Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 5. Спеціальна інфраструктура..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Лекція 5. «Спеціальна інфраструктура».

План:

1.Водопостачання і теплопостачання.

2.Каналізація.

3.Санітарно-технічне обладнання.

4.Центральне опалення.

5.Системи вентиляції та кондиціонування повітря.

6.Освітлення.

7.Транспортні системи в готелі.

8.Слабкострумові установки.

9.Телефонний зв'язок.

10.Внутрішній оперативний зв'язок.

11.Радіотрансляційна і телевізійна мережа.

12.Система безпеки в готелі.

13.Функції та структура інженерно-технічної служби.

Реферати:

  1. Організація транспортного господарства. Повітряний транспорт.

  2. Організація транспортного господарства. Авіаційний транспорт.

  3. Чартерні рейси.

  4. Водний транспорт.

  5. Морські перевезення і грузи.

  6. Річкові подорожі.

  7. Залізничний транспорт.

  8. Автобусний туризм.

В економіці сучасної України туризм також займає важливе місце. Одним з пріоритетних завдань державної програми «Розвиток туризму в Україні на 2002-2012 рр.» є становлення в Україні сучасного високоефективного і конкурентоздатного туристського комплексу.

Реалізація програми передбачає: створення нормативно-правової бази, формування сучасного вітчизняного туристського ринку, поглиблення спеціалізації і кооперації в роботі туристських підприємств, забезпечення умов для розвитку різних видів внутрішнього і в'їзного туризму, інтеграцію України до системи світового туристського ринку, розвиток міжнародного співробітництва в сфері туризму, а також вирішення цілого комплексу завдань в сфері підготовки кадрів для галузі.

Готельний сервіс містить у собі цілий комплекс послуг для туристів і є ключовим чинником, що визначає перспективи розвитку туризму в Україні. Туристські послуги, у тому числі й у рамках готельного обслуговування, віднесені до соціально-культурних послуг. Вони будуються на принципах сучасної гостинності, що підвищує їхню роль у розвитку вітчизняного туризму, а також ставить певні задачі в системі підготовки кадрів для туристсько-готельного сервісу.

Для успішного вирішення всього різноманіття задач з обслуговування гостей персоналові готелів і туристських комплексів необхідно оволодіти професійними знаннями і постійно їх удосконалювати.

Повсякденна підтримка в належному стані номерів вимагає великої відповідальності і пунктуальності. Значення цієї служби в готелі по мірі насичення їх сучасним високотехнологічним обладнанням все більше й більше зростає.

Сучасні готелі мають в своєму складі велике і складне інженерно-технічне обладнання. Це центральне опалення, каналізація, гаряча і холодна вода, протипожежна система, вентиляція і сміттєпроводи. Будівлі готелів обладнані електромережею, телефонами, радіо- і телевізійними установами, сигналізацією. Встановлено швидкісні сучасні ліфти.

Інженерно-технічне обладнання розглядається як комплекс готових, постійно діючих умов, спрямованих на задоволення культурно - побутових потреб проживаючих у готелі.

Для постійного нагляду за станом інженерно-технічного обладнання в штат готелів вводяться спеціальні посади: інженери технічних пристроїв, електрики, слюсарі-механіки, сантехніки та інш.

У великих готелях постійно працює інженерно-технічна бригада, що очолюється головним інженером готелю. У невеликих готелях, де немає штатних посад, інженерно-технічними питаннями займається директор або старший адміністратор.