Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент НМП_спец_Ф_заоч_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Завдання до самостійної роботи щодо вивчення навчального матеріалу

Після вивчення програмного матеріалу необхідно виконати самостійну роботу:

  1. Проаналізуйте обсяги надходжень до Зведеного бюджету України від порушення податкового законодавства за останні декілька років. Зробіть висновки.

  2. Розкрийте шляхи реалізації відповідальності за порушення податкового законодавства.

  3. Складіть опорний конспект з розглянутих питань.

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Під час документальної перевірки за перший квартал поточного року підприємству було донараховану суму податку на прибуток в сумі 5000 грн.

Потрібно: нарахувати підприємству суму штрафних санкцій при умові, що перевірка відбулася в грудні цього ж року.

Завдання 2.

Узгоджене податкове зобов’язання в сумі 10000 грн. підприємство сплатило на 30 днів пізніше встановлених строків.

Потрібно:

- нарахувати підприємству суму штрафних санкцій;

- нарахувати суму пені, при умові , що ставка НБУ на початок виникнення податкового зобов’язання дорівнювала 10%, а в день погашення 20%.

Завдання 3.

Платник податків подав податкову декларацію на 7 днів пізніше строку , визначеного законодавством.

Потрібно:

- визначити вид фінансової санкції і нарахувати її..

Питання для самоконтролю

1. Яким шляхом реалізується відповідальність за порушення податкового законодавства?

2. Прийняття якого закону сприяло певному впорядкуванню системи штрафних санкцій за порушення податкового законодавства?

3. У якому розмірі платник податку сплачує штраф у випадку затримання сплати погодженої суми податкового обов’язку до 30 календарних днів?

4. За якими критеріями може здійснюватися класифікація податкових правопорушень?

5. Що передбачає фінансова відповідальність платника податків при порушенні податкового законодавства?

6. Дайте визначення поняттю « податкове правопорушення».

7. Назвіть основні ознаки, характерні для всіх видів правопорушень, у тому числі й для податкових.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Підстави відповідальності за порушення податкового законодавства.

2. Сукупність ознак, за наявності яких діяння особи визнається правопорушенням.

3. Класифікація податкових правопорушень.

4. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.

5. Фінансова відповідальність за порушення податкового законодавства.

Література

(1, 13, 34, 45, 46, 47, 51, 56)

Тема 3. Облік платників податків та податкових надходжень

Мета:

Засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань з питань обліку платників податків та податкових надходжень

План вивчення теми

1. Облік платників податків – юридичних осіб. Порядок подання документів для реєстрації у податкових органах.

2 Облік платників ПДВ.

3. Облік платників податків – фізичних осіб. Облік фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

4. Особовий рахунок платника податку та порядок його ведення.

5. Картка особового рахунку.

Методичні рекомендації

Перш ніж приступати до вивчення питань 1, 2, 3 студенти повинні опрацювати Інструкцію про порядок обліку платників податків: Наказ ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (в редакції наказу від 17.11.1998 р. № 552), зі змінами та доповненнями.( Далі по тексту інструкція №80).

Узяття на облік як платників податків - юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів юридичних осіб здійснюється за їх місцезнаходженням відповідними органами державної податкової служби після внесення відомостей про них до Єдиного державного реєстру або, у випадках, передбачених законодавством, після присвоєння ідентифікаційних кодів за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ).

Підставою для взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби є надходження до цього органу відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Узяття юридичної особи на облік органами державної податкової служби здійснюється також на підставі відповідного повідомлення державного реєстратора про судове рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи та внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

При вивченні другого питання студенти повинні додатково опрацювати також Закон України «Про податок на додану вартість», зокрема статтю 9.

Будь-якій особі, яка реєструється як платник податку на додану вартість, присвоюється індивідуальний податковий номер, який використовується для справляння цього податку.

Особи, які підпадають під визначення пункту 2.3 (1*) статті 2 Закону про ПДВ, зобов'язані зареєструватися як платник податку у податковому органі за їх місцезнаходженням (місцем проживання). Форма заяви про реєстрацію визначається у порядку, визначеному центральним податковим органом. Дані з реєстру платників податку підлягають оприлюдненню в порядку, визначеному центральним податковим органом.

При вивченні третього питання студентам потрібно глибоко опрацювати статтю 5 з Інструкції №80.

Узяття на облік фізичної особи - підприємця здійснюється за місцем проживання такої особи відповідним органом державної податкової служби на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця (Стаття 5.1.).

Узяття на облік фізичної особи - підприємця здійснюється органом державної податкової служби також на підставі відповідного повідомлення державного реєстратора про судове рішення щодо відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця та внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Про отримання повідомлення від державного реєстратора підрозділом з обліку платників податків органу державної податкової служби стосовно кожної фізичної особи - підприємця робиться запис у журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб за ф. N 7-ОПП (додаток 7). Отримані від державного реєстратора відомості обробляються засобами відповідного програмного забезпечення згідно з регламентом такої обробки та вносяться до Реєстру фізичних осіб ( Ст..5.2.).

На бажання фізичної особи - підприємця, стосовно якої до органу державної податкової служби за її місцем проживання не надійшли відомості від державного реєстратора, узяття такої особи на облік може бути здійснене органом державної податкової служби, якщо така особа подає до органу державної податкової служби:

заяву за формою N 5-ОПП (додаток 5);

копію свідоцтва про державну реєстрацію.

Одночасно з поданням заяви платником податків - фізичною особою - підприємцем пред'являється оригінал такого свідоцтва.

У цьому разі за даними Єдиного державного реєстру та/або через відповідного державного реєстратора підрозділ з обліку платників податків органу державної податкової служби зобов'язаний установити, що така фізична особа - підприємець включена до Єдиного державного реєстру та її підприємницька діяльність не припинена (Ст..5.3.).

Узяття на облік фізичної особи - підприємця органом державної податкової служби провадиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків та здійснюється датою внесення даних до Реєстру фізичних осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора чи заяви платника податків у журналі за ф. N 7-ОПП( Ст..5.4.).

Перш ніж вивчати питання 4 та 5 студенти повинні опрацювати Інструкцію про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків і зборів до бюджетів та до державних цільових фондів: Наказ ДПА України від 12.05.1994 р. № 37 (в редакції наказу від 02.04.1999 р. № 174), зі змінами та доповненнями. (далі по тексту Інструкція №37)

Інформацію про Особовий рахунок платника податку та порядок його ведення студенти зможуть отримати в розділі 3.1 Інструкції №37 (питання 4).

З метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до бюджету органами державної податкової служби на кожний поточний рік відкриваються особові рахунки за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками.

Порядок формування реєстрів платників податків у розрізі платежів (далі - реєстри платників) визначається відповідними нормативно-правовими актами ДПА України.

Особові рахунки платників відкриваються органом державної податкової служби щорічно за платниками, які:

перебувають на податковому обліку - з початку року шляхом перенесення сальдо розрахунків платника з бюджетом та залишку несплаченої пені (за наявності) до бази даних поточного року після проведення регламентних робіт із закриття звітного року за платежами, за якими передбачено подання платниками податкових декларацій (розрахунків) або які контролюються податковими органами за актами перевірок. За платежами, за якими подання платниками податкових декларацій (розрахунків) не передбачено, при виконанні регламентних робіт із закриття звітного року сальдо розрахунків платника з бюджетом до карток особових рахунків, відкритих у поточному році, не переноситься;

узяті на податковий облік протягом поточного року - на підставі реєстрів платників з моменту нарахування або сплати платежу (залежно від того, яка з цих подій настала раніше). Підрозділ адміністрування облікових показників та звітності щоденно передає до відповідних підрозділів, які відповідають за адміністрування податків, інформацію щодо надходження нез'ясованих платежів. Підрозділи, які відповідають за адміністрування податків, після опрацювання зазначеної інформації повідомляють підрозділ адміністрування облікових показників та звітності щодо наданої інформації не пізніше чотирьох робочих днів від дати її надходження до відповідних підрозділів.

Щодо картки особового рахунку (питання 5), студенти зможуть отримати вичерпну інформацію в розділі 3 Інструкції №37 п.п. 3.2.- 3.8.

Картки особових рахунків відкриваються тим структурним підрозділом органу державної податкової служби, який відповідно до своїх функціональних обов'язків відкриває особові рахунки платників.

Номери карток особових рахунків юридичних осіб - суб'єктів господарювання відповідають ідентифікаційним кодам, які присвоюються платникам згідно з Положенням про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 N 118 (із змінами та доповненнями).

Номери карток особових рахунків фізичних осіб - суб'єктів господарювання та фізичних осіб, не зареєстрованих як суб'єкти господарювання, відповідають ідентифікаційним номерам, які присвоюються платникам згідно із Законом України "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів" (за наявності).

Номери карток особових рахунків підприємств, що проводять спільну підприємницьку діяльність, відповідають реєстраційним (обліковим) номерам Тимчасового реєстру ДПА України відповідно до Порядку присвоєння реєстраційних (облікових) номерів платників податків, затвердженого наказом ДПА України від 03.08.98 N 380 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.09.98 за N 540/2980 (із змінами).

Кожна картка особового рахунку має безпосередній вихід на Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, який є автоматизованою системою збору, накопичення та обробки даних про платників податків та включає дані інших реєстрів, а саме: реєстру платників ПДВ, реєстру неприбуткових організацій і установ, реєстру платників податків постійних представництв нерезидентів в Україні, реєстру договорів про спільну діяльність, реєстру великих платників податків. Зазначене дає змогу групувати облікові показники за всіма наведеними ознаками.

У залежності від призначення платежів відкриваються такі особові рахунки:

№ з/п

Форма особового рахунку

Призначення

1

ф. N 5

для здійснення обліку податку на додану вартість для платників податків - юридичних та фізичних осіб;

2

ф. N 6

для здійснення обліку платежів, за якими передбачено подання платником податкових декларацій (розрахунків); 

3

ф. N 15

для здійснення обліку платежів, за якими не передбачено подання платником податкових декларацій (розрахунків) та обліку надходжень на погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та бюджетними позичками згідно з переліком боржників;

4

ф. N 1 Р

для здійснення обліку реструктурованих сум. 

Форми карток особових рахунків мають лицьовий та зворотний боки.

На лицьовому боці картки відображаються умови справляння платежу та дані про платника податків.

Зворотний бік картки відображає стан розрахунків платників з бюджетом (суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінансових) санкцій, плати за кредит щодо розстрочених (відстрочених) податкових зобов'язань, суми податкового боргу, надміру та/або помилково сплачені, та суми, заявлені до відшкодування, й інше).

Усі вартісні операції в особових рахунках платників здійснюються в гривнях з двома десятковими знаками.

У разі, якщо платник переходить на облік з одного органу державної податкової служби до іншого, новий особовий рахунок не відкривається. Облік надходження платежів ведеться в особовому рахунку, що переданий з органу державної податкової служби за попереднім місцем реєстрації платника