Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литовченко_НЕ_укр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Змістовий модуль іі

Тема 9. Структурна перебудова національної економіки

Мета: Скласти модель міжгалузевого балансу.

Завдання 4. Визначити коефіцієнт прямих і повних витрат на основі умовної трьох галузевої моделі міжгалузевого балансу. Проаналізувати результати розрахунків.

Галузі

Промисловість

Сільське господарство

Інші галузі

Валова продукція

Промисловість

160

50

30

500

Сільське господарство

40

10

5

100

Інші галузі

30

12

3

70

Завдання 5. Скласти модель міжгалузевого балансу, визначити значення сукупного суспільного продукту і чистого продукту по галузях, а також коефіцієнти прямих витрат (млн. грн.)

Показники

Промисловість

Сільське господарство

Інші галузі

Кінцевий суспільний продукт

Сукупний суспільний продукт

Промисловість

64

16

20

60

Сільське господарство

24

20

6

30

Інші галузі

16

12

12

20

В плановому періоді коефіцієнти прямих витрат зміняться таким чином: в промисловості підвищаться на 5 %, в сільському господарстві – на 7 %, в інших галузях зменшаться на 10 %.

Результати розподілу сукупного суспільного продукту за галузевими потоками оформити у вигляді таблиці.

Розрахувати темп зростання сукупного суспільного продукту.

Методичні рекомендації:

Міжгалузевий баланс виробництва і розподілу продукції (МГБ) відображає міжгалузеві виробничі зв’язки, забезпечує взаємозв’язок виробництва і розподілу продукції між усіма галузями народного господарства.

При складані МГБ обґрунтовуються коефіцієнти прямих і повних витрат, на основі яких розраховується необхідний обсяг виробництва по галузях народного господарства, а також наявність і інтенсивність міжгалузевих економічних зв'язків.

Коефіцієнти прямих витрат у звітному МГБ установлюються шляхом ділення загальної величини витрат того чи іншого виду матеріалів, палива і т. п. на загальний обсяг виробництва цього продукту: ,

де aij - технологічні форми витрат продукту i на виробництво одиниці продукту j,

xij – обсяг витрат j-ї галузі на виробництво j-ї галузі (міжгалузевий потік);

xj – обсяг валової продукції j-ї галузі.

Для всіх галузей коефіцієнти прямих витрат задаються у вигляді матриці:

При значенні коефіцієнтів повних витрат (bij) враховуються не лише прямі витрати, але й витрати на виготовлення продукції, що використовується у виробництві даного продукту на попередніх етапах технологічного ланцюга непрямі витрати ij).

С = В-А,

У матричному вигляді:

Модель МГБ має спрощену матричну форму запису:

,

де Y- матриця-стовпець кінцевого продукту.

Вона дозволяє вирішити наступні завдання:

  1. Визначити обсяг кінцевої продукції галузей у1, у2, ..., уп за заданими обсягами валової продукції Х1, Х2, ,.., Хп (у матричній формі Y = (Е - А)∙X ).

  2. За заданою матрицею коефіцієнтів прямих витрат А визначити матрицю коефіцієнтів повних витрат В, елементи якої є важливими показниками для планування розвитку галузей (у матричній формі В = (Е- А)-1 = Е + А + А2 + А3 + ... + Ат , де А2, А3... - матриці коефіцієнтів непрямих витрат 1-го, 2-го ступеню і т.д.

  3. Визначити обсяги валової продукції галузей Х1, Х2, .... Хп по заданих обсягах продукції y1, у2, ..., уп матричній формі Х=(Е-А)-1∙Y=ВY ).

  4. За п заданими обсягами кінцевої чи валової продукції галузей X1, Х2, Х3, Х4, ,.., Хп визначити n обсягів, що залишилися.

У першому завданні планується валовий випуск продукції, а кінцева продукція є похідним показником. Такий підхід легше здійснити на практиці, але він може привести до нераціональної структури національного доходу і кінцевого продукту, до диспропорцій у розвитку окремих галузей.

Третє завдання передбачає більш прогресивний принцип планування: від кінцевого продукту. Однак розрахунки обсягів валової продукції різних галузей можуть виявитися або занадто високими і ресурсонезабезпечними, або занадто низькими навіть для діючих виробничих потужностей. Четверте завдання певною мірою відбиває існуючу практику планування.