Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

87. Правове регулювання інвестиційної діяльності в Україні.

Створення сприятливого інвестиційного клімату в країні пов'язане з чітким правовим регулюванням інвестиційної діяльності.

Інвестиційна діяльність являє собою сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави з реалізації інвестицій.

Нині правова система України включає понад 100 законів і інших нормативних актів, що регулюють інвестиційну діяльність. Насамперед це Закон України «Про інвестиційну діяльність», Закон України «Про цінні папери і фондову біржу». Закон України «Про режим іноземного інвестування». Постанова Кабінету Міністрів України «Про стимулювання інвестиційної діяльності»,

Постанова Правління Національного банку України «Про врегулювання порядку здійснення іноземними інвесторами інвестицій в Україні».

Законодавча база визначає правовий статус суб'єктів інвестиційної діяльності:

1. Інвестори - суб'єкти, шо приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей у об'єкти інвестування.

2. Реципієнти - суб'єкти, які використовують інвестиції.

Законодавство декларує, що всі суб'єкти інвестиційної діяльності незалежно від форм власності і господ-ня мають різні права шодо здійснення цієї діял-сті; самостійно визн-ють мету, напрями, види і обсяги інвестицій; залучають для їхньої реалізації на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності, у тому числі шляхом організації конкурсів. Інвестор має право володіти, користуватися та розпоряджатися об'єктами і результатами інвестицій, включаючи реінвестицп і торговельні операції на території України.

Поряд із правами інвестори мають і певний перелік обов'язків: - подавати фінансовим органам декларацію про обсяги і джерела здійснених ними інвестицій; - одержати ліцензію на виконання спеціальних видів робіт, що потребують відповідної атестації виконавця; - мати дозвіл державних органів і спеціальних служб на капітальне будівництво та інше.

Інв-на діял-сть регул-ся у таких формах: 1. Регулювання сфер і об'єктів інвестування. Чинним законодавством визначено, що об'єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-яке майно, у тому числі основні фонди і оборотні активи в усіх галузях і сферах економіки, цінні папери, цільові грошові внески, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об'єкти власності, а також майнові права. Ніхто не має право обмежувати права інвесторів у виборі об'єктів інвестування за винятком випадків, передбачених законодавством (наприклад, об'єктів ВПК). Взагалі, об'єкти інвестицій розрізняються: - масштабом проекту; - направленістю проекту (комерційна, соціальна, пов'язана з державними інтересами); - характером та змістом інвестиційного циклу; - характером та ступенем участі держави (державні капіталовкладення, податкові пільги, гарантії, інші форми участі); - ефективністю використання вкладених коштів.

2. Податкове регулювання інвестиційної діяльності. Забезпечує спрямування інвестицій у приоритетні сфери економіки шляхом встановлення відповідних податкових ставок і податкових пільг.

3. Регулювання інвестиційної діяльності шляхом надання фінансової допомоги та проведення відповідної кредитної політики. Ці напрямки поки шо продекларовані у відповідних законодавчих актах, але широкої практичної реалізації ще не набули у зв'язку із скрутним становищем країни. Це різного роду дотації, субсидії, субвенції, бюджетні позики.

4. Регулювання інвестиційної діяльності шляхом проведення відповідної амортизаційної політики. Це виявляється у праві здійснення прискореної амортизації, що поширюється на окремі галузі економіки, елементи основних фондів, види устаткування.

5. Регулювання участі інвесторів у приватизації. Прискорення приватизації дає змогу істотно активізувати інвестиційні процеси.

6. Регулювання фінансових інвестицій. Здійснюється через визначення видів цінних паперів, шо випускаються в Україні, порядку їх обертання, вимог до емітентів, форм і засобів реалізацій окремих фінансових інструментів на первинному та вторинному фондовому ринку, порядку державного контролю за випуском і обертанням цінних паперів і діяльності фінансових посередників.

7. Експертиза інвестиційних проектів. Відповідно до чинного законодавства України державні, міждержавні і регіональні інвестиційні проекти і програми, реалізовані за рахунок бюджетних і позабюджетних коштів підлягають обов'язковій державній експертизі.

8. Забезпечення захисту інвестицій. Включає забезпечення захисту інвестора в різних формах: від втручання держави в забезпеченні рівних прав усім інвесторам, та ін.