Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

10. Порядок створення та реєстрації комерційних банків на Україні.

КБ вважається створеним і набуває статусу юр. особи з часу його реєстрації НБУ в Рес­публіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та фінансово-кредитних установ. Засновни­ками КБ можуть бути українські та іноземні юридичні і фізичні особи.

Мін-й розмір статутного фонду:1) для банків з національним капіталом - не менше 1 млн. євро; 2) для банків з іноземним капіталом, якщо частка іноземного капіталу становить менше 50%, - не менше 5 млн. євро; якщо частка іноземного капіталу 50% і більше, - не менше 10 млн. євро; 3) якщо у формуванні статутного капіталу банку беруть участь підприємства з іноземними інвестиціями (спільні підприємства, частка іноземного капіталу в яких перевищує 50%) і частка таких підприємств у статутному капіталі банку становить 10% і більше, мінімальний розмір статутного фонду має бути не менше 3 млн. євро. Частка будь-якого із зас-в не по­винна перевищувати 35% статутного фонду банку. Внески засновників, акціонерів до статутного капіталу КБ здійснюються у грошовій формі в національній валюті України та вільно конверто­ваній іноземній валюті (для нерезидентів). До моменту реєстрації КБ статутний фонд пови­нен бути сплачений: для банків відкритого типу - в розмірі 30%, закритого типу - 50%. Після реєстрації банку зібрані кошти перераховуються з тимчасового рахунку КБ на коррах-к.

Для реєстрації КБ орган управління банком (рада банку) або уповноважена установчими зборами особа у двотижневий строк після аудиторської перевірки фін стану засновників подає до регіонального управління НБУ за місцем ство­рення банку такі документи:

•заяву про реєстрацію; •установчий договір; •статут банку; •протокол установчих зборів; •висновок аудиторської організації про фінансовий стан і платоспроможність засновників банку; •бухгалтерську і фінансову звітність акціонерів; •документи про наявність професійно придатних перших керівних осіб банку; •угоду про надання приміщення для розміщення банку •установчі документи засновників, учасників банку; •копію свідоцтва про державну реєстрацію засновників;

Протягом наступних двох тижнів регіональне управління НБУ перевіряє зазначені документи і разом з висновком про доцільність створення банку передає їх до НБУ. НБУ може відмовити у реєстрації КБ у разі: 1)Порушення порядку реєстрації КБ; 2)Невідповідності статуту та інших установчих документів чинному законодавству; 3)Незадовільного фінансового стану засновників; 4) Професійної непридатності рекомендованого керівництва банку; 5)Відсутності відповідної матер-но-техн-ї бази.

11. Охарактеризувати філії та представництва, викласти порядок їх створення.

КБ можуть створювати філії, представництва, Інші відокремлені підрозділи як па території України, так і за її межами. Філії та представниц­тва банку є його відособленими підрозділами, розташованими поза межами банку, які функц-ть на підставі положень про філію чи предст-во. На відміну від представництв, котрі фін-ся банком і діють від його імені без права виконувати банківські операції, філії виконують усі або деякі операції на підставі дозволу, наданого банком. Банк може виділити філію на окремий баланс, а може відображати її операції на власному балансі. Представництвам відкриваються поточні рах-ки в ТУ НБУ за місцем їх створення.

Філії відкриваються за погодженням з ТУ НБУ за місцезнаходженням філії на підставі док-в: •клопотання банку про відкриття філії •рішення спосте­режної ради про відкриття філії; •положення про філію; •письмовий дозвіл банку на здійснення філією операцій; •відомості про керівника та головного бухгалтера філії; •згода ТУ НБУ за місцезнах-м банку на відкриття філії;

ТУ дає згоду на її відкриття за умов: 1)наявності приміщення, придатного для розміщення філії; 2)наявності професійно придатних перших керівних осіб філії банку; 3)забезпечення філії кваліфікованими кадрами; 4)відсутності фінансових та правових проблем, які могли б призвести до негативних наслідків для клієнтів чи потенційних клієнтів у разі відкриття філії.

Представництво відкривається за погодженням з ТУ НБУ за місцем розташування представництва на підставі тих самих документів, що і для відкриття філії. Замість дозволу на проведення операцій на­дається доручення керівництву представництва здійснювати представницькі функції від імені банку відповідно до положення. Реєстрація філій та представництв банків здійснюється Національним банком України внесенням відповідної інформації до Державного реєстру банків.