Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий менеджмент НМП_спец_Ф_заоч_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Передмова

Діяльність держави у сфері встановлення і стягнення податків ґрунтується на застосуванні широкого арсеналу інструментів, знання яких необхідні, з одного боку, майбутнім фінансистам підприємницьких структур для нарахування і сплати податків, з іншого – майбутнім фахівцям контролюючих органів для здійснення адміністрування податків, тобто для управління податками як на мікро-, так і на макроекономічному рівні, що є предметом вивчення дисципліни „Податковий менеджмент”. Тому для забезпечення якісної підготовки спеціалістів необхідно здійснювати всебічне удосконалення організації та змісту освіти і на цій основі підвищення рівня їх кваліфікації. Саме на вирішення усіх завдань і спрямована розробка навчально-методичного посібника з дисципліни „Податковий менеджмент”.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни “Податковий менеджмент”, яку включено до навчального плану підготовки спеціалістів з напряму 0501 “Економіка і підприємництво” за спеціальністю 7.050104 “Фінанси”, та який сприятиме засвоєнню знань податкової справи та набуттю професійних навиків.

Матеріали навчально–методичного посібника спрямовано на з’ясування та вивчення студентами теоретико-правових та організаційних засад адміністрування податкових відносин, методики розрахунків і порядку сплати податків і обов’язкових платежів юридичних і фізичних осіб, а також формування у студентів навичок самостійного творчого мислення, вмінь приймати рішення в умовах мінливого податкового законодавства. Для цього у навчальному процесі поєднуються традиційні та активні методи навчання.

Метою видання навчально-методичного посібника є надання знань з питань податкової діяльності, необхідних майбутнім спеціалістам для здійснення управління в сфері оподаткування як на макро- так і на ікро рівні.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни; розподіл балів, що присвоюються студентам, методичні рекомендації та завдання до самостійної та індивідуальної роботи студентів; завдання та методичні рекомендації до практичних занять; підсумковий контроль знань та вмінь студентів, список рекомендованої літератури.

1. Програма навчальної дисципліни

Мета: надання студентам знань з питань податкової діяльності, необхідних майбутнім спеціалістам для здійснення управління в сфері оподаткування як на макрорівні (тобто на рівні економічних інтересів держави), так і на мікрорівні (тобто на рівні економічних інтересів окремих господарюючих суб’єктів).

Після вивчення дисципліни «Податковий менеджмент» студенти повинні володіти інструментальними, міжособистісними, системними та спеціальними компетенціями, а саме:

Інструментальні компетенції

  • здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.);

  • здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісні компетенції

  • здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

  • здатність працювати у команді та в міжнародному контексті;

  • здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності;

  • прихильність до етичних цінностей.

Системні компетенції

  • здатність застосовувати знання з питань податкової справи у професійній діяльності;

  • розвиток уміння самостійного поповнення і оновлення своїх знань з актуальних питань податкового менеджменту та творчого їх використання у практичній діяльності.

Спеціальні компетенції

  • здатність роз’яснювати окремі положення податкового законодавства, вирішувати дискусійні питання, надавати пропозиції щодо його удосконалення;

  • здатність з’ясувати функції контролюючих органів з адміністрування податкових зобов’язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондами;

  • здатність з’ясовувати форми і сутність контрольної роботи податкових органів, особливості проведення податкового аудиту з окремих видів податків;

  • здатність формувати об’єкти оподаткування, нараховувати податки і збори (обов’язкові платежі), контролювати повноту та своєчасність їх сплати;

  • володіти навичками податкового аудиту;

  • здатність складати податкову звітність;

  • здатність демонструвати набуті знання і придбані навички з основ податкового менеджменту під час навчання.