Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

31. Світовий досвід у проведенні аукціонів з рефінансування центробанками.

При проведенні аукціонів з рефінансування можна виділити наступні 2 моделі: американська та голландська.

1. Американська модель. Базується на кількісній моделі. Під час оголошення аукціону НБУ пропонує суму коштів рефінансування, а банки у своїх заявках пропонують ціну кредиту, але не нижчу за облікову ставку. Розподіл кредитів здійснюється відповідно до поданих заявок до закінчення суми, яка пропонується на аукціоні. Заяви будуть задовольнятися в залежності від зниження процентної ставки. Якщо цієї суми недостатньо, то кредитні кошти розподіляються між усіма учасниками пропорційно до поданих заяв.

2. Голландська модель. Віддає перевагу якісній моделі. Задовольняються кредити за ціною відсікання ті вище неї, якщо 2 або кілька учасників пропонують однакову процентну ставку, а обсяг кредиту, що залишився недостатньо для задоволення всіх заявок з однаковою відсотковою ставкою, то кошти розподіляються пропорційно між цими банками.

32. Управління залученими коштами банків на рівні самих комерційних банків.

Управління залученими коштами:

А) проведення процентної політики. Зміст якої буде визначатися використанням різних способів нарахування відсотків.

Прості відсотки Д=S(1+ni), де Д-накоплена сума депозитів, S початкова сума депозиту, N період нарахувань, I процентна ставка

Складні % Д=S(1+i)^n

Б) створення страхов фондів. На Укр на основі указу президента розроблено і діє положення про порядок створення фонду гарантування вкладу фіз осіб, формування та використання його коштів. Згідно цього положення фонд гарантує кожному вкладнику КБ, що сплачує збори до фонду відшкодування за вкладом включаючи % у розмірі вкладу, але не більше як 500 грн станом на день, коли вклад став недоступний.

Джерела коштів фонду: 1державні 20 млн грн, 2 доходи фонду від інвестування коштів в держ ц.п, 3внески КБ(початковий внесок 1%від суми зареєстров стат ф, подальші внески нараховуюються 1 раз на рік у розмірі 0,5% від загальної суми вкладів враховуючи %), 4пеня за несвоєчасну сплату внесків до фонду

Однак залучені кошти без розглядання питання про їх розміщення немає сенсу.

33. Управління ресурсною базою на рівні нбу.

Упр-ня ресурсами к.б. здійснюється на 2 рівнях: 1.рівень держави, 2. рівень самого к.б.

На 1 рівні управління здійснюється через: Про­центну політику, Механізм рефінансування, Операції на відкритому ринку, Встановлення екон. нормативів,Обов’язкові резерви.

34. Організація та принципи проведення безготівкових розрахунків.

Принципи безготівкових розрахунків: 1.грошові кошти повинні обов’язково зберігатися на рахун­ках банку. 2.момент платежу повинен бути максимально наближений до моменту поставки товару. 3.кошти з рахунків клієнтів списуються лише за розпорядженням власника рахунку та в черговості яка установлена власником, якщо інше передбачено законом. 4.підприємства мають право вибору форм розрахунків в і способу платежу з числа передбачених законодавством. 5.підприємства мають право обирати установу банку за власним бажанням. 6.всі взаємовідносини між банком та підприємством будуються на ринковій основі на підставі укладе­ного договору про розрах-касове обсл-ня.

Безгот. розрахунки здійснюються за такими формами розрахункових документів: платіжне доручення, платіжна вимога доручення, розра­хунковий чек, акредитив.

Існують слідуючи форми розрахунків: з викори­станням розрахункових документів, вексельна, інкасова, чекова, акредитивна.

Якщо до банку надійшло кілька розрахункових документів, то при їх виконанні додержується такий пріоритет: 1)оплачуються платіжні вимоги оформленні на підставі рішень судів 2)оплачуються документи на сплату платежів до бюджету 3)оплачуються вимоги оформленні на підставі інших виконавчих документів 4)всі інші документи в порядку їх надходження.