Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

69. Характеристика консорціумного кредиту.

Банківські консорціуми – це тимчасове об’єднання банків для координації дії при проведенні різного роду операцій.

Синдиковані позички надаються банківським консорціумом, в якому один з банків виконує роль менеджера, збирає з банків-учасників необхідну для клієнта суму ресурсів, складає з позичальником кредитну угоду і надає позичку. Банк-менеджер розподіляє також процентний дохід від кредитної операції між банками — учасниками консорціуму. За операції, що пов'язані з таким кредитуванням, банк-менеджер отримує відповідну грошову винагороду.

Банк. консорц. Виконують такі ф-ції: 1) об’єднують кредитні рес-си; 2) диверсифікують кред. ризик; 3) підтримують ліквідність балансів банків учасників.В консорціумній угоді можуть брати участь не тільки декілька банків, але і декілька позичальників. Такі кредити не є якоюсь особливою формою кредита й базуються на тих самих принципах, що і ін види банк. кредитів. Змінюється лише мех-м акумуляції кред-них р-сів та техніка надання кредита.

Позичальник, який бажає одержати кредит у великій сумі може самостійно визначити банка-менеджера.

Умовою прийняття банків до консорціуму є згода на мін. розмір внеска, який залежить від обсягу кредиту та ступеня ризику даної операції. Чим більший ризик, тим більша к-ть учасників залучається до консорціуму.

Кред. договір за консорціумною угодою носить індивідуальний хар-р і у світовій банк. практиці стандартних форм консорціум них договорів не існує.

70. Кредитування банками сільськогосподарських підприємств.

Банківські позики с/г підпр-м на поточні потреби виникають на покриття сезонних витрат в рос­линництві та тваринництві, а саме:

1) короткострокові – на оплату запасів ПММ, ТМЦ

2) довгосрок. – на будівництво, розширення, реконструкцію об’єктів виробничого призначення, купівлю с/г техніки, придбання тварин для поповнення основного стада та птиці, будівництво житлових будинків.

Кредити с/г підпр-м надаються при дотриманні усіх принципів банківського кред-ня, етапів визначення кредитоспроможності позичальника.

Особливість полягає лише у виді застави. Забезпеченням позичок окрім традиційних видів можуть бути урожай на корню та зібраний, тварини основного стада.

Встановлення строків погашення кредита повинно бути пов’язане з надходженням виручки від реалізації продукції, оскільки с/г вир-во має сезонний характер.

Кредити с/г підпр-м можуть надаватися як в безготівковій формі шляхом оплати відповідних документів, а також у готівковій формі для розрахунків із здавальниками с/г продукції.

71. Умови надання ломбардних позичок.

Ломбардний кредит - це короткострокова фіксована за розмірами позичка, яка забезпечується ліквідним рухомим майном чи правами. Види ломбардного кредиту, які використовує банк:

1. Кредит під заставу ЦП.

Під заставу беруться ЦП, які пройшли лістинг, векселі під реальну торгівельну операцію ОВДП.

2. Кредит під заставу товарів.

Під заставу приймаються оптові партії товарів певної якості, товари в дорозі при наявності відповідних документів та при обов'язковому страхуванні товарів.

3. Кредит під заставу дорогоцінних металів

4. Кредит під заставу вимог.

Під заставу приймаються страхові поліси, свідоцтва про ощадні вклади, вимоги на оплату заробітної плати тощо.

В залежності від виду застави сума кредиту складає 70-75% від вартості. Для того щоб отримати ломбардний кредит банку в НБУ потрібно падати:

1. Заяву

2. Кредитний договір

3.Доручення на право реалізації НБУ ЦП, які прийняті в забезпечення ломбардного кредиту.