Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

43. Характеристика розрахунків за допомогою планових платежів.

У разі рівномірних і постійних поставок товарів і наданих послуг покупці можуть розраховуватися з постачальниками в порядку планових платежів, при яких розрахунки здійснюються періодично за домовленістю сторін.

Перерахування планових платежів проводиться платіжними дорученнями.

Планові платежі можуть виконуватися щоденно або періодично, в строки, погоджені між постачальником і покупцем. Строк укрупненого планового платежу призначається, як правило, на середній і день розрахункового періоду.

Суми кожного планового платежу встановлюються сторонами на наступний місяць (квартал), виходячи з періодичності платежів і обсягу поставок чи надання послуг.

На кожний плановий платіж банку подається окремий документ.

44. Розрахунки шляхом заліку взаємовимог.

Сутність заліку взаємовимог полягає в тому, що взаємовимоги і зобов'язання боржників і кредиторів один до одного погашаються в рівновеликих сумах і лише за різницею здійснюється платіж на загальних підставах.

Заліки взаємовимог можливі і у тих випадках, коли декілька підприємств пов'язані між собою не тільки зустрічною, але й послідовною передачею матеріальних цінностей. За часом проведення заліків можна охарактеризувати як разові та постійні. Кожному учаснику заліку (окрім разових заліків між двома підприємствами відкривається тимчасовий (на період заліку) активно-пасивний рахунок, з якою списуються суми, які належать іншим учасникам, та на який зараховуються суми, які поступають підприємству від інших учасників.

Після складання акту звірення взаємної заборгованості сторона, залежно від того, на користь кого склалося кредитове сальдо взаємозобов'язань, виписує розрахунковий документ або оформляє вексель.

У разі, коли відбувається разовий залік по рішенню центральних органів влади, оформляються платіжні вимоги у двох примірниках. При цьому у платіжній вимозі вказується призначення платежу та відповідна стаття законодавчого акту, на основі якої передбачене право безспірного та безакцептного списання коштів.

45. Банківський контроль за здійсненням розрахунків.

Банки мають здійснювати контроль за строком дії акредитива, який зазначений у заяві

Банк, що обслуговує отримувача, може здійснювати додатковий контроль за зарахуванням коштів на його рахунок (контроль за інформацією про призначення платежу під час зарахування на рахунки нерезидентів тощо) за електронними розрахунковими документами, якщо це передбачено в договорі про розрахунково-касове обслуговування цього отримувача

46. Організація касової роботи в установах банків.

Для приймання та видачі готівкових грошей в банках організуються слідуючи каси:

денні, які працюють на протязі операційного дня банку як: прибуткові, видаткові, оборотні, які виконують одночасно 2 вищезазначених функцій

вечірні каси, які працюють лише як прибуткові. Якщо готівка надійшла у вечірню касу то вона буде зарахована на поточний рахунок наступного дня.

Прийом грошей до кас банків здійснюється на сонові таких документів: повідомлення, об’ява на внесення грошей готівкою, приходний касовий ордер.

Видача грошей з кас банку здійснюється на основі слід. документів:1.грошовий чек 2. видат­ковий касовий ордер

Для приймання грошей від інкасаторів в банках організуються каси перерахунку грошей.

До касов. опер. в банках Укр. відносять:

приймання готівки в нац і ін вал від клієнтів для зарах-ня на власні рахунки та на рахунки ін та юр фіз

видача готівки нац та ін вал за видатковими касовими док-ми через касу банка або із застос-м пл.-х карток через касу чи банкомат

приймання від юр та фіз. осіб готівки в нац чи ін вал для переказу і виплати одержуваної суми переказу в готівковій формі

вилучення з обігу сумнівних банкнот та пересилання їх на дослідження

обмін непридатних банкнот в нац вал на придатні

Під час здійснення касових опер банки мають забезпечити:

своєчасне повне оприбуткування готівки до кас банку та її зарахування на зазначений клієнтський рахунок

своєчасну видачу клієнтам придатних для обігу банкнот

3.обмін непридатних банкнот в нац вал та вилучення сумнівних банкнот на дослід-ня

документальне оформлення руху готівки в опер касі

своєчасне відображення в бух обл. кас опер

6.належний внутрішній контроль за кас опер

здавання готівки в нац вал до ТУ НБУ

створення безпечних умов роботи з готівкою та її зберігання

9.задоволення потреб клієнтів у готівці

10. сист-й аналіз стану надход-ня і видачу готівки в нац вал

11.ідентифікація клієнтів, що здійснюють операції з готівкою без відкриття рахунку на суму, що перевищує 50000 грн, або її еквівалент