Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика 11 клас 1 частина.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
6.82 Mб
Скачать

§ 43. Розвиток засобів зв'язку

Різні засоби зв'язку (телефон і телеграф, радіо і теле­бачення тощо) міцно увійшли в повсякденний побут населення і зараз важко уявити собі без них життя лю­дини. Без добре організованих засобів зв'язку практично неможливо в сучасних умовах керувати народним госпо­дарством.

Наша країна покрита густою мережею кабельних, ра­діорелейних і повітряних ліній телефонного зв язку. Теле­фонний зв язок доходить майже до всіх населених пунктів.

Все ширше розвивається автоматичний телефонний зв'язок між населеними пунктами, коли абонент, напри­клад у Києві, самостійно, не вдаючись до послуг телефо­ністки, набирає потрібний йому номер у Львові, Харкові, Бердичеві, Таращі чи іншому населеному пункті. Остан­нім часом швидко розвивається відеотелефонний зв'язок між населеними пунктами. Розмовляючи, співрозмовники бачать один одного на екрані.

Однак створити надійну систему зв^язку з віддаленими пунктами за рахунок будівництва кабельних чи радіо­релейних ліній дуже складно. Установлення надійного зв'язку з віддаленими пунктами можна здійснювати за до­помогою супутників Землі. Багато років успішно працює система космічного зв'язку «Орбіта» через штучні супут­ники зв'язку «Молнія-1» (мал. &9). Потужний передавач посилає на штучний супутник зв язку радіосигнали, які містять телефонні повідомлення або програму телебачен­ня. На супутнику установлено приймач, який підсилює і перетворює прийняті сигнали і через бортовий пере­давач ретранслює на Землю. їх ловлять антени земних приймальних пунктів системи «Орбіта» і передають на місцеві телевізійні станції.

Досі говорилося про використання космічного зв'язку в земних умовах. Однак без надійного радіозв'язку прак­тично неможливе освоєння космосу. За допомогою радіо підтримується зв язок з екіпажами космічних кораблів, здійснюється керування кораблями під час безпілотних польотів, передача з кораблів на Землю показів різної апаратури тощо.

З кожним роком удосконалюється і розвивається такий порівняно старий вид зв язку як телеграф. Застарілі телеграфні апарати Морзе замінюються автоматизованими літеродрукуючими апаратами. В різних галузях народного господарства все ширше застосовується абонентський

телеграф, за допомогою якого підприємства й установи, увімкнуті в абонентську мережу, можуть безпосередньо зв'язуватися між собою і обмінюватися інформацією. Або­нентський телеграф широко використовується електрон­но-обчислювальними центрами для збирання цифрової і текстової інформації.

Швидкими темпами розвивається радіозв'язок і теле­бачення. Створюється розгалужена мережа ультракорот­кохвильових передавачів, оскільки на мовлення на ультра­коротких хвилях не впливають індустріальні, атмосферні та інші перешкоди.

Розвивається передавальна телевізійна мережа, зростає приймальний парк телевізорів. Потреби в широко роз­галужених, надійно функціонуючих засобах зв'язку дуже великі і будуть незмінно зростати в міру розвитку госпо­дарства країни, автоматизації і механізації виробни­чих процесів, розквіту духовного життя і культурних запитів населення.

КОРОТКІ ПІДСУМКИ Я ВИСНОВКИ

  1. Сукупність змінних електричного і магнітного полів в електромагнітним полем. Одне й те саме електромаг­ нітне поле в різних системах відліку має різні складові. У випадку стаціонарного поля вибором системи відліку можна домогтися, що, тобто поле буде чисто магнітним (або чисто електричним). У випадку змін­ ного електромагнітного поля цього досягти не можна: електромагнітна хвиля описується двома векторами поля в усіх системах відліку.

  2. Змінне електричне поле у вакуумі чи в діелектрику називається струмом зміщення. Струм зміщення приводить до виникнення магнітного поля так само, як і звичайний струм провідності.

  3. Процес поширення змінних магнітного і електрично­ го полів називається електромагнітною хвилею. Рівняння електромагнітної хвилі мають такий вигляд:

4. На межі розділення двох оередовищ електромагнітні хвилі частково відбиваються, частково заломлюються в друге середовище. Від поверхні діелектрика електромаг­нітні хвилі відбиваються слабо, від поверхні металу — майже без втрат. Закони відбивання і заломлення елект­ромагнітних хвиль аналогічні до законів відбивання та заломлення механічних хвиль і світла.

Біля краю перешкоди чи при проходженні електро­магнітних хвиль через отвір спостерігається явище ди­фракції хвиль, тобто відхилення напряму їх поширення від прямолінійного. Коли електромагнітні хвилі від двох джерел зустрічаються в одній точці, може спостерігатися явище інтерференції.

Електромагнітні хвилі є поперечними.

5- Густина енергіїелектромагнітного поля

Поверхневою густиною потоку електромагнітного ви­промінювання / називають відношення електромагнітної енергіїщо проходить за часчерез перпендикуляр-

ну до променів поверхню площею S, до добутку площі S

на час . Густина потоку електромагнітного

випромінювання обернено пропорційна квадрату відстані від джерела R і прямо пропорційна четвертому степеню частоти коливань ю:

6. Радіозв'язок здійснюється за допомогою таких про­ цесів: 1) генерації електромагнітних коливань високої (або надвисокої) частоти; 2) модуляції електромагнітних коливань високої частоти низькочастотним сигналом, який несе необхідну інформацію; 3) випромінювання моду­ льованих електромагнітних хвиль передавальною анте­ ною; 4) приймання модульованих електромагнітних хвиль антеною радіоприймача; 5) виділення коливань потрібної частоти вхідним контуром; 6) підсилення прийнятих модульованих високочастотних коливань;

  1. детектування високочастотних коливань і одержання низькочастотного сигналу, який несе передану інформацію;

  2. підсилення низькочастотного сигналу і його перетво­ рення.

  1. Виявлення різних об'єктів і визначення їх місце­ знаходження за допомогою радіохвиль називають радіо­ локацією. Радіолокація грунтується на явищі відбивання радіохвиль від опромінюваних об'єктів.

  2. В основі телевізійної передачі зображень лежать ті самі процеси, що й при радіотелефонному зв'язку. Але в цьому випадку інформація, яку містить оптичне зобра­ ження, перетворюється в електричний сигнал (відеосиг- нал) передавальними телевізійними електронно-промене­ вими трубками.

У телевізійному приймачі відеосигнал перетворюється в зображення за допомогою приймальної електронно-про­меневої трубки-кінескопа.

Розділ IV. СВІТЛОВІ ХВИЛІ І ОПТИЧНІ ПРИЛАДИ