекстному меню Формат, можна змінити зміст або оформлення елемента графіка за допомогою діалогового вікна ФОРМАТ.

4. Для побудови теоретичних прогностичних значень (вважаємо, що значення показників змінюються однаково), необхідно на області рисунка (на самому графіку) натиснути правою кнопкою миші. При цьому з’явиться контекстне меню, з якого необхідно вибрати ДОБАВИТЬ ЛИНИЮ ТРЕНДА. Активізуємо його лівою кнопкою миші, після чого з’явиться 6 типів ліній тренду (апроксимації і згладжування): лінійна, логарифмічна, поліноміальна, степенева, експоненціальна, плинне середнє. Вибираємо необхідний тип та використовуємо допоміжні засоби.

5. На цьому ж контекстному меню є панель ПАРАМЕТРИ, на яку слід переключитись і відкрити. Ми встановлюємо: назву кривої, що апроксимується або згладжується; перетин кривої з віссю Y у заданій точці; показ рівняння прямої; розміщення на графіку величини достовірності апроксимації R2.

5. Тестові завдання