Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент НМП_спец_Ф_заоч_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 4. Сутність і форми податкового контролю

Сутність податкового аудиту. Види перевірок та їх особливості. Податкові ризики і їх моніторинг. Простий і складний ризик. Класифікація платників за групами ризику. Відбір платників для документального аудиту.

Документальна перевірка. Планові та непланові документальні перевірки. Програма перевірки. Методика проведення аудиту. Акт перевірки. Реалізація результатів документальної перевірки.

Основні правопорушення в сфері оподаткування. Відповідальність платників: фінансова, адміністративна, кримінальна.

Контроль податкових органів за застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Контроль в сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Модуль 2. Контроль податкових органів в сфері прямого та непрямого оподаткування

Змістовий модуль 2. Контроль податкових органів за нарахуванням та сплатою основних видів податків

Тема 5. Контроль податкових органів у сфері непрямого оподаткування

Камеральна перевірка декларацій з ПДВ. Своєчасність подання декларації, наявність додатків та довідок. Перевірка податкових зобов’язань з ПДВ. Правильність відображення оподатковуваних операцій. Обґрунтованість операцій, що не є об’єктом оподаткування та звільнених від оподаткування. Коригування зобов’язань з ПДВ. Перевірка податкового кредиту. Коригування податкового кредиту. Результати розрахунків з ПДВ.

Документальна перевірка ПДВ. Реєстр обліку накладних з продажу товарів (робіт, послуг). Достовірність обсягів відвантаженої продукції. Правильність визначення бази оподаткування.

Документальна перевірка податкового кредиту. Документи, що дають право на податковий кредит. Реєстр обліку накладних з придбання товарів (робіт, послуг). Розподіл ПДВ за придбаними товарами (роботами, послугами). Обґрунтованість застосування пільг. Перевірка обґрунтованості бюджетного відшкодування.

Напрямки реформування ПДВ.

Тема 6. Контроль податкових органів у сфері прямого оподаткування юридичних осіб

Контроль за нарахуванням та сплатою податку на прибуток. Камеральна перевірка декларацій про прибуток підприємства. Своєчасність подання декларації. Узгодженість даних, наведених у декларації і додатках. Визначення суми податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету.

Документальна перевірка з питань нарахування податку на прибуток. Повнота і правильність відображення в обліку результатів попередньої перевірки.

Інвентаризація і правильність відображення в обліку її результатів. Вплив результатів інвентаризації на величину оподатковуваного прибутку.

Достовірність відображення в обліку валових доходів платника. Відстеження послідовності операцій з відвантаження та оплати товарів. Правильність визначення валового доходу від операцій з розрахунками в іноземній валюті, фінансової допомоги, безоплатно наданих цінностей та інших. Повнота включення до валового доходу доходів від операцій з основними фондами.

Обґрунтованість валових витрат платника. Відстеження дати виникнення валових витрат при здійсненні операцій з різними категоріями платників податку на прибуток. Перевірка розрахунку приросту (убутку) вартості сировини, матеріалів, товарів. Обґрунтованість витрат подвійного призначення: на спецодяг, спецвзуття, спецхарчування; на науково-технічне забезпечення; на підготовку і підвищення кваліфікації персоналу; на рекламу і представницьких витрат; на відрядження; на сплату орендних платежів; на утримання об’єктів соціально-культурної сфери та інших витрат.

Достовірність витрат на оплату праці. Перевірка правильності нарахування та своєчасності сплати зборів до державних цільових фондів. Перевірка достовірності нарахування інших податків, зборів і обов’язкових платежів у складі валових витрат: плати (податку) за землю, ресурсних платежів, збору за геологорозвідувальні роботи, податку з власників транспортних засобів, збору за забруднення навколишнього середовища, збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, місцевих та інших податків і зборів. Контроль об’єктів оподаткування, ставок, пільг, строків подання звітності і сплати.

Збільшення валових витрат на суму збитків минулих податкових періодів.

Дотримання порядку обліку основних фондів та нарахування амортизації. Обґрунтованість об’єктів амортизації. Правильність застосування норм амортизаційних відрахувань. Достовірність балансової вартості груп основних фондів. Обґрунтованість збільшення (зменшення) балансової вартості у зв’язку з придбанням, реконструкцією, ремонтом, продажем, ліквідацією основних фондів.

Оподаткування дивідендів.